Συντάξεις ΑμεΑ : Αλλαγές και Νέες προϋποθέσεις. Τι προβλέπει το σχέδιο του Υπ. Εργασίας
Ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα οι ενιαίοι όροι στις αναπηρικές συντάξεις περιλαμβάνονται μέσα στα προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο έρχεται νέο καθεστώς με ανατροπές στις προϋποθέσεις χορήγησης αναπηρικών συντάξεων. Με το νέο κανονισμό θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους ενώ είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί από το υπουργείο Εργασίας.
Η αναπηρική σύνταξη θα χορηγείται ωστόσο και με μία 5ετία εργασίας, εφόσον υπάρχουν 2 έτη ασφάλισης μέσα στην τελευταία 5ετία πριν την υποβολή της αίτησης.
Όλα αυτά θα ισχύσουν από την κύρωση του νέου κανονισμού που είναι ήδη έτοιμος από τις αρχές του έτους.
Ο κορμός των αλλαγών είναι ότι οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη θα είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους, είτε έχουν ένσημα μέχρι το 1992 είτε μετά το 1993.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στο πόρισμα επιτροπής που συστήθηκε για να εξετάσει τις αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).
Το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες τις εφημερίδας είναι θέμα χρόνου η κύρωσή του από το υπουργείο Εργασίας, με τη διαφορά ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν όπως εξετάζεται για όσους κάνουν αίτηση για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από την έκδοση του και μετά. Δεν θα λαμβάνουν- εκτός απροόπτου- όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση ή πρόκειται να κάνουν στο επόμενο διάστημα και πάντως πριν από την ισχύ του νέου κανονισμού.
Οι αλλαγές αγγίζουν πάνω από 400.000 ασφαλισμένους κατά τις εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα ασφάλισης.
Από την κύρωση του νέου κανονισμού και μετά, όποιος αιτείται σύνταξη αναπηρίας στον ΕΦΚΑ, είτε είναι παλαιός ασφαλισμένος (με έναρξη μέχρι 31/12/1992) είτε νέος (με έναρξη ασφάλισης από (1ης/1/1993), θα πρέπει να έχει γνωμάτευση ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας 50%, 67% ή 80% και άνω.
Με τα ποσοστά αυτά (σ.σ.: πλην των περιπτώσεων εργατικού ατυχήματος ή ανικανότητας προς εργασία) θα πρέπει να έχει:
- 4.500 ημέρες πραγματικής εργασίας (15 έτη) οποτεδήποτε ή
- 1.500 ημέρες πραγματικής εργασίας (5 έτη) από τις οποίες τουλάχιστον οι 600 τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο καυτά το ποίο επήλθε η αναπηρία ή υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.
Αυτές οι προϋποθέσεις θα ισχύουν για την έκδοση σύνταξης αναπηρίας από την κύρωση του νέου κανονισμού και μετά, εκτός και αν το υπουργείο συμπεριλάβει και όσες περιπτώσεις είναι στο στάδιο των γνωματεύσεων από τις επιτροπές ΚΕΠΑ και δεν έχουν βγάλει το ποσοστό αναπηρίας.
Ωστόσο οι νέες προϋποθέσεις κρύβουν πολλές παγίδες και οδηγούν σε χαμηλότερες συντάξεις, ανάλογα με το Ταμείο από το οποίο προέρχονται οι ασφαλισμένοι.
Σήμερα, για σύνταξη αναπηρίας από το ΙΚΑ για κοινή νόσο, που είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται 4.500 ημέρες εργασίας ή 1.500 εκ των οποίων 600 ημέρες μία πενταετία πριν από την αναπηρία, πριν από την υποβολή της αίτησης.
Οι προϋποθέσεις του ΙΚΑ είναι αυτές που θα εφαρμοστούν και για τους παλαιούς μέχρι 1992 ασφαλισμένους των υπόλοιπων Ταμείων.
Το ΙΚΑ με αυτές τις προϋποθέσεις δίνει:
- Πλήρη Εθνική Σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Μειωμένη εθνική σύνταξη κατά 25% με αναπηρία 67% έως 79,99% .
- Μειωμένη εθνική σύνταξη κατά 50% με αναπηρία από 50% έως 66,99%.
Στα ποσά της εθνικής σύνταξης προστίθεται και το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης βάσει των ημερών ασφάλισης.
Ένας ασφαλισμένος που είχε τις ίδιες προϋποθέσεις και 67% αναπηρία αλλά πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, παίρνει το κατώτατο όριο των 487 ευρώ.
Στα άλλα Ταμεία, όμως οι ενιαίες προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρίας παλαιών και νέων ασφαλισμένων οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές και είναι πιθανό κάποιες κατηγορίες να χρειαστούν περισσότερα ένσημα για να βγάλουν αναπηρική σύνταξη από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος κανονισμός.