Επικαιρότητα

H πρώτη σχολή χορού στη Κέρκυρα που απευθύνεται σε ΑΜΕΑ! [video]

Ο χορός είναι έκφραση μας δίνει ζωή, χαρά και την δυνατότητα να δείξουμε όσα νιώθουμε την κάθε στιγμή.

Τα οφέλη μπορεί να είναι ζωογόνα και στο σώμα αλλά και στην ψυχική μας υγεία. 

Όταν χτύπησε το τηλέφωνο και στην άλλη γραμμή ήταν άνθρωποι που έχουν οργανώσει κάτι τόσο μοναδικό όπως θα δείτε και στη συνέχεια του κειμένου, δεν μπορούσαμε παρά να το αγκαλιάσουμε και με συγκίνηση να νιώσουμε περήφανοι που μπορούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για αυτό.

Μια ομάδα συγχρόνου χορού στην Κέρκυρα λοιπόν έκανε κάτι το διαφορετικό.. γιατί άλλωστε όλα μπορούν να συμβούν στις ζωές μας όταν βάζουμε σε αυτό που κάνουμε μπόλικη αγάπη και  ανεξάντλητη θέληση ώστε να το κατορθώσουμε!

Συλλέγοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και με πολύ κόπο δημιουργήθηκε η ομάδα σύγχρονου χορού SPINAL CORD disabilities από την Οικονόμου Χριστίνα και την Γραμματικού Ειρήνη που για πρώτη φορά απευθύνεται σε ΑΜΕΑ.

Ο χορός καλείται να επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο και μέσω αυτού κατορθώνεται ένα θετικό αποτέλεσμα που πολλοί συνάνθρωποι μας δεν είχαν την δυνατότητα να βιώσουν έως τώρα

Η Χριστίνα Οικονόμου, καθηγήτρια κλασικού και σύγχρονου χορού μας μίλησε για την σχολή αλλά και την συμμετοχή στο Διεθνή Φεστιβάλ Ομάδων Χορού Αναπηρίας.

«Πέρυσι, μαζί με την συνάδελφο και συνεργάτιδα μου Ειρήνη Γραμματικού μάθαμε για κάτι πρωτοποριακό, χορό για άτομα με αναπηρία και μη. Η μέθοδος αυτή στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένη από την ομάδα χορού «ΔΡΥΑΔΕΣ ΕΝ ΠΛΩ» με υπεύθυνη την Μαρία Καραπαναγιώτη και έδρα την Καρδίτσα.

Συμμετείχαμε λοιπόν σαν εθελόντριες στο 1ο φεστιβάλ και γνωρίσαμε από κοντά την μέθοδο αυτή, τον εθελοντισμό και την προσπάθεια. Γυρνώντας στην Κέρκυρα είχαμε αποφασίσει να φτιάξουμε κάτι παρόμοιο συνδυάζοντας τις σπουδές μας και την εμπειρία μας. Είναι κάτι που έψαχνα από καιρό, αφού και εγώ η ίδια είμαι μητέρα ΑΜΕΑ και συνεχώς ψάχνω ιδέες και πράγματα για να διατηρήσω και να βελτιώσω την σωματική και ψυχική μας υγεία.»

Ποιος είναι ο σκοπός της νέας ομάδας χορού που δημιουργήσατε και πως προετοιμαστήκατε για αυτό;

Με έμφαση την τέχνη του Χορού και στόχο τη θεραπεία είτε την αποκατάσταση είτε απλώς την αποδοχή της αναπηρίας ξεκινήσαμε την σπουδή, την έρευνα με ΑΜΕΑ όλων των μορφών αναπηρίας, με την δράση του χορού στην εκπαίδευση τους.

Τι οφέλη έχει ο χορός εδώ, πως λειτουργεί και πόσο βοηθά στο κομμάτι της ψυχολογίας και της εκπαίδευσης;

Η τέχνη του χορού έχει την θέση της στον τομέα ένταξης σαν έκφραση ζωής. Κάθε σώμα καλείται να μετέχει στο δίδυμο Χορού – Μουσικής με έναν τρόπο που να γνωρίζει την ύπαρξη της.

Ο χορός επιτρέπει σε όλα τα άτομα με αναπηρία να εναρμονίσουν την διαφορετικότητα  τους, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να εξωτερικεύσουν την εσωτερική ενέργεια τους, ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία τους και  να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση.

