Επικαιρότητα

Η συγκινητική ιστορία που κρύβεται, πίσω από την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας

Ενδεχομένως, στο μυαλό πολλών, η Ημέρα της Μητέρας είναι ακόμη μία εμπορευματοποιημένη γιορτή, τύπου Αγίου Βαλεντίνου. Είναι η ημέρα, που έχουν την τιμητική τους τα λουλούδια, τα γλυκά και παντός είδους δώρα. Αλλά δεν είναι αυτό. Ή τουλάχιστον, μόνο αυτό.

Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια σημαντική ημέρα, αφού τιμάμε το πιο σημαντικό και σπουδαίο πρόσωπο στη ζωή μας, αυτό που μας έφερε στη ζωή, τη μητέρα μας! Είναι μία Ημέρα αφιερωμένη σε εκείνη, δείχνοντας την με τον πιο γλυκό και απλό τρόπο, την αγάπη μας, το σεβασμό μας και την αναγνώριση για όσα έκανε, κάνει και θα κάνει για εμάς. Αναγνώριση για τις μικρές και τις μεγάλες θυσίες της. Άλλωστε, κάπως έτσι, ξεκίνησε και ο εορτασμός της μάνας!

Διαβάστε παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες για τη Γιορτή της Μητέρας, που ενδεχομένως, δεν γνωρίζετε.

Σύμφωνα με το National Geographic, η Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε το 1850, ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους. Αλλά και για τις μητέρες, που είχαν χάσει τα παιδιά τους στον πόλεμο.

Η Anna Jarvis ήταν η πρώτη γυναίκα, που διοργάνωσε το 1908, την Ημέρα της Μητέρας, στη Βιρτζίνια και στη Φιλαδέλφεια. Μαζί με μία ομάδα εθελοντριών πρωτοστάτησαν για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας. Σκοπός της ήταν, επίσης, η Ημέρα αυτή να καθιερωθεί και σε άλλες Πολιτείες της Αμερικής.

Και τα κατάφερε, αφού σύντομα άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις. Έξι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα, το 1914, ο τότε, Πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη. Ημερομηνία, που τηρείται μέχρι και σήμερα.

Στα αγγλικά είναι «Mother’s day» και όχι «Mothers’ day», – άλλωστε και στα ελληνικά, είναι η «Γιορτή της Μητέρας». Κι έχει τη σημασία του ο ενικός, αφού όπως επέμενε και τόνιζε η Anna Jarvis: «Δεν ήταν μια γιορτή για όλες τις μαμάδες. Ήταν για την καλύτερη μαμά που είχες την τιμή να γνωρίσεις στη ζωή σου, τη δική σου μαμά δηλαδή, είτε ως γιος είτε ως κόρη».

Κι αν σήμερα, λέμε, ότι η Γιορτή της Μητέρας έχει εμπορευματοποιηθεί, το ίδιο συνέβαινε και στα πρώτα χρόνια της καθιέρωσης της! Τα λουλούδια και τα γλυκά, κυρίως, έδιναν κι έπαιρναν και τότε, με την Anna Jarvis να γίνεται έξαλλη, για τον εμπορικό χαρακτήρα, που πήρε η Ημέρα. Μάλιστα, μέχρι το τέλος της ζωής της στις αρχές του 1940, πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της, για να αποτρέψει τον καταναλωτικό χαρακτήρα, που είχε πάρει η Ημέρα, αλλά χωρίς επιτυχία.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Εμπορίου των ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι φέτος, το 69% του κόσμου, σκοπεύει να αγοράσει λουλούδια, για τη Γιορτή της Μητέρας. Στις ΗΠΑ, την τιμητική τους έχουν τα γαρύφαλλα, που θεωρούνται άλλωστε, το «λουλούδι της ημέρας αυτής»!

Μάλιστα, υπολογίζουν ότι θα ξοδευτούν σε δώρα για τη Γιορτή, περίπου 23.1 δις δολάρια! Και ναι, είναι η τρίτη πιο καταναλωτική Ημέρα, μετά τα Χριστούγεννα και τη Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου!

Η Γιορτή της Μητέρας δεν γιορτάζεται παγκοσμίως, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Την ημέρα αυτή τη γιορτάζουν 117 χώρες, ενώ 21 χώρες την γιορτάζουν στις 8 Μαρτίου, μαζί με την Ημέρα της Γυναίκας!

Πηγή
www.mothersblog.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button