Επικαιρότητα

Προσωπικός γιατρός: Τα πέντε αγκάθια με την πρεμιέρα – Τα εμπόδια για τους πολίτες

Με «αγκάθια» για τους πολίτες κάνει πρεμιέρα ο προσωπικός γιατρός, αφού οι δυσκολίες φάνηκαν με το… καλημέρα, μπλοκάροντας ουσιαστικά τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να κάνει διορθωτικές κινήσεις ώστε να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα ο προσωπικός γιατρός, το εγχείρημα ξεκίνησε με λάθη και παραλείψεις -γεγονός που φαίνεται ότι θα συνοδεύουν τον θεσμό και το επόμενο διάστημα.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο εγχείρημα έχουν γίνει 3,2 εκατομμύρια εγγραφές πολιτών και μάλιστα μέσα σε 45 ημέρες. Στην τελευταία προσπάθεια δημιουργίας οικογενειακού γιατρού του 2018, είχαν εγγραφεί μέσα σε ένα διάστημα μηνών, περίπου 1,5 εκατ. πολίτες.

Οι δυσκολίες ωστόσο παραμένουν, για αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ενεργοποιήσει από την 1η Οκτωβρίου -όπως έγραψε το ethnos.gr- και τις ειδικότητες καρδιολογίας και πνευμονολογίας, ώστε οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων γιατρών για να εγγραφούν. Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι η εκτίμηση στο υπουργείο Υγείας είναι πως θα εγγραφούν περίπου 500 καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι, γεγονός που θα καλύψει σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού υπάρχουν 3.200 γιατροί διαθέσιμοι, οι 1.000 είναι ιδιώτες ενώ οι 2.200 είναι των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των Πολυϊατρείων.

Τα πέντε αγκάθια του προσωπικού γιατρού

– Ένα από τα βασικά αγκάθια του προσωπικού γιατρού είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Το σύνολο του πληθυσμού που πρέπει να εγγραφεί είναι περίπου 8 εκατ. πολίτες, αφού εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 16 ετών.

Οι γιατροί συνεχίζουν να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με τη σύμβαση που πρέπει να υπογράψουν μέσω ΕΟΠΥΥ γι αυτό και έχουν συγκεντρωθεί μόλις 1000 ιδιώτες γιατροί. Να υπενθυμιστεί ότι οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί των δημοσίων μονάδων είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού.

– Το ζήτημα είναι πως η γεωγραφική κατανομή των γιατρών είναι τέτοια που δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να εντοπίσουν ελεύθερο προσωπικό γιατρό στην περιοχή τους. Αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να εγγράφεται σε γιατρούς με μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους με στόχο να γλιτώσουν απλά τις «ποινές» που θα ακολουθήσουν. Να σημειωθεί ότι όσοι δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν αυξημένες συμμετοχές κατά 10% σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα.

– Βασικό πρόβλημα που θα προκύψει με το σύστημα του προσωπικού γιατρού είναι ότι ακριβώς επειδή πολλοί πολίτες έχουν εγγραφεί σε γιατρό που βρίσκεται σε απόσταση από το σπίτι τους, θα αναγκάζονται και πάλι να πηγαίνουν σε άλλους ιδιώτες και να πληρώνουν την επίσκεψη.

Εξάλλου οι εγγραφές γίνονται πλέον τυχαία και με βάση τη διαθεσιμότητα του ιατρικού προσωπικού και όχι με βάση εάν ο πολίτης γνωρίζει και εμπιστεύεται έναν γιατρό.

– Άλλο ένα αγκάθι αποτελεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας των πολιτών. Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις καθώς θεωρούν ότι είναι μια χρονοβόρος διαδικασία. Μάλιστα με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου υγείας με τις διευκρινίσεις για το πως θα γίνονται τα ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, ορίζεται ξεκάθαρα ότι ο γιατρός θα πρέπει ακόμη και να τηλεφωνεί στον εγγεγραμμένο πολίτη προκειμένου να του συμπληρώσει τον ατομικό φάκελο υγείας.

Στην περίπτωση αυτή βέβαια το GDPR πάει… περίπατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα ραντεβού στον προσωπικό γιατρό θα διαρκούν 15 λεπτά, η πρώτη επίσκεψη θα διαρκεί 30 λεπτά προκειμένου να ανοιχτεί και να συμπληρωθεί ο φάκελος.

Στη διευκρινιστική εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο Υγείας τονίζεται χαρακτηριστικά: «Τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν θα πρέπει έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα.

Για τους πολίτες που προγραμματίζουν για πρώτη φορά ραντεβού τους στον Προσωπικό τους Ιατρό η διάρκεια του ραντεβού θα είναι 30 λεπτά (υποστηρίζεται ήδη αυτόματα από το σύστημα και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες), καθώς απαιτείται από τον ιατρό η συμπλήρωση του Α.Η.Φ.Υ. του κάθε πολίτη κατά την πρώτη επίσκεψη του (σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί ήδη μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας)».

– Απίστευτες δυσκολίες έχει, όμως, το εγχείρημα και με τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου, δηλαδή των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των Πολυϊατρείων. Ενώ είναι ήδη λιγοστοί και είναι επιφορτισμένοι μεταξύ άλλων με τα επείγοντα, τα προγραμματισμένα ραντεβού, την αντιμετώπιση περιστατικών Covid και τους εμβολιασμούς, πρέπει πλέον να εκτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού υποχρεωτικά.

Και το ζήτημα είναι σε ποιο ωράριο ακριβώς θα εξετάζουν τους εγγεγραμμένους πολίτες αφού οι περισσότεροι κάνουν εφημερίες ενώ το κανονικό τους ωράριο τελειώνει το μεσημέρι. Τι θα γίνεται άραγε στην περίπτωση που ένας εγγεγραμμένος πολίτης θα έχει ανάγκη να δει τον προσωπικό του γιατρό του δημοσίου εκτός ωραρίου; Θα επιστρέφει ο γιατρός εκτός ωραρίου στη Μονάδα Υγείας;

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο νέο θεσμό τις επόμενες εβδομάδες.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button