Η ευαισθητοποίηση των ατόμων χωρίς αναπηρία με καλλιτεχνικά μέσα, πετυχαίνει την ένταξη των ΑΜΕΑ στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και πείθει το κοινωνικό σύνολο πως η αναπηρία υπάρχει μόνο ως προκατάληψη. Στην προσαρμογή της αναπηρίας, αν παρέχουμε την εκπαίδευση της Τέχνης του Χορού με παιδαγωγικά εργαλεία, θα έχουμε υπέροχα αποτελέσματα.

Μετά την πρώτη σας επαφή με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη I.D.F.D. με την νεοσύστατη ομάδα χορού που εμπνευστήκατε με την επιστροφή σας στην Κέρκυρα επιλέξατε να κάνετε την υπέρβαση, μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να συμμετάσχετε με επιτυχία στο 2ο Φεστιβάλ που οργανώθηκε.

Πείτε μας δυο λόγια για την εμπειρία σας από αυτό.

Μαζί με άτομα ΑΜΕΑ και την πλήρη συμπαράσταση των οικογενειών και εθελοντών, ετοιμάσαμε και δηλώσαμε συμμετοχή στο 2o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗ I.D.F.D. Οι διοργανωτές μας έδωσαν την δυνατότητα να καλύψουμε μέρος των εξόδων μέσω της πώλησης σελιδοδεικτών που διαθέσαμε  σε φίλους, που τους ευχαριστούμε πολύ.

Το 2o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗ I.D.F.D. διεξήχθη στην Καρδίτσα και το Μουζακι από τις 16 εως τις 19 Μαΐου 2019. Υπήρχαν συμμετοχές από όλη την Ελλάδα αλλά και την Γαλλία, και την Μ. Βρετανία. Ταυτόχρονα διοργανώθηκαν εργαστήρια και διαλέξεις με εισηγητές διακεκριμένους ψυχολόγους, χοροθεραπευτες, μουσικοθεραπευτες  από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, τα οποία είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε.

Η συμμετοχή μας ήταν μια χορογραφία του γνωστού τραγουδιού “say something” από την Ειρήνη Γραμματικου και εμένα.

Παρότι το φεστιβάλ δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, οι διοργανωτές  απένειμαν βραβεία.

Η ομάδα μας πήρε το βραβείο της πιο άρτιας χορογραφίας, με έπαθλο την κάλυψη των εξόδων της για την επόμενη χρονιά.

Για εμάς, τους χορευτές, ΑΜΕΑ και μη, και τους φίλους που μας ακολούθησαν στο ταξίδι ήταν μια εμπειρία ζωής, που μας δίνει δύναμη και ενθουσιασμό για την συνέχεια.

Δείτε την χορογραφία.. :

Πως μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για εσάς;

Όλοι οι φίλοι ΑΜΕΑ που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για εμάς και αγαπούν τον χορό, μπορούν να  επικοινωνήσουν μαζί μας και να πλαισιώσουν την ομάδα μας. Υπεύθυνοι ομάδας Οικονόμου Χριστίνα 6977 378904 , Γραμματικού Ειρήνη 694 2041521

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω πως όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την πολύτιμη και αμέριστη συμπαράσταση και ανιδιοτελή προσφορά από τις συναδέλφους και συνεργάτες μας Κωνσταντά Νικολέτα και Μάνεση Σεσίλια.

Μπορεί φυσικά ο κόσμος να μας βρει και στο facebook στη σελίδα μας ως Xorokinisi η Spinal CORD θα χαρούμε να μοιραστούμε οποιαδήποτε πληροφορία και να λύσουμε τυχόν απορίες και ερωτήματα που μπορεί να έχουν.

Σ

ας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη δυνατότητα που μας δώσατε να μάθουμε και να δείξουμε στο κόσμο την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει.

Είναι άξιο θαυμασμού η αγάπη και η στήριξη που έχετε προσφέρει σε τόσο κόσμο μεσώ αυτού που αγαπάτε, του χορού.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην συνέχεια του σπουδαίου σας έργου.

Marilia Makri για το www.mykerkyra.com

Πηγή
mykerkyra.com
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button