Σε ποιες χώρες της Ευρώπης το θερμόμετρο εκτιμάται ότι θα σπάει το ρεκόρ καύσωνα της Αθήνας του 1977
Σε ύψιστο συναγερμό η Πορτογαλία για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών
Η Ευρώπη ψήνεται. Και όπως δείχνουν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα συνεχίσει να ψήνεται.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το BBC, Ισπανία και Πορτογαλία δεν αποκλείεται να σπάσουν το ρεκόρ του 1977 με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, το ευρωπαϊκό ρεκόρ το κατέχει η Αθήνα, όταν στις 10 Ιουλίου του 1977 ο υδράργυρος έφτασε τους 48 βαθμούς Κελσίου!
Ήδη οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αισθητά σε Ισπανία και Πορτογαλία, λόγω και των θερμών αέριων μαζών που έρχονται από την Αφρική.
Οι προβλέψεις λένε ότι σε ορισμένα σημεία η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει, σπάζοντας εθνικά ρεκόρ και πιθανότατα το ευρωπαϊκό ρεκόρ που μετρά 41 ολόκληρα χρόνια.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανία έχει εκδώσει ήδη προειδοποίηση για τον καύσωνα, που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.
Καμπανάκι έχει χτυπήσει και το Meteoalarm, που προειδοποιεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη. Μάλιστα οι προειδοποιήσεις του συνοδεύονται από την επισήμανση ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.
«Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Από τις αρχές του χρόνου, ο καιρός στην Πορτογαλία ήταν αρκετά δροσερός και υγρός σε σχέση με πολλά άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι φωτιές του 2017 που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για «κατάσταση συναγερμού» αυξάνοντας τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου. Επίσης απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση.
Επίσης η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Μετά την τραγωδία του περασμένου χρόνου, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια υπερβολικής ξηρασίας, η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επαγγελματίες πυροσβέστες και αύξησε δραματικά τους ελέγχους. Τον περασμένο χρόνο, οι πολύνεκρες πυρκαγιές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.
Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα, σημειώνει το BBC, στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους, ενώ η Σουηδία έχει δώσει μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες πύρινα μέτωπα, κάποια σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές όπως ο Αρκτικός Κύκλος.
Και στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, τα υπερβολικά χαμηλά υδάτινα επίπεδα στον ποταμό Έλβα έφεραν στην επιφάνεια πυρομαχικά και χειροβομβίδες, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προειδοποιεί τους κατοίκους ότι είναι «απαγορευμένα και επικίνδυνα».
Νορβηγία: Σε επαγρύπνηση οι οδηγοί για τους ταράνδους
«Κάνει πολλή ζέστη εδώ και εβδομάδες στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας. Τα ζώα καταφεύγουν σε δροσερότερες περιοχές» εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόρε Λίσμπεργκ, αξιωματούχος της Statens Vegvesen, της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την εύρυθμη λειτουργία του οδικού δικτύου.
«Τόσο οι τάρανδοι όσο και τα πρόβατα βρίσκουν καταφύγιο στις σήραγγες και τις περιοχές με σκιά για να πάρουν ανάσα» περιέγραψε.
Χθες ο υδράργυρος κατέγραψε ρεκόρ σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας: στην κοινότητα του Φίνμαρκ η θερμοκρασία ανήλθε σε 31,2 βαθμούς κελσίου.