Επικαιρότητα

Επικεφαλής Unicef: Πάνω από 500.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

Το 18% των νέων 15-29 ετών βρίσκονται εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και το 35,2% της ίδιας ηλικιακής ομάδας είναι αντιμέτωποι με την ανεργία ανέφερε ο Λουτσιάνο Καλεστίνι

Η παιδική ηλικία του Δημήτρη Σιόβα σημαδεύτηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αντί για ανεμελιά ήρθε αντιμέτωπος με τη φτώχεια, την πείνα και τις φρικαλεότητες του πολέμου. Ο κ. Σιόβας ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά που υποστηρίχθηκαν από τον τότε Οργανισμό Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών (UNRRA), από τον οποίο «γεννήθηκε» η Unicef.

Τις εμπειρίες του περιγράφει σε ντοκιμαντέρ της Unicef που προβάλλεται σε όλο τον κόσμο για τα 75 χρόνια του διεθνούς οργανισμού. Τις εμπειρίες του αυτές μοιράστηκε και με το κοινό της αποψινής εκδήλωσης που οργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα.

Ο γιατρός και πρώην δήμαρχος Γρεβενών, Δημήτρης Σιόβας, περιέγραψε το πώς η UNRRA τους παρείχε γεύματα και σχολικό υλικό και ανέφερε ότι «οι παροχές της UNRRA μεταφράζονταν σε εμάς ως συμπεριφορά αγάπης, σεβασμού και ιδιαίτερου ανθρώπινου ενδιαφέροντος όταν επί χρόνια ζούσαμε στην καταφρόνια και στην περιφρόνηση».

Ο κ. Σιόβας περιέγραψε με συγκίνηση στιγμιότυπα της παιδικής του ηλικίας κατά την περίοδο του πολέμου, την πείνα, τις στερήσεις, τα οποία «σημάδεψαν τις πιο ευαίσθητες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ελπίδα και που αντικατέστησε ο κατακτητής με απάνθρωπο τρόπο με την ταπείνωση, την καταφρόνηση, την καταστροφή, τη στέρηση, την πείνα» και πρόσθεσε ότι «οι τραυματισμοί τους οποίους υφίσταται η ψυχή μας δεν θεραπεύονται, μένουν στην ψυχή ανεξίτηλα και βεβαίως διδάσκουν».

Η Unicef σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος θα υλοποιήσουν το πρώτο πενταετές εθνικό πρόγραμμα για τα παιδιά στην Ελλάδα από το 2022. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τέσσερις τομείς: τη μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής προστασίας, τη συμπερίληψη και συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών και την ποιοτική συμπεριληπτική εκπαίδευση.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του γραφείου της Unicef στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καλεστίνι, πάνω από 500.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 600.000 παιδιά και νέοι είναι παχύσαρκοι. Το ένα τέταρτο των παιδιών δεν φοιτά στην προσχολική εκπαίδευση, ενώ τουλάχιστον 1.500 παιδιά ζουν σε ιδρύματα αντί για οικογένειες. Επίσης, το 18% των νέων 15-29 ετών βρίσκονται εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και το 35,2% της ίδιας ηλικιακής ομάδας είναι αντιμέτωποι με την ανεργία.

Ο κ. Καλεστίνι εξήρε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών, μεταξύ των οποίων τα Εθνικά σχέδια δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, για τα άτομα με αναπηρία και για την ισότητα φύλων, όπως και οι εθνικές στρατηγικές για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, για την αποϊδρυματοποίηση, για τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ένταξη των Ρομά. «Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν, να χρηματοδοτηθούν και να παρακολουθούνται και ανυπομονούμε να τις δούμε να γίνονται πράξη», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης παιδιά- μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της Unicef για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα, όπως ο Σταύρος που περιέγραψε τους αποκλεισμούς που βιώνουν τα παιδιά με διαφορετική καταγωγή και ο Τριαντάφυλλος που ζήτησε να γίνονται περισσότερες αναδοχές για τα παιδιά στα ιδρύματα.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά ο Γιώργος Περρής και η ορχήστρα El Sistema Greece.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου, Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, Παιδείας Ζέττα Μακρή. Επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ Άννα Καραμανλή, Όλγα Κεφαλογιάννη και Έλενα Ράπτη, του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, και η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button