Επικαιρότητα

Καβάλα: Χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα τα άτομα με αναπηρία

Χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα παραμένουν, ενώ τελειώνει ο Ιούνιος, τα άτομα με κινητικές αναπηρίες στην Καβάλα. Παρά το γεγονός ότι ο δήμος υπήρξε πρωτοπόρος στην αγορά μηχανισμών sea truck με την τοποθέτησή τους στην Καλαμίτσα και το Περιγιάλι, σήμερα κανένα από τα δύο συστήματα δεν έχει τοποθετηθεί.

Στην Καλαμίτσα, όπου υπάρχουν γενικότερα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η αρχική του τοποθέτηση έγινε σε σημείο που στην πράξη διαπιστώθηκε ότι δεν εξυπηρετεί σωστά ενώ στο Περιγιάλι, όπου διαμορφώθηκε ο χώρος και με τη βοήθεια γονιών ατόμων με αναπηρία, η τοποθέτησή του για φέτος δεν έχει γίνει.

«Δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις τι θα γίνει» ανέφερε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ Καβάλας, Μάκης Κρεμμύδας, «ούτε και για τον μηχανισμό που είχε λειτουργήσει πέρυσι στην Κεραμωτή του δήμου Νέστου».
Στο μεταξύ, άτομα με κινητικά προβλήματα από άλλες περιοχές, που γνώριζαν την ύπαρξη των αυτόνομων μηχανισμών στις παραλίες της Καβάλας, ζητούν να μάθουν από το Σύλλογο αν τελικά θα λειτουργήσουν.

Σε τρεις παραλίες του δήμου Παγγαίου πέρυσι υπήρχαν αμφίβια οχήματα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα οποία όμως δεν λειτουργούν αυτόνομα.

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ Καβάλας έχει ήδη προτείνει στο δήμο Καβάλας την προμήθεια τεσσάρων μηχανισμών, τρεις για τις ακτές «Γλάστρες» στο Παληό, Ραψάνη και τη Νέα Καρβάλη και έναν ενισχυτικό αυτού που μέχρι πέρυσι λειτουργούσε άρτια στο Περιγιάλι.

Η δυνατότητα δίνεται μέσα από τη Δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020» που απευθύνεται στους Δήμους της χώρας και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Πολλοί δήμοι έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους, οι οποίες έχουν εγκριθεί.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης χρηματοδοτείται η δημιουργία των κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών (εγκαταστάσεων και προσβάσεων) στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης, όσο και στον χώρο κολύμβησης, για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού και κατασκευής. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τη χειμερινή περίοδο, χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων κ.ά.

Η χρηματοδότηση για κάθε σημείο παρέμβασης/παραλία φθάνει το ποσό των 60.000 ευρώ.

Πηγή
www.ert.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button