Άρθρογραφία

Νέα Μάκρη: «Κάντε κάτι με το Ειδικό Σχολείο στην Παμμακάριστο» – Αγωνιώδης επιστολή γονέα

Ονομάζομαι Μπουσίου Κατερίνα, είμαι 53 ετών και μητέρα δύο παιδιών. Ενός τυπικού ενήλικα φοιτητή 25 ετών και του Δημήτρη 23 ετών, ΑμεΑ με Βαριά Νοητική Υστέρηση κι Αυτιστικά Στοιχεία.

Έχω διατελέσει επί 14 συνεχόμενα χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Δημόσιων Σχολείων της Νέας Μάκρης και ενεργό μέλος του Δικτύου Ειδικών Σχολείων, με πάρα πολλές δράσεις σχετικά με την ειδική αγωγή κι εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία.

Θα τολμήσω να πω ότι μεγάλη μερίδα των κάτοικων της Νέας Μάκρης δεν γνωρίζει ότι η περιοχή διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα Ειδικά Δημόσια σχολεία της Ελλάδος, όπως και στις περισσότερες περιοχές εξ άλλου που έχουν πλαίσια της Ειδικής Αγωγής.

Μέσα από τη ζωή μου με τον Δημήτρη έζησα έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο θαυμαστό, συγχρόνως όμως και πραγματικά αόρατο για το σύνολο της κοινωνίας. Αγάπησα υπερβολικά τα άτομα με αυτισμό, έμαθα πάρα πολλά από αυτά και θεώρησα χρέος μου απέναντί τους να μιλώ με τη φωνή τους, προσπαθώντας να διεκδικήσω όσα θα ήθελαν, με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε το τυπικό μου παιδί μόνο του. Εξ άλλου, αυτός είναι και ο βασικός ρόλος ενός γονέα ατόμου με αναπηρία κι ειδικά με αυτισμό, ανεξάρτητα με το αν έχει αναλάβει έναν θεσμικό ρόλο ή όχι.

Παράλληλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι η ζωή μιας οικογένειας που περιλαμβάνει στους κόλπους της ένα μέλος με aυτισμό, είναι πολύ ιδιαίτερη. Τολμώ να πω, πάρα πολύ δύσκολη, εφόσον έχουμε να κάνουμε με μη λειτουργικά και μη λεκτικά άτομα στο μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ οι λειτουργίες κι η καθημερινή ζωή είναι μια συνεχής ρουτίνα, που απαιτεί 100% αφοσίωση και παρακολούθηση.

Τι προσφέρει, λοιπόν, το κράτος σε επίπεδο εκπαίδευσης στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού; Ειδικό δημοτικό σχολείο ως πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 7 ετών έως 14ων και μετά το 14ο έτος της ηλικίας τους έως το 22ο τα Εργαστήριa Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ως δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αντίστοιχη βαθμίδα με τα Γυμνάσια – Λύκεια).

Στην περιοχή της Νέας Μάκρης υπάρχει ένα από τα παλαιότερα στον χώρο της Ειδικής Εκπαίδευση και μεγαλύτερα Ειδικά σχολεία. Στεγάζεται στον χώρο του Ιδρύματος για το παιδί «Η Παμμακάριστος».

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Παμμακαρίστου Νέας Μάκρης είναι Δημόσιο Ειδικό Σχολείο που ανήκει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και το μαθητικό δυναμικό του αποτελείται από 45 παιδιά, 14 έως 22 ετών με διαγνωσμένες από τα ΚΕΔΔΥ σοβαρές ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η φοίτηση στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. διαρκεί τουλάχιστον 6 χρόνια (τάξεις), ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε μαθητή. Στους αποφοίτους χορηγείται απολυτήριο που αποτελεί και πιστοποίηση ολοκλήρωσης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το σχολείο, επίσης, είναι διαδημοτικό. Δέχεται μαθητές από Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, Γραμματικό, Βαρνάβα, Αρτέμιδα, Σπάτα, Παιανία, Κορωπί, Διόνυσο, Δροσιά, Άνοιξη, Σταμάτα, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Καπανδρίτι, Ολυμπιακό Χωριό και Θρακομακεδόνες. Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. διδάσκονται: Γλώσσα, Μαθηματικά, Κοινωνική Επαγγελματική Αγωγή, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική, Μουσική και Αισθητική Αγωγή.

Παρέχεται, επίσης, επαγγελματική εκπαίδευση στις εξειδικεύσεις Αυτόνομης Διαβίωσης και Προεπαγγελματικές δεξιότητες ενώ διαθέτει Κοινωνική Υπηρεσία, Τμήμα Εργοθεραπείας και Τμήμα Λογοθεραπείας.

Επί σειρά ετών και πολύ πριν βρεθώ εκεί, υπήρχαν φωνές γονέων σχετικά με την κτιριακή κατάσταση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Συζητάμε για ένα κτίριο που φτιάχτηκε το 1953, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις τότε ανάγκες των παιδιών του Ιδρύματος.

