Μέλι που έχει “ζαχαρώσει”: Το κόλπο για να το ξανακάνετε λείο (video)
Όταν το μέλι μέσα στο βαζάκι δημιουργεί αυτούς τους χαρακτηριστικούς «κρυστάλλους» και αλλάζει η απαλή υφή του, η οποία γίνεται πιο σκληρή, λέμε συνήθως ότι το μέλι έχει «ζαχαρώσει».
Όπως και να το κάνουμε, το μέλι είναι πιο ωραίο όταν έχει την φυσική του, λεία, απαλή και παχύρρευστη υφή του. Το μπορεί να έχει ζαχαρώσει σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει! Το μέλι, άλλωστε, είναι από τις λίγες τροφές που μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια, αρκεί να συντηρείται σωστά.
Οι περισσότεροι την «πατάμε» όταν βάλουμε το κουταλάκι μέσα στο βάζο για να πάρουμε μέλι, αλλά δεν έχουμε προσέξει ότι το κουταλάκι είναι λίγο υγρό (απλό πλύσιμο, ή από το τσάι που μόλις φτιάξαμε κλπ). Η υγρασία τότε από το κουταλάκι περνάει και μένει μέσα στο μέλι και μετά από λίγες μέρες αυτό θα αρχίσει να δημιουργεί κρυστάλλους, δηλαδή να «ζαχαρώνει».
Τώρα που ξέρετε τον λόγο που το μέλι ζαχαρώνει, ήρθε η ώρα να δείτε ένα πολύ απλό κόλπο, για να το επαναφέρετε στην φυσική του, λεία και όμορφη υφή.
Βήμα 1: Κλείνουμε το πώμα πολύ καλά και βάζουμε το βαζάκι μέσα σε ένα μπολ, το οποίο να είναι αρκετά βαθύ, ώστε να μπαίνει όλο το βαζάκι μέσα.
Βήμα 3: Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά, ή μέχρι να κρυώσει το νερό.
Μόλις ολοκληρώσετε αυτή την πολύ απλή διαδικασία, βγάλτε το βαζάκι από το μπολ. Όταν το ανοίξετε τώρα θα δείτε ότι οι κρύσταλλοι θα έχουν εξαφανιστεί και το μέλι θα είναι και πάλι παχύρρευστο.
Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κρύσταλλοι μέσα στο μέλι (δηλαδή, σε περιπτώσεις που είχε ζαχαρώσει πάρα πολύ), τότε απλά επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.