Αχαΐα: Η συγκλονιστική ιστορία του 18χρονου Μάριου – Παιχταράς…με σύνδρομο Down
Μεγάλος μάγκας ο Μίλτος Καρατζάς. Αλλά ακόμα πιο μεγάλο μαγκάκι ο Μάριος Μαρδάς! Δάσκαλος και μαθητής. Προπονητής και παίκτης. Δεύτερος πατέρας και γιος! Και στους δύο αξίζουν πολλά μπράβο. Τους βγάζεις το καπέλο και υποκλίνεσαι και στους δύο.
Αλλά, για να λέμε την αλήθεια, τα πιο πολλά μπράβο της υπόθεσης τ’ αξίζουν οι γονείς του Μάριου. Αυτοί κι αν είναι μάγκες με τα όλα τους!
Χάρη στη δική τους επιμονή και υπομονή, και κυρίως την αγάπη τους, ο Μάριος έχει γίνει ένα παιδί σαν όλα τ’ άλλα.
Ο Μίλτος Καρατζάς, προπονητής της Φλόγας Ροδιάς, κάτι παραπάνω από ποδοσφαιρικός δάσκαλος, έριξε εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, στα βαθιά τον Μάριο Μαρδά. Το 18χρονο παλικαράκι, με σύνδρομο Down, και τη μπαλίτσα του παίζει στην ομάδα, και τα γκολάκια του ρίχνει, και πρώτη φίρμα έχει γίνει!
Η «Π τ Δ» μίλησε με τον Μίλτο Καρατζά, που ξετύλιξε το κουβάρι της ποδοσφαιρικής και ανθρώπινης ιστορίας του Μάριου:
-«Τον βλέπω και τον χαίρομαι. Η πρόοδός του είναι εκπληκτική. Εχει αλλάξει η συμπεριφορά του. Πιάνει κατ’ ευθείαν τις ασκήσεις τακτικής που κάνουμε, μέχρι που τον βάζω μερικές φορές και διορθώνει όσους συμπαίκτες του δεν τις κάνουν όπως πρέπει. Ρουφάει σα σφουγγάρι, το φχαριστιέται, λάμπει το πρόσωπό του. Με κάνει να νιώθω πολύ όμορφα. Και να δείτε πώς τον αγαπάνε οι συμπαίκτες του. Κολόνα της ομάδας είναι ο Μάριος».
-«Όταν ήρθε πρώτη φορά στην ομάδα, για να ξεκινήσει, δεν συμμετείχε και πολύ. Ηταν λιγάκι απόμακρος, διστακτικός, κράταγε αποστάσεις… Μέσα σε ένα χρόνο, προσαρμόστηκε σε όλα. Είναι πλέον ένα κανονικό παιδί, όπως όλα. Και ξέρετε κάτι; Είναι τυπικός σε όλα του. Δεν θέλει να δίνει δικαιώματα, προσπαθεί να τα κάνει όλα όπως πρέπει, όσο καλύτερα μπορεί».
-«Νιώθω πολύ όμορφα όταν έρχονται αντίπαλοι προπονητές και μου μιλάνε για τον Μάριο. Σε πρόσφατο παιχνίδι με τη Θύελλα Αιγίου, στο προπαίδων, ήρθε και μ’ έπιασε ο γιατρός αγώνα και συγκινημένος με συνεχάρη, βλέποντας τον Μάριο όχι απλά να παίζει, αλλά να παίζει όπως και τα υπόλοιπα παιδιά».
-«Νιώθω πραγματικά γεμάτος με αυτή την ιστορία με τον Μάριο. Νιώθω πως κάτι προσφέρω κι εγώ σ’ αυτό το ιδιαίτερο παιδί. Άλλη μια φορά στο παρελθόν είχα νιώσει ανάλογα. Στην ακαδημία του Χολαργού, όταν είχα τον Στέφανο, τον 10χρονο γιο του Γιάννη Βούρου. Είχε γεννηθεί χωρίς όλα του τα δάχτυλα, και στα πόδια και στα χέρια. Κι όμως, ο μικρός έπαιζε μπάλα και το χαιρόταν, το χαιρόμαστε όλοι μας».
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