Διονύσης Γαϊτάνης: Ο άνθρωπος που υπέγραψε για τον Φλώρο της Energa δεν υπέγραψε για γυναίκα με ακρωτηριασμένο πόδι
Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα εμφανίζουν οι μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ αν πληκτρολογήσεις το όνομα Διονύσης Γαϊτάνης – ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης που υπέγραψε για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου της Energa.
Όπως ανέφερε το site dete.gr η εικονιζόμενη γυναίκα δεν δικαιούται την κρατική βοήθεια αναπήρων (συγκεκριμένα βοήθεια τρίτου προσώπου) καθώς ύστερα από αξιολόγηση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής κρίθηκε ότι έχει ποσοστό κινητικής αναπηρίας 50% και συνεπώς δεν δικαιούται εξωιδρυματικό επίδομα.
Το έγγραφο υπογράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης Διονύσιος Γαϊτάνης και εκδόθηκε στις 6 Απριλίου 2017.
Αντίστοιχα αυτό είναι το έγγραφο, με την υπογραφή του Γαϊτάνη, που οδήγησε στην αποφυλάκιση του Φλώρου της Energa.
H υπόθεση όπως φαίνεται θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη, παρόλα αυτά, πριν βιαστούμε να κρίνουμε τη νομική πλευρά (στην οποία θα ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση) και πριν αναζητήσουμε αποδιοπομπαίους τράγους (όπως φαίνεται ότι θα κάνει το υπουργείο Υγείας) καλό θα ήταν να κρίνουμε πρώτα την πολιτική πλευρά.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ για την άτυχη γυναίκα, η άρνηση του Γαϊτάνη να τις εγκρίνει την κρατική βοήθεια αποτελεί μάλλον κεντρική απόφαση. Διαβάζουμε στο σχετικό απόσπασμα με ημερομηνία 21 Απριλίου του 2017:
Δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας εξαιτίας χρόνιων παθήσεων αλλά και ειδικών νοσημάτων και εξαρτήσεων (ηπατοπάθειες, αρχές σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλκοολισμός και ψυχωτικές ασθένειες), που ενώ είχαν κατοχυρώσει ποσοστό αναπηρίας μέχρι και 67%, στην επανεξέταση που γίνεται από την Ειδική Επιτροπή που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΚΕΠΑ είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται και να φτάνουν στο 50%. Αυτό βέβαια σημαίνει και περικοπή της σύνταξης που λαμβάνουν! Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες είναι έντονες σε αρκετές περιπτώσεις που μάλιστα -όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι- είναι «εξόφθαλμες» υπό την έννοια ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν παρουσιάσει βελτίωση στην υγεία τους για να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας τους.