Χωρίς κατηγορία

«Deaf U» ..η νέα σειρά στο Netflix που καταγράφει τη ζωή μίας ομάδας κωφών φοιτητών

Έκανε πρεμιέρα στο Netflix η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Deaf U», που καταγράφει τη ζωή μίας ομάδας κωφών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Γκάλοντετ, το διάσημο κολέγιο για κωφούς και έχοντες προβλήματα ακοής στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Η σειρά υπόσχεται μία «χωρίς φίλτρα, συχνά απροσδόκητη ματιά» στην κοινότητα των κωφών και σύμφωνα τουλάχιστον με το τρέιλερ της πλατφόρμας, το επιτυγχάνει.

Σημειώνεται ότι, στην παραγωγή συμμετέχει και ο Νάιλ Ντι Μάρκο, μοντέλο, ηθοποιός και ακτιβιστής, ο οποίος είναι εκ γενετής κωφός.

Στο κλιπάκι που δόθηκε στη δημοσιότητα, το βασικό καστ του ντοκιμαντέρ αναφέρεται στα «sign names». Εξηγεί πώς επιλέγονται τα ειδικά νοήματα που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων προσώπων στην αμερικανική νοηματική γλώσσα ASL και δείχνει πώς αποδίδουν στη νοηματική το όνομα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (στο βίντεο παραπάνω).

Σύμφωνα με τους φοιτητές, τα ονόματα σηματοδοτούνται με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά. Προκειμένου μάλιστα να γίνουν κατανοητοί, «αφηγούνται» στη συνέχεια, την ιστορία πίσω από τα δικά τους ονόματα και με τι συνδέονται αυτά κατά περίπτωση: Από το χρώμα των ματιών και την κόκκινη μύτη που είχε κάποιος όταν γεννήθηκε, μέχρι την αγάπη του για τα γλυκά.

Όπως είχε εξηγήσει στη HuffPost US το 2015, η  Λίντια Κάλις, πιστοποιημένη διερμηνέας νοηματικής γλώσσας, νομικός και παιδί κωφών γονέων, το sign name δεν επιλέγεται από το άτομο, αλλά δίδεται στους κωφούς από ένα μέλος της κοινότητας.

«Το όνομα μας στη νοηματική αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας μας επειδή δεν μπορούμε απλά να το αλλάξουμε, καθώς κάθε όνομα έχει τη δική του ιστορία και προσωπικότητα», εξηγεί η Λίντια Κάλις.

Παρότι η διαδικασία μπορεί να φαίνεται έως και παράξενη στους ακούοντες, το να έχεις ένα όνομα στην ASL είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κοινότητα των κωφών και θεωρείται έως και τιμή. «Δεν δίνονται απλά σε κάποιον τα ονόματα, η διαδικασία συμβολίζει τη μετάβαση στην κοινότητα των κωφών», προσθέτει η Κάλις και καταλήγει: «Το να έχεις ένα όνομα στην ASL σημαίνει ότι είσαι και επίσημα μέλος της κοινότητας».

Πηγή
www.helpis.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button