Τα τελευταία χρόνια από μέρους μου έχουν γίνει συναντήσεις και ιδιαίτερα μετά το 2012 με τους εκάστοτε δημάρχους, καθώς και γραπτές οχλήσεις, όπως επίσης και ραντεβού με στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να βρεθεί λύση στη μεταστέγασή του σε ένα σύγχρονο κτίριο, αντίστοιχο με τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού του.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως χωμάτινο προαύλιο, ύπαρξη 2ου ορόφου χωρίς ασανσέρ αλλά με εξωτερική σκάλα μη στεγασμένη και πολύ κάθετη για άτομα ΑμεΑ, κοινόχρηστες τουαλέτες (δύο ανά όροφο σε μακρινό σημείο), καθώς και κακή ηλεκτρολογική εγκατάσταση με εξωτερικές πρίζες και καλώδια, παλαιού τύπου κουφώματα με μονά τζάμια και ξύλινα παvτζούρια, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τους.

Δε θα αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες. Εξ άλλου, από τον Δήμο Μαραθώνα έχουν επισκεφθεί πάμπολλες φορές τον χώρο και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που έχει το κτίριο. Θα τολμήσω να πω ότι η εικόνα είναι τουλάχιστον καταθλιπτική, αν όχι τριτοκοσμική.

Υπήρξαν προτάσεις με κτίρια που άνηκαν κι ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Μαραθώνα, ο οποίος είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος σε σχετικά θέματα. Δυστυχώς, όμως, δεν είχαν αποτέλεσμα. Παράλληλα, πρέπει να πω ότι έχουν γίνει πολλές αναφορές από πλευράς γονέων στο Υπουργείο Παιδείας και τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής.

Πρόσφατα το Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος» πραγματοποίησε δυο μελέτες σχετικά με την κτιριακή κατάσταση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., οι οποίες αφορούσαν στην στατική επάρκεια στις 8/2/21, καθώς και αυτοψία 26/6/21 όπου έγινε έλεγχος στα υλικά. Οι συγκεκριμένες έρευνες από πλευράς ιδιοκτήτριας αρχής έχουν κοινοποιηθεί και στον Σύλλογο Γονέων, ο οποίος με τη σειρά του τον Φεβρουάριο του 2021 επικοινώνησε με επιστολή του με τον Δήμο Μαραθώνα, αναλύοντας το πολύ σοβαρό πλέον πρόβλημα, βάσει της έρευνας που παρέλαβε, ενώ επανήλθε μετά την τελευταία ενημέρωσή του περί απαγορευμένου υλικού στο δάπεδο.

Ανεξάρτητα από τις σχετικές μελέτες, και μόνο η εικόνα του συγκεκριμένου σχολείου δε συμβαδίζει με τις απαιτήσεις ούτε του πλέον ολιγαρκή.

Ως γονέας οφείλω να παρακαλέσω να σκύψει ο Δήμος Μαραθώνα πάνω από ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Εξ άλλου ο πολιτισμός μας είναι δεδομένο ότι φαίνεται από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη διαφορετικότητα, από τα σημαντικά έργα που αφήνει παρακαταθήκη η εκάστοτε Αρχή του τόπου.

Μπορεί το συγκεκριμένο σχολείο να μην εξυπηρετεί στο πλήθος του αποκλειστικά δημότες του Δήμου Μαραθώνα, όμως μέσα από την ευκαιρία προγραμμάτων ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία γειτονικοί δήμοι έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρον (ανακαίνιση σχολείων και νέα κτίρια ειδικού σχολείου Νταού Πεντέλης Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου), αποτελεί μια τεραστία ευκαιρία να φανεί ένα έργο που θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, καθώς και παρακαταθήκη για έναν Δήμο όπως του Μαραθώνα.

Κλείνοντας, οφείλω να τονίσω ότι ο κ. Αργύρης Λάσκος ως Αντιδήμαρχος Παιδείας είχε δείξει ενδιαφέρον για το πρόβλημα και την επίλυσή του και βρισκόμαστε σε αναμονή επικοινωνίας από πλευράς Δήμου. Ελπίζω κι εύχομαι να μπορέσει να βρει τον τρόπο να λυτρώσει δεκάδες παιδιά και τις οικογένειές τους.

Θεωρώ ότι το όραμα κι ο στόχος κάθε κοινότητας θα πρέπει να εστιάζει στην υλοποίηση έργων που θα αναδεικνύουν τον πολιτισμό, την ευαισθητοποίηση, καθώς και την εναρμόνιση όλων των πολιτών του και μη μέσα στην τοπική κοινωνία. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που σκέφτεται κατ’ αυτόν τον τρόπο…

 

Πηγή
www.irafina.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button