«Αρχόντισσα» η Κέρκυρα με 21 παραλίες για όλους
Τον ήλιο και τη θάλασσα, πηγή χαράς και αναζωογόνησης για μικρούς και μεγάλους, απολαμβάνουν όλο και περισσότερο άνθρωποι με αναπηρία, αλλά και ηλικιωμένοι που έχουν απολέσει την κινητικότητά τους.
Αισίως, φέτος το καλοκαίρι, όσοι κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, που διαθέτουν προσβάσιμες σε ΑμεΑ παραλίες. Ενδεικτικά, το ελληνικής σύλληψης και κατασκευής Seatrac είναι ήδη εγκατεστημένο σε 49 παραλίες όλης της χώρας.
«Προ ημερών απέκτησε η παραλία Σαράντι στη Βοιωτία, όπου την επόμενη εβδομάδα θα προσθέσουμε δύο ακόμα στο Δήλεσι και στην Αντίκυρα, ξεπερνώντας έτσι πανελλαδικά τους 50 μηχανισμούς seatrac» αναφέρει στην «Κ» στέλεχος της εταιρείας, που έχει εξάγει τεχνογνωσία στην Κύπρο και στην Ιταλία. Στον χάρτη της seatrac προστέθηκαν φέτος, μεταξύ άλλων, η Λευκάδα αλλά και η κοσμοπολίτικη Μύκονος, η οποία προς ευχάριστη έκπληξη απέκτησε με μιας τρεις προσβάσιμες παραλίες.
Με τα περίφημα «αμφίβια», όπως οι Κερκυραίοι ονομάζουν τα πλωτά αμαξίδια, άνθρωποι με σοβαρά κινητικά προβλήματα, όπως τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση, μπορούν να μπουν στη θάλασσα αλλά και να κάνουν ηλιοθεραπεία.
«Ο συνοδός χρειάζεται μόνον για να τους τοποθετήσει πάνω στο κάθισμα, όπου δένονται και με τη ζώνη ασφαλείας, αλλά μέσα στη θάλασσα είναι μόνοι» περιγράφει ο κ. Ανδρέας Σκούπουρας, αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του νησιού και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Κέρκυρας.
«Εχουμε προσπαθήσει να μοιράσουμε τα “αμφίβια” ισότιμα στο νησί και σε πλαζ μεγάλης έκτασης, γιατί δεν επιθυμούμε να γκετοποιήσουμε παραλίες», διευκρινίζει ο κ. Σκούπουρας, που και ως άτομο με αναπηρία ο ίδιος, αποτελεί τον ιθύνοντα νου της προσπάθειας. Τα εν λόγω μηχανήματα τα «υιοθετούν» ιδιοκτήτες παράκτιων καταστημάτων εστίασης, οι οποίοι επιφορτίζονται με τη φύλαξη και τη συντήρηση. Ταυτόχρονα, ο κ. Σκούπουρας σχεδιάζει να τοποθετήσει έξι ακόμα ράμπες.
«Τα τελευταία καλοκαίρια έρχονται εδώ οικογένειες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, που έχουν ένα μέλος με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να απολαύσουν όλοι μαζί εξίσου τις καλοκαιρινές του διακοπές». Ο Κερκυραίος αντιδήμαρχος είναι πεπεισμένος ότι το νησί του έχει κατακτήσει την πρωτιά όχι μόνον πανελλαδικά, αλλά και παγκόσμια. «Υπολογίστε ότι ολόκληρη Βραζιλία διαθέτει μόνον 25 αμφίβια», απαντά. Εξ ου και προτίθεται να διεκδικήσει το 2019 για την Κέρκυρα τον τίτλο της πιο προσβάσιμης σε ΑμεΑ περιοχής στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό European Network for Accessible Tourism.
Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται στα σπάργανα ειδική εφαρμογή, που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με αμαξίδια να περιηγούνται στα γραφικά, δαιδαλώδη, στενά της πόλης της Κέρκυρας.