Ζωή & Αναπηρία

Ο άνθρωπος που διαμορφώνει τα σινεμά της Aθήνας για ΑμεΑ θεατές

Πώς το project «TheHappyArt» και «Sensory Friendly» βοηθάει άτομα με αναπηρίες να περνούν καλά

Ήταν μόλις πριν από έναν χρόνο όταν ο Χρήστος Καρακασίδης, εργαζόμενος στο χώρο της πληροφορικής, παρατήρησε σε μια παράσταση με πρωταγωνιστές ΑμεΑ πως οι μοναδικοί θεατές ήταν οι γονείς των ατόμων αυτών. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση πως αυτό έπρεπε να αλλάξει.

Το όραμα ήταν μεγάλο, αλλά με σκληρή δουλειά δημιουργήθηκε απο τον Χρήστο, την αδερφή του και έναν φίλο το TheHappyArt, που μέσα από μια σειρά καινοτομιών διευκολύνει τα ΑμεΑ σε πολύ απλές απολαύσεις της ζωής και καθιερώνει τις Sensory Friendly προβολές.

Τι ακριβώς όμως είναι οι Sensory Friendly προβολές; Αρκετά από τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή με αισθητηριακά προβλήματα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εύκολα σινεμά, παραστάσεις και να έχουν πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας. Ο φωτισμός, ο ήχος η διαδικασία εισόδου και εξόδου από τους χώρους δεν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες κι αυτό τους εμποδίζει να περνούν καλά.

Στις Sensory friendly προβολές γίνεται προσαρμογή των συνθηκών θέασης και λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες ανάγκες του συγκεκριμένου πληθυσμού, ώστε να είναι φιλικές και προσβάσιμες.

Οι αλλαγές δεν είναι δομικές στο χώρο ψυχαγωγίας, αλλά αναφέρονται σε ορισμένες προσαρμογές όπως επαρκές κενό διάστημα μεταξύ των θεατών, απουσία διαφημίσεων, άρση του περιορισμού κίνησης και ομιλιών από το κοινό και άλλες. Ο καθένας μπορεί να φέρει το παιχνίδι του ή το σνακ που επιθυμεί από το σπίτι του και το οποίο συμβαδίζει με τις ιδιαίτερες διατροφικές του ανάγκες.

Όπως εξηγεί ο Χρήστος στην Athens Voice «Προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τα Village Cinemas, σχεδιάσαμε και καθιερώσαμε τις συγκεκριμένες Sensory Friendly προβολές ώστε όλοι, γονείς και παιδιά, να μπορούν να απολαύσουν μία άνετη κινηματογραφική εμπειρία. Και όσοι έχουν έρθει με τα παιδιά τους, έχουν λατρέψει αυτές τις προβολές, στις οποίες μάλιστα έρχονται και οικογένειες με παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ηλικίας 3-6 ετών, που απλώς επιθυμούν μια πιο χαλαρή πρώτη επαφή με τον Κινηματογράφο, αλλά και ηλικιωμένοι που πλέον τους ενοχλεί ο δυνατός ήχος και τα έντονα φώτα».

Η μεγαλύτερη καινοτομία όμως του project είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται ως πελάτες και όχι ως ευνοούμενοι. Τα ΑμεΑ τοποθετούνται ως ιεραρχικά ισότιμα με τον υπόλοιπο πληθυσμό, που απλώς τους προσφέρεται η βέλτιστη εμπειρία πελάτη. Δευτερευόντως, ο κινηματογράφος, τα θέατρα και τα Μουσεία προστίθενται στις διεξόδους ψυχαγωγίας για τις οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

«Οικογένειες που τόσα χρόνια αντιμετώπιζαν περιορισμούς και κοινωνική περιθωριοποίηση και παρέμεναν περιορισμένες στα στενά πλαίσια της οικίας τους, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα, απροβλημάτιστα, να ψυχαγωγηθούν και να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο» μας λέει ο Χρήστος.

Στους άμεσους στόχους του Χρήστου και του TheHappyArt είναι η επέκταση του Sensory Friendly project και σε άλλους χώρους ψυχαγωγίας όπως μουσεία και θέατρα αλλά και επέκταση σε περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες.

«Ελπίζουμε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη και άνευ περιορισμών πρόσβαση των ΑΜΕΑ στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Πλάνο ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά σας υποσχόμαστε ότι θα είναι μόνο η αρχή».

Πηγή
Athens Voice
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button