Ψυχολογία

Skin Positivity: Tο κίνημα αποδοχής των ατελειών μας

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στον τρόπο αντίληψης της ομορφιάς: Ένα νέο κίνημα ομορφιάς, που ονομάζεται Skin Positivity, μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα με τις ατέλειές μας.

Οι ραγάδες δεν θεωρούνται αντιαισθητικές, η κυτταρίτιδα είναι αποδεκτή, οι ρυτίδες είναι ενδείξεις ωριμότητας και τα λευκά μαλλιά στις γυναίκες είναι χαρακτηριστικό γοητείας. Σας φαίνεται πολύ βολικό για να είναι αληθινό; Και όμως, κάτι φαίνεται να αλλάζει στον τρόπο αντίληψης της ομορφιάς και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

Είναι καιρός να απενοχοποιήσουμε τον όρο «ατέλειες» και να αναπροσδιορίσουμε τα κριτήρια ομορφιάς, υποστηρίζει το «Skin Positivity», το νέο trend στον κόσμο της ομορφιάς.
Στον αντίποδα των καιρών που ο κόσμος των social media βρίθει από φίλτρα και εφέ για να δείχνεις εξωπραγματικά όμορφη, έρχονται οι διεθνείς influencers να μας ανακουφίσουν. «Είναι ΟΚ να έχεις κυτταρίτιδα. Ολες οι γυναίκες έχουν, και είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα ή μειονεκτικά εξαιτίας της». Αυτά τα λόγια άκουσα πριν από λίγο καιρό από δύο διάσημες YouTubers – η μία είναι δημοφιλής γυμνάστρια και η άλλη πετυχημένο μοντέλο – και εντυπωσιάστηκα αφενός γιατί… έχουν ατέλειες και αφετέρου γιατί παραδέχονται και αποδέχονται τις ατέλειές τους απενοχοποιώντας τες. «Οι ατέλειες είναι αυτές που μας κάνουν ερωτεύσιμους» έλεγε παλιότερα ένας γνωστός μου – και είχε απόλυτο δίκιο. Πόσο βαρετοί και μονότονοι θα ήμασταν όλοι αν δεν είχαμε ψεγάδια;

To Skin Positivity & η αλλαγή στα media

Oταν το Manrepeller (το site της fashion persona Leandra Medine) ανέβασε ένα άρθρο με τίτλο «Μήπως η ακμή δεν είναι τελικά ατέλεια;», έλαβε μακροσκελή σχόλια ανακούφισης και ευγνωμοσύνης από αναγνώστες. Αν η ακμή δεν είναι ατέλεια, τότε τίθενται υπό αμφισβήτηση και άλλα ψεγάδια, όπως ρυτίδες, δυσχρωμίες, φακίδες και ένα σωρό άλλα.

Oι διάσημες στηρίζουν

Η ίδια στάση υιοθετείται από σταρ και μοντέλα με εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram, οι οποίες αρχίζουν να ανεβάζουν φωτογραφίες αμακιγιάριστες και χωρίς φίλτρα, θέλοντας να εκφράσουν την αυτοαποδοχή τους. Μια ματιά στο hashtag #skinpositivity επιβεβαιώνει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στη γυναικεία αυταρέσκεια και αποδοχή. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες δημοσιεύουν φωτογραφίες αποκαλύπτοντας την ακμή τους, με την πρόθεση να ενδυναμώσουν τις άλλες ώστε να νιώθουν άνετα με το δέρμα τους. Ακόμα και η Kendall Jenner, σταρ, supermodel και αδελφή της Kim Kardashian, δεν δίστασε να εμφανιστεί στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών με σοβαρή ακμή στα μάγουλα. Και οι φαν της την επικρότησαν λέγοντας πως κάθε κορίτσι με ακμή μπορεί να δείχνει υπέροχο. Η ίδια η Jenner έγραψε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προτρέποντας όσες έχουν ακμή να μην την αφήσουν να τις καταβάλει.

Επί τρία

Το Skin Positivity αλλάζει τα δεδομένα στην αντίληψη της ομορφιάς σε αρκετούς τομείς. Τρεις απο αυτούς είναι:
l. Η αποδοχή της ακμής
Εκατομμύρια άνθρωποι σε κάποιο στάδιο της ζωής τους πάσχουν από ακμή. Εκείνοι όμως που έπασχαν σε μακροχρόνια βάση, παρεμπιπτόντως μια τέτοια περίπτωση είμαι και εγώ, ξέρουν πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην ψυχολογία και στην αυτοπεποίθηση. «Αυτό που θα ήθελα να έχω καταλάβει όταν είχα βαριάς μορφής ακμή είναι ότι δεν σε καθορίζει ως προσωπικότητα. Δεν είναι κάτι κακό ή κάτι για να ντρέπεσαι. Είναι αυτό που είναι» γράφει η δημοσιογράφος Amelia Diamond.
2. Η αποδοχή της γήρανσης
Αντί να προσπαθούμε να κρύβουμε τα σημάδια του χρόνου, η νέα τάση μάς θέλει να επικεντρωνόμαστε στην υγεία, στην καλή ψυχολογία και στην καλή διατροφή, που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευεξία και να περιποιούμαστε το δέρμα μας με όσο το δυνατόν πιο φυσικές συνθέσεις.
3. Η αποδοχή των δυσχρωμιών
Το 2012 η κατανάλωση λευκαντικών συνθέσεων μόνο στην Ινδία ήταν 258 τόνοι. Ωστόσο, σήμερα, η λευκή επιδερμίδα δεν θεωρείται ανώτερη από άλλες αποχρώσεις. Χώρες όπως η Γκάνα και η Νότια Αφρική έχουν απαγορεύσει λευκαντικές συνθέσεις με υδροκινόνη – ένα δραστικό συστατικό που μειώνει τις δυσχρωμίες και λευκαίνει το δέρμα – ενώ celebrities όπως η Rihanna λανσάρει τα προϊόντα μακιγιάζ Fenty με μια ευρεία γκάμα αποχρώσεων make up που απευθύνονται σε κάθε φυλή.

Το ψυχολογικό κομμάτι

Ο αγώνας ενάντια σε διάφορες παθήσεις του δέρματος πίσω από κλειστές πόρτες μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ψυχικά ζητήματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρνητική αυτοεικόνα και σε πιο σοβαρά, όπως κατάθλιψη. Είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα σε πολλούς που υποφέρουν σιωπηλά, ώστε να νιώσουν ανακούφιση συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι μόνο αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμφάνισή τους.
Ωστόσο ο όρος «Skin Positivity» αναφέρεται και σε άλλα χαρακτηριστικά πέραν της ακμής. Τα σημάδια γήρανσης, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι κάποια από αυτά. Η ανάπτυξη ενός νέου τρόπου ομιλίας για τη γυναικεία ομορφιά που δεν είναι επικριτικός ή αφοριστικός θα μας ωφελήσει όλους και κυρίως όλες, σχολιάζουν τα ξένα media και sites.

Πηγή
www.vita.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button