Ευάγγελος Αυγουλάς: “Οι τυφλοί δακρύζουμε και ονειρευόμαστε”…
Γράφει ο Καράγιωργος Δημήτρης
Στα ανθρώπινα, βλέπω όνειρα με όλες τις άλλες αισθήσεις μου. Αν δω ένα οικείο πρόσωπο στον ύπνο μου, σημαίνει ότι άκουσα τη φωνή του και το γνώρισα, όχι ότι βρήκα το φως μου είδα ένα όνειρο και ξύπνησα τυφλός.
“Δακρύζουμε, ονειρευόμαστε και ερωτευόμαστε. Το κράτος παρέχει μόνον αποσπασματικές λύσεις στα προβλήματα των τυφλών. Βασιζόμαστε, έτσι, κυρίως στην οικογένεια και τους φίλους μας”.
Τον γνωρίσαμε στη βιωματική δράση “Δείπνο στο σκοτάδι“, που οργάνωσε ο φορέας “Με άλλα μάτια”, του οποίου είναι πρόεδρος. Αποφασίσαμε να τον δούμε…με άλλα μάτια και η συνέντευξη που ακολουθεί είναι το προϊόν της συζήτησης μαζί του:
Κύριε Αυγουλά, πώς ζουν οι τυφλοί στην Ελλάδα;
Η αναπηρία στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, ένα ακριβό άθλημα. Δεν έχει γίνει θεσμικά η εκτίμηση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης ανά αναπηρία, ώστε όλοι μας να υποστηριζόμαστε αναλόγως από το κράτος. Επομένως, οι τυφλοί στην Ελλάδα βασιζόμαστε στην οικογένειά μας, στο φιλικό και συγγενικό μας περιβάλλον, στους συνεργάτες μας και στο πείσμα μας για ζωή για να υπερνικήσουμε τα πολλά και καθημερινά εμπόδια, διότι διαχρονικά το κράτος προβαίνει σε αποσπασματικές μόνο λύσεις.
Γεννήθηκα τυφλός. Όταν αγγίξω ένα κουτί φαρμάκου, θα διαβάσω ανάγλυφα στη γραφή Braille των τυφλών το όνομα του φαρμάκου και την ποσότητα, δε μου αναγράφονται, όμως, η δοσολογία, οι παρενέργειες. Η ημερομηνία λήξης και η τιμή δεν αναγράφεται ανάγλυφα σε κανένα προϊόν.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, από τα απλά αυτά παραδείγματα, ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε.
Ονειρεύονται οι τυφλοί; Δακρύζουν;
Οι τυφλοί δακρύζουμε, ονειρευόμαστε, ερωτευόμαστε, σερφάρουμε στο Internet, έχουμε social media, σπουδάζουμε και εργαζόμαστε. Οι νέες τεχνολογίες είναι για μας ένα πολύτιμό σύγχρονο όπλο κατάκτησης της ανεξαρτησίας μας. Έχουμε προγράμματα που ότι δείχνει η οθόνη του κινητού μας ή του υπολογιστή μας, το μετατρέπουν αυτόματα σε φωνή και το ακούμε.
Στα ανθρώπινα, βλέπω όνειρα με όλες τις άλλες αισθήσεις μου. Αν δω ένα οικείο πρόσωπο στον ύπνο μου, σημαίνει ότι άκουσα τη φωνή του και το γνώρισα, όχι ότι βρήκα το φως μου είδα ένα όνειρο και ξύπνησα τυφλός. Δακρύζω, όχι από εξωτερικά ερεθίσματα στο μάτι μου, αλλά από χαρά ή λύπη.
Τι έχετε πετύχει με τον φορέα “Με Άλλα Μάτια”;
Ξεκινήσαμε λειτουργώντας τη μοναδική, πλήρως προσβάσιμη διαδικτυακή πύλη κοινωνικής, καθημερινής ενημέρωσης www.meallamatia.gr απευθυνόμενοι σε αναπήρους, χρονίως πάσχοντες, στις οικογένειές τους και ευρύτερα σε όσους εργάζονται στο χώρο της αναπηρίας.
Παράλληλα, πραγματοποιούμε στην Ελλάδα την πρωτότυπη, βιωματική εκδήλωση εξοικείωσης με την οπτική αναπηρία “Δείπνο Στο Σκοτάδι”, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα και προσφέροντας με ασφάλεια την εμπειρία ενός γεύματος στο σκοτάδι, για να κινητοποιήσουμε τις άλλες αισθήσεις και την κοινωνική συνείδηση των συμπολιτών μας απέναντι στη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας.
Ποιος είναι
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988 , μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον και κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα (KEAT). Στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου διακρίθηκε ως παραστάτης, ενώ ήταν σημαιοφόρος και τις δύο φορές το σχολικό έτος 2005 – 2006 ως μαθητής του 6ου Ενιαίου Λυκείου Ιλίου, απ’ όπου πήρε και το απολυτήριο του με βαθμό “Άριστα 20”. Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4.
Δικηγόρος πλέον σήμερα, με μεταπτυχιακά μαθήματα στο Αστικό Δίκαιο, διατηρεί το δικό του γραφείο έχοντας επιλέξει τη μαχόμενη δικηγορία. Διατελεί τακτικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, αντιπρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Career Sign” (Social Impact Award 2017), η οποία δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας και στον επαγγελματικό προσανατολισμό των αναπήρων, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Υποτρόφων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (HELLENIC U.S. ALUMNI).