Ο Διονύσης, ένα παλικάρι 35 ετών χρειάζεται μετάγγιση Αιμοπεταλίων, η προσφορά σας μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου
Ο Διονύσης ,ένα παλικάρι 35 χρονών, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και ζητάει τη βοήθεια μας.
Παρακαλεί όποιον από εμάς έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στο Αττικό Νοσοκομείο και να δώσει αιμοπετάλια στο όνομα του Διονύσης Δούφας του Κωνσταντίνου.
Σας παραθέτουμε οδηγίες σχετικά με τη δωρεά αιμοπεταλίων:
Για να γίνεις δότης αιμοπεταλίων πρέπει να:
- Είσαι από 18 μέχρι 57 χρονών
- Ζυγίζεις τουλάχιστον 50 kg
- Πληροίς τα κριτήρια αιμοδότη
- Έχεις δώσει τουλάχιστον μια φορά αίμα
- Είσαι διαθέσιμος για περίπου ενάμιση ώρα
- Έχεις αριθμό αιμοπεταλίων πάνω από 150,000/μL (αξιολογείται με ανάλυση αίματος)
- Μην έχεις πάρει ασπιρίνη τις τελευταίες 3 μέρες πριν την αφαίρεση αιμοπεταλίων
Τι είναι τα αιμοπετάλια;
Το αίμα αποτελείται από τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και το πλάσμα, καθένα από τα οποία έχει συγκεκριμένες σημαντικές λειτουργίες. Τα αιμοπετάλια είναι μικρά κύτταρα, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία πήξης του αίματος. Συνεπώς, έλλειψη τους ή μειωμένη δραστικότητά τους, μπορεί να οδηγήσει σε ακατάσχετες αιμορραγίες.
Γιατί χρειάζονται τα αιμοπετάλια;
Η μετάγγιση αιμοπεταλίων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, για ασθενείς με λευχαιμία, θρομβοπενία, απλαστική αναιμία, για ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ασθενείς υποψήφιους για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι ασθενείς αυτοί, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, έτσι μπορεί να οδηγηθούν σε ξαφνική αιμορραγία. Ακόμη και μια μικρή αιμορραγία μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα αν αυτή συμβεί στον εγκέφαλο. Με τη βελτίωση των θεραπειών και την ανακάλυψη νέων, ακόμη πιο πολλοί ασθενείς θεραπεύονται επιτυχώς από μεταγγίσεις αιμοπεταλίων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για αιμοπετάλια.
Πώς συλλέγονται τα αιμοπετάλια;
Τα αιμοπετάλια συλλέγονται με δύο τρόπους:
α) με ειδική επεξεργασία ολικού αίματος που προσφέρει ένας εθελοντής με κανονική αιμοδοσία,
β) με τη χρήση ειδικού μηχανήματος αιμοπεταλιοαφαίρεσης από εθελοντή δότη.
Τα αιμοπετάλια διατηρούνται μόνο για 5 μέρες, γι’ αυτό η συνεχής προμήθεια και παραγωγή τους, είναι απαραίτητη και σημαντική, για κάλυψη των καθημερινών αναγκών.
Ποιά η διαφορά μεταξύ της αιμοδοσίας και της αιμοπεταλιοαφαίρεσης;
Η αιμοδοσία είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά. Κατά τη διαδικασία αυτή ο αιμοδότης προσφέρει γύρω στα 450ml αίμα. Οι άντρες μπορούν με ασφάλεια να δίνουν αίμα κάθε 3 μήνες και οι γυναίκες κάθε 4 μήνες, αφού ο οργανισμός μας χρειάζεται μόνο 4-8 εβδομάδες για να αντικαταστήσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, που έχουν αφαιρεθεί.
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μια διαδικασία συλλογής αιμοπεταλίων με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος αφαίρεσης, το οποίο διαχωρίζει το αίμα στα παράγωγα του. Καθώς το αίμα λαμβάνεται από το δότη, αυτό περιστρέφεται στο μηχάνημα σε μια μικρή φυγόκεντρο, για να διαχωριστούν τα αιμοπετάλια από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Τα αιμοπετάλια συλλέγονται σε ένα ειδικό ασκό συλλογής. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια και η μεγαλύτερη ποσότητα του πλάσματος επιστρέφονται από τη συσκευή στο δότη. Ο οργανισμός μας αντικαθιστά τα αιμοπετάλια πολύ πιο γρήγορα από ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, έτσι οι αιμοπεταλιοδότες μπορούν, κατά κανόνα, να προσφέρουν αιμοπετάλια πιο συχνά, από ότι μπορούν οι αιμοδότες να προσφέρουν αίμα. Ο αιμοπεταλιοδότης μπορεί να προσφέρει αιμοπετάλια 12 φορές το χρόνο, αλλά όχι συχνότερα από 1 φορά κάθε 4 εβδομάδες. Η αφαίρεση αιμοπεταλίων διαρκεί συνήθως μια, με ενάμιση ώρα.
Το πιο σημαντικό είναι πως μια διαδικασία αιμοπεταλιοαφαίρεσης, παράγει την ίδια ποσότητα αιμοπεταλίων που προκύπτουν από την επεξεργασία 4-6 μονάδων ολικού αίματος από συνηθισμένες αιμοδοσίες. Πλεονέκτημα της αιμοπεταλιαφαίρεσης είναι η μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων και η μείωση της επίπτωσης της αλλοευαισθητοποίησης του ασθενούς λόγω της έκθεσης του σε πολλαπλούς δότες.
Είναι η αιμοπεταλιοαφαίρεση ασφαλής;
Ναι. Όλοι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια τακτικά, καθώς ο οργανισμός μας μπορεί να τα αντικαταστήσει σε λίγες ημέρες. Υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος ελάττωσης των επιπέδων σιδήρου, αφού τα ερυθρά αιμοσφαίρια επιστρέφονται πίσω στον οργανισμό. Η όλη διαδικασία γίνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό στην παρουσία του ιατρού αιμοδοσίας, στο Σταθμό Αιμοδοσίας Έγκωμης, μετά από διευθέτηση ραντεβού. Στον υποψήφιο αιμοπεταλιοδότη γίνεται καταγραφή των προσωπικών στοιχείων, λήψη ιατρικού ιστορικού, ιατρική εξέταση (προσδιορισµός βάρους, έλεγχος αρτηριακής πίεσης) και αιματολογική ανάλυση.
Για ποιό λόγο να γίνω δότης αιμοπεταλίων;
Κάθε φορά που προσφέρουμε αίμα, η υγεία κάποιων συνανθρώπων μας επωφελείται σημαντικά. Η αιμοδοσία είναι μια εθελοντική, αλτρουιστική πράξη, που πραγματικά σώζει ζωές. Αυτό ισχύει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με την αιμοπεταλιοαφαίρεση. Να είσαι βέβαιος ότι, η προσφορά αιμοπεταλίων που θα κάνεις, βοηθά ένα ασθενή με πολύ ειδικά και βαριά προβλήματα υγείας. Προσφέρεις το πολυτιμότερο δώρο, την ίδια τη ζωή.