Εμβόλιο Pfizer: Μηδενική η προστασία από λοίμωξη στα παιδιά 5-11 ετών
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης στα παιδιά πέντε έως 11 ετών, από ό,τι είναι στους εφήβους και στους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Το εν λόγω εμβόλιο είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τα παιδιά 5-11 ετών. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάζουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά αυτής της ηλικίας από σοβαρή Covid-19, αλλά δεν παρέχει σχεδόν καμία προστασία κατά της πιθανότητας λοίμωξης, ακόμη κι ένα μόλις μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.
Η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας μειώθηκε από 85% στο 73% στους εφήβους, ενώ στα μικρά παιδιά από το 100% στο 48%. Η αποτελεσματικότητα κατά του κινδύνου λοίμωξης μειώθηκε στα μεγάλα παιδιά από 66% στο 51% και στα μικρά παιδιά από 68% μόλις στο 12%. Μεγάλη διαφορά παρατηρήθηκε ανάμεσα στην ηλικία των 12 ετών (αποτελεσματικότητα 67%) έναντι εκείνης στην ηλικία των 11 ετών (μόνο 11%).
Η μεγάλη μείωση στην αποτελεσματικότητα πιθανώς οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές και τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, στο ότι στα μικρά παιδιά χορηγείται μόνο το ένα τρίτο της δόσης των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων. Είχε προηγηθεί πρόσφατα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων κλινικής δοκιμής που έδειξε επίσης χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε παιδιά δύο έως τεσσάρων ετών, τα οποία είχαν πάρει ακόμη μικρότερη δόση.
Ειδικοί στις ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα παραπάνω θα κάνουν ακόμη πιο διστακτικούς ορισμένους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του κορωνοϊού. «Είναι απογοητευτικό αλλά όχι τελείως απρόσμενο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε ως απάντηση σε μια προηγούμενη παραλλαγή. Φαίνεται πάντως πολύ απογοητευτικό να βλέπει κανείς μια τόσο γρήγορη μείωση (της αποτελεσματικότητας) κατά της Όμικρον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Έλι Ρόζενμπεργκ του Τμήματος Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Πάντως οι ειδικοί συνεχίζουν να συνιστούν το εμβόλιο για τα παιδιά, καθώς δεν παύει να προστατεύει κατά της βαριάς νόσου Covid-19. «Πρέπει να δώσουμε σαφώς έμφαση στο ίδιο το ντόνατ και όχι στην τρύπα του», ανέφερε η ειδική στα παιδικά εμβόλια δρ Κάθριν Έντουαρντς του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί.
Μια άλλη πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής λοίμωξης στους εφήβους 12-17 ετών πέφτει μετά από δύο μήνες μόνο στο 23%.
Πηγές: euro2day, ΑΠΕ