Ογκολόγος αποκαλύπτει: Οι τέσσερις πιο συχνές φράσεις που λέγονται στο κατώφλι του θανάτου και τι μας διδάσκουν
Η ζωή του καθενός είναι διαφορετική – ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να λένε μια από τις τέσσερις κοινές φράσεις πριν από τον θάνατο, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ συγγραφέα και ογκολόγο Siddhartha Mukherjee.
- Θέλω να σου πω ότι σε αγαπώ.
- Θέλω να σου πω ότι σε συγχωρώ.
- Θα μου έλεγες ότι με αγαπάς;
- Θα μου έδινες τη συγχώρεση σου;
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι πεθαίνουν συχνά εκφράζουν κάποια παραλλαγή ενός από αυτά τα τέσσερα θέματα – υποδεικνύοντας ότι περίμεναν μέχρι να αργήσουν να δείξουν την εκτίμησή τους για τους άλλους ή να διορθώσουν τα διαπροσωπικά τους λάθη», είπε ο Mukherjee, συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου μη λογοτεχνίας του 2011 «Ο Αυτοκράτορας όλων των Ασθενειών: Μια Βιογραφία του Καρκίνου».
Αντίθετα, έτρεφαν μνησικακίες, ζούσαν με ανεπίλυτες ενοχές ή πέρασαν χρόνια φοβούμενοι να είναι ευάλωτοι, εξήγησε ο Mukherjee. Οι τύψεις, το άγχος, η κακή ψυχική υγεία, ακόμη και οι ορμονικές και ανοσολογικές ανισορροπίες μπορούν να εμποδίσουν την προσωπική και επαγγελματική σας ανάπτυξη, έγραψε ο επιστήμονας νευροσυμπεριφορικής J. Kim Penberthy σε μπλογκ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια το 2022.
Το να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι έχετε αδικήσει ή πληγώσει κάποιον μπορεί να είναι δύσκολο. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτά τα τέσσερα βήματα, συνιστά ο Richard Cowden, ψυχολόγος κοινωνικής προσωπικότητας με το πρόγραμμα Human Flourishing στο Ινστιτούτο Ποσοτικής Κοινωνικής Επιστήμης του Χάρβαρντ:
- Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας
- Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει αρνητικά συναισθήματα, όπως τύψεις και ενοχές
- Ζητήστε μια ειλικρινή συγγνώμη και προσπαθήστε να επανορθώσετε
- Μάθετε από την εμπειρία και προχωρήστε
«Είναι άβολο να παραδέχεσαι ότι έχεις κάνει κάτι λάθος και είναι φυσικό να προστατεύεις την αυτοεκτίμησή σου απορρίπτοντας αυτό που συνέβη ή δικαιολογώντας τη συμπεριφορά σου», είπε ο Cowden στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 2022. «Τα λάθη του παρελθόντος σας, σας βοηθούν να ζήσετε πληρέστερα στο παρόν. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο καλύτερα νιώθετε αν καταφέρετε να μπείτε στη διαδικασία να συγχωρήσετε τον εαυτό σας».
«Σας προκαλώ να χρησιμοποιήσετε αυτές τις λέξεις», είπε. «Αλλά όχι σαν κλισέ. Δώστε τους αληθινό νόημα. Κάντε το με τον δικό σας τρόπο, όποιος κι αν είναι αυτός».
Με πληροφορίες από CNBC\