Στον «αέρα» η ειδική αγωγή
Κατάσταση χάους επικρατεί στον χώρο της ειδικής αγωγής της χώρας μας, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αλλαγών στις σχετικές διαδικασίες που έχει θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ.
Χιλιάδες θεραπείες ειδικής αγωγής βρίσκονται στον «αέρα», λόγω καθυστερήσεων στην έγκριση των σχετικών ηλεκτρονικών γνωματεύσεων από την ειδική επιτροπή του οργανισμού –μια διαδικασία που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2019–, ενώ άλλες γνωματεύσεις απορρίπτονται από την επιτροπή χωρίς καν να εξετάζονται τα παιδιά. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, εάν δεν έχει λάβει έγκριση μια γνωμάτευση από την επιτροπή, η εκτέλεσή της δεν αποζημιώνεται αναδρομικά από τον ΕΟΠΥΥ, οι γονείς έχουν πλέον δύο επιλογές: είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους χωρίς να περιμένουν να τους επιστραφεί το ποσό από τον οργανισμό είτε να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών του παιδιού τους.
Την εικόνα αβεβαιότητας σε ότι αφορά την ειδική αγωγή αυτή περιγράφουν οι θεραπευτές (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά) που κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για μεθοδεύσεις οι οποίες αποσκοπούν στην περικοπή του προϋπολογισμού του Οργανισμού για τις θεραπείες ειδικής αγωγής των ασφαλισμένων.
Οπως σημειώνουν, από τα 105 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ το 2015 για θεραπείες ειδικής αγωγής σε ασφαλισμένους -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης-, ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει προσδιορισθεί σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα σε 65 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει περικοπή της δαπάνης κατά 40%. Και σύμφωνα με τους θεραπευτές πρόκειται για μία «μείωση αυθαίρετη για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού».
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής κ. Παναγιώτης Μπούρος, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προκαλούν χάος με στόχο να μειωθεί η δαπάνη με κάθε τρόπο μία κατάσταση που τελικά έχει θύματα τους ασφαλισμένους. Ο ίδιος αναφέρει στην «Κ» περίπτωση γονέα, ο οποίος αναμένει από τα τέλη Φεβρουαρίου, έγκριση από την Επιτροπή για θεραπεία στην οποία πρέπει να υποβληθεί το παιδί του.
Η προηγούμενη γνωμάτευση -χειρόγραφη- έληξε τον Απρίλιο, που σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί άμεσα η νέα γνωμάτευση, τέλος Mαΐου θα αναγκαστεί να πληρώσει ο ίδιος τον θεραπευτή χωρίς να δικαιούται επιστροφή των ποσών από τον ΕΟΠΥΥ. «Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που ζούμε καθημερινά», σημειώνει. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρο, εκτός από την καθυστέρηση σε εγκρίσεις, έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις μαζικών απορρίψεων γνωματεύσεων από την Επιτροπή –«κόψιμο μπροστά από έναν υπολογιστή και χωρίς εξέταση του παιδιού», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά–, ακόμα και εάν αυτές έχουν εκδοθεί από γιατρούς των κρατικών δομών.