Κορονοϊός: Πότε θα γίνει ενδημικός – Οι προβλέψεις των ειδικών για Aπόκριες και Πάσχα
Όπως εκτιμούν, οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στη ζωή μας για την προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον και τις υπόλοιπες παραλλαγές.
Καθυστέρησε η αποκλιμάκωση
Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» του OPEN TV ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε πως ολόκληρο τον Φεβρουάριο η επιδημιολογική εικόνα θα είναι περίπου η ίδια, ενώ θα αποσυμπιεστούν και οι ΜΕΘ. «Στο κύμα αυτό βλέπουμε να μπαίνουν στα νοσοκομεία ευάλωτοι εμβολιασμένοι που έχουν κάνει ακόμα και την τρίτη δόση του εμβολίου. Πρέπει να χτίσουμε άμυνα, να προστατεύσουμε ευάλωτες ομάδες», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την εβδομάδα θα έχουμε λιγότερους θανάτους και θα καταγραφεί ελαφρά πτωτική τάση στα κρούσματα. «Σιγά σιγά περνάμε σε ενδημικού τύπου κατάσταση. Για την ώρα δεν υπάρχει λόγος για τέταρτη δόση», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως καταγράφεται μια σχετική σταθεροποίηση. Ο ειδικός τόνισε πως το Πάσχα θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση, ενώ εξήγησε πως η αποκλιμάκωση καθυστέρησε περίπου 20 ημέρες. Αναφερόμενος στον τρόπο που θα κάνουμε Απόκριες είπε πως η ισορροπία είναι εύθραυστη και πως είναι επικίνδυνο να γίνονται εκδηλώσεις συνωστισμού.
Τι δείχνουν τα λύματα
Για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι έκανε λόγο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής.
Ωστόσο εξήγησε πως η οποιαδήποτε άρση των μέτρων πρέπει να γίνει βήμα-βήμα: «τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλαγές με τις μάσκες και τις αποστάσεις, είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα».
«Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση, ήδη από μετρήσεις στα λύματα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επικρατεί, που γνωρίζουμε ότι συνδυάζονται με μεγάλη μεταδοτικότητα και ηπιότερη νόσηση σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί».
Στάθηκε δε και στα πρωτεϊνικά εμβόλια που όπως είπε έχουν διαφορετική τεχνολογία από τα προηγούμενα σκευάσματα και υπάρχει η ελπίδα ότι πρόκειται «να πείσουν τους καλοπροαίρετους δύσπιστους να εμβολιαστούν», δήλωσε.
Αναφερόμενος στο πώς θα περάσουμε το φετινό Πάσχα, ο κ. Λουκίδης είπε ότι «Έχουμε όλοι μια αισιοδοξία για τις γιορτές του Πάσχα. Θα μας οδηγήσουν τα περιστατικά, πιστεύω ότι θα μπορούμε να είμαστε πιο ελεύθεροι. Το να υπάρχει πρόσβαση μόνο για τους εμβολιασμένους στην εστίαση πιστεύω ότι θα παραμείνει για ένα διάστημα. Οι άνθρωποι με την τριπλή δόση κάνουν την πιο ήπια νόσο και κάνουν τις λιγότερες νοσηλείες. Η ομάδα που καθοδηγεί τη θνητότητα είναι η ομάδα άνω των 65. Για αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε κάποια μέτρα».
Σχετικά με το πότε θα πετάξουμε και εμείς τις μάσκες, ο ίδιος σημείωσε ότι «Όταν αρχίσει να μην επιβαρύνεται το σύστημα θα μπούμε και εμείς σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό». «Νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνουμε με τα μέτρα που έχουμε στην εκπαίδευση», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.
Τι ισχύει για την 4η δόση
«Πρέπει να βασιζόμαστε στην αποδεικτική ιατρική. Απόδειξη για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αυτό που πρέπει να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε είναι ίσως η επόμενη μέρα, που έρχεται μάλλον μετά το φθινόπωρο, που πρέπει να βάλουμε ένα εμβολιαστικό πρόβλημα που θα δίνει μια εξάμηνη προφύλαξη, εφόσον ο ιός προχωρήσει στην ενδημικότητα», σημείωσε ο κ. Λουκίδης αναφορικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου.