Η καλύτερη συνήθεια για να μειώσετε τη χοληστερόλη μετά τα 50
Εάν είστε άνω των 50 ετών και έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη, ή γνωρίζετε ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε τη νόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες διατροφικές αλλαγές μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να προλάβετε τα χειρότερα.
Η υψηλή χοληστερόλη, γνωστή και ως δυσλιπιδαιμία, αναφέρεται σε μη φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων, λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή/και λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας στο αίμα, σύμφωνα με την διαιτολόγο δρ. Kim Yawitz.
Προσθέτει ότι αυτά τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά, είτε μειώνουν άμεσα τα σωματίδια χοληστερόλης, είτε προσκολλώνται σε αυτά, ώστε να εξαλειφθούν, ή εμποδίζουν την απορρόφησή τους.
“Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη πρόσληψη συνολικών θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή LDL (“κακής”) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στον οργανισμό, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα της HDL (“καλής”) χοληστερόλης”, προσθέτει.
“Η υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη διατροφή μειώνει την HDL χοληστερόλη, ενώ αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την παραγωγή της LDL χοληστερόλης στο ήπαρ”, λέει η δρ. Yawitz. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξάλειψη των ροφημάτων με ζάχαρη είναι μια από τις καλύτερες συνήθειες σε αυτά που πίνετε, για να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο μετά την ηλικία των 50 ετών.
Γιατί πρέπει να εγκαταλείψετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη, για να μειώσετε τη χοληστερόλη μετά τα 50
Όπως εξηγεί η δρ. Yawitz, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σταδιακά σε δυσμενείς αλλαγές στη χοληστερόλη:
“Σε μια μεγάλη μελέτη, οι ενήλικες 50 ετών και άνω που έπιναν 350 ml ροφημάτων με ζάχαρη την ημέρα είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και 98% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου τέτοια ροφήματα”.
Πηγή: https://www.eatthis.com