Στο σάιτ του ΟΠΑ (https://aueb.gr/) είναι διαθέσιμη εφαρμογή εικονικής περιήγησης η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε ένα άτομο με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας να ελέγξει από το σπίτι του ποιοι χώροι έχουν φυσικό φωτισμό ή είναι έντονοι ηχητικά ή έχουν συνήθως πολυκοσμία.
Πώς αλλάζει ο κόσμος; Ενα βήμα τη φορά. Αυτό το «μάντρα» εφαρμόζουν ο Χρήστος και η Μαρία Καρακασίδη, τα δύο αδέλφια πίσω από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Happy Act, που έχουν βάλει στόχο να κάνουν τον δημόσιο χώρο φιλικότερο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Με το τελευταίο τους πρότζεκτ, το βήμα μοιάζει μεγαλύτερο. Οπως ανακοίνωσαν, μετά πολύμηνη προσπάθεια και με τη βοήθεια πολύτιμων συνεργατών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι πλέον το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού και σε άτομα με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.
Ηδη, στο σάιτ του ΟΠΑ (
https://aueb.gr/) είναι διαθέσιμη εφαρμογή εικονικής περιήγησης, η οποία παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα πλοήγησης στους χώρους του πανεπιστημίου με άξονα την προσβασιμότητα. Ενας αυτιστικός που επιθυμεί να επισκεφθεί το πανεπιστήμιο μπορεί από το σπίτι του να ελέγξει ποιοι χώροι έχουν φυσικό φωτισμό ή είναι έντονοι ηχητικά ή έχουν συνήθως πολυκοσμία. «Ετσι μπορεί να εξοικειωθεί με τον χώρο, να γνωρίζει τι θα δει και πού μπορεί να χαλαρώσει, αφαιρώντας τους στρεσογόνους παράγοντες», εξηγεί ο Χρήστος Καρακασίδης. Η εφαρμογή πάντως μπορεί να φανεί χρήσιμη στον καθένα, αφού επιτρέπει και την αναζήτηση υπηρεσιών και πληροφοριών, την ενημέρωση για εκδηλώσεις και δράσεις, την παρακολούθηση εκδηλώσεων σε ζωντανή μετάδοση κ.ά.
Ταυτόχρονα, ειδικές σημάνσεις θα τοποθετηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου που θα προειδοποιούν τον επισκέπτη για το εκάστοτε ερέθισμα (από ειδικό αντιγκράφιτι υλικό). Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού για την ορθή επαφή και εξυπηρέτηση των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, ενώ θα ακολουθήσει και εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού.
Η πρώτη επαφή έγινε το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία του Χρήστου, που είναι απόφοιτος του ΟΠΑ. «Οταν εξήγησα στις Αρχές του πανεπιστημίου τι θέλουμε να κάνουμε, η ανταπόκριση ήταν άμεση. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ, μάλιστα, το κάναμε δωρεάν, ως ελάχιστη ανταπόδοση για όσα μου είχε προσφέρει κάποτε αυτός εδώ ο χώρος». Ο συνιδρυτής τής The Happy Act ήρθε αμέσως σε επαφή με τον Ν
ικόλα Σωπύλη, ιδρυτικό μέλος της startup
VitrinaBox που εξειδικεύεται στις εικονικές περιηγήσεις. «Πριν τελειώσω τη φράση μου, ο Νίκος είπε “πάμε να το κάνουμε”. Μας έδωσε την πλατφόρμα δωρεάν, ήταν κι αυτός φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Επιστρέψαμε και οι δύο 20 χρόνια μετά για να το κάνουμε το πρώτο προσβάσιμο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα». Τελικά το κόστος ήταν υψηλότερο από αυτό που είχαν υπολογίσει, αφού τα συνεργεία βιντεοσκόπησης για την εικονική περιήγηση χρειάστηκε να επανέλθουν ξανά και ξανά για να πετύχουν τους χώρους άβαφους από συνθήματα. Η εφαρμογή εικονικής περιήγησης στο ΟΠΑ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Study in Greece.
«Είμαστε χαρούμενοι και ευλογημένοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να επιτύχουμε τον σκοπό μας, τη δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού και σε άτομα με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας σε ένα πανεπιστήμιο-σύμβολο για την Ελλάδα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών», λέει ο Χρήστος. «Χαρά, συγκίνηση, νοσταλγία για όλες τις όμορφες στιγμές που έζησα εκεί και μια ευθύνη για να προσφέρουμε πίσω όσα απλόχερα μας δόθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Οσο για τη The Happy Act, σιγά σιγά πάμε να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μας χωράει όλους».