6 φορές που η Ελλάδα κήρυξε τριήμερο Εθνικό πένθος (Τι εννοούμε μ’ αυτό; Και για ποιους λόγους συνέβη)
Τι εννοούμε μ’ αυτό;
Όταν το κράτος προχωρά σε «Εθνικό πένθος» τότε σε ορισμένες περιπτώσεις κάτι τέτοιο σημαίνει το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων και την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες. Μια παρόμοια εκδήλωση πένθους αλλά