Άρθρογραφία

Έτσι υποβάθμισε τον covid σε εποχική γρίπη: Το μέτρο των Δανών σε τρένα και μετρό που δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα

Την τελευταία μέρα του Αυγούστου η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακοίνωσε το αίσιο τέλος του «πολέμου» με τον κορωνοϊό, προαναγγέλλοντας την υποβάθμιση του σε εποχική ίωση από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Δεν έτυχε βέβαια, πέτυχε. Η σκανδιναβική χώρα πρωτοστατεί σε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως, με το 87% του ενήλικου πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο και άνω του 60% των ηλικιών 12-15 να έχει λάβει την πρώτη δόση. Μάλιστα αυτό συνέβη σε μια χώρα που υποτίθεται ότι η διακοπή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Astra Zeneca (η Δανία ήταν από τις λίγες χώρες που το απέσυραν, προσβλέποντας στη συλλογή περισσότερων δεδομένων στο ζήτημα των θρομβώσεων) προοριζόταν να προκαλέσει από σύγχυση έως και άρνηση στους πολίτες που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση με αυτό.

Τίποτα τέτοιο όμως δεν συνέβη, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ανθρώπων έκαναν τη δεύτερη δόση με ένα από τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, με αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι ενήλικες να μην υπερβαίνουν τις 600.000 (σε σύνολο περίπου 4.5 εκατ.).

Για να είναι όμως επιτυχημένη η καμπάνια εμβολιασμού της δανέζικης κυβέρνησης και να εδραιωθεί η σχέση εμπιστοσύνης της με τους πολίτες, χρειάστηκε πρώτα να επιδείξει συνέπεια, υπευθυνότητα και δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αφθονία των διαγνωστικών τεστ και το μηδενικό κόστος για όλους.

Όπως είχε πει στο Open η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Δανίας, Ελίνα Σταματάτου, μπορεί οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε το θελήσει, να υποβληθεί σε rapid ή μοριακό τεστ, εντελώς δωρεάν, στα αναρίθμητα αυτοσχέδια κιόσκια που έχουν στηθεί στη χώρα και φυσικά στις κατάλληλες διαγνωστικές μονάδες που διενεργούν τα PCR.

Τα πάντα χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος, με τον ιδιωτικό τομέα να μένει εντελώς έξω από το «πάρτι» με τον κορωνοϊό. Αυτό που επιτεύχθηκε ήταν να γίνει ο διαγνωστικός έλεγχος μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων της χώρας και πολλοί άνθρωποι να υποβάλλονται έως και μέρα παρά μέρα σε τεστ, τα οποία εδώ και πολύ καιρό ξεπερνούν τα 75.000 ημερησίως.

Ένα άλλο μέτρο που δεν πρόκειται να… δούμε ποτέ στην Ελλάδα ήταν αυτό που αφορούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή εδώ και ένα χρόνο, οι επιβάτες σε λεωφορεία, μετρό και τρένα είναι αυστηρά καθήμενοι και με κενές θέσεις μεταξύ τους.

Κοινώς για να μπει κάποιος σε μέσο συγκοινωνίας πρέπει την ώρα που αγοράζει ηλεκτρονικά το εισιτήριο του να κλείσει παράλληλα και θέση, κάτι που μπορεί να συμβεί είτε στα ειδικά μηχανήματα των σταθμών, που παρέχουν αυτή την υπηρεσία, είτε μέσω μιας απλής εφαρμογής στο smartphone.

Έτσι οι Δανοί κατάφεραν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο σε ότι αφορά τη διασπορά της νόσου εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς. Φανταστείτε απλώς ένα βαγόνι μετρό με τον έναν πάνω στον άλλο και μποτιλιάρισμα στο μπες-βγες σε κάθε σταθμό και το… κοντράστ με ένα άλλο βαγόνι όπου ο ένας απέχει από τον άλλο 1,5 μέτρο.

Αν προσθέσουμε σε αυτά ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι που επισκέπτονται τη Δανία υποβάλλονται σε μοριακό τέστ και σε περίπτωση που βρεθεί θετικό κρούσμα παραλαμβάνεται από ειδικό προσωπικό με στολές, οι οποίοι τον μεταφέρουν και τον βάζουν να μείνει σε ένα ξενοδοχείο, πλήρως απομονωμένο, για 15 ημέρες, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιο λόγο η covid-19 αποτελεί εδώ και 5 ημέρες μια απλή εποχική γρίπη…

Πηγή
menshouse.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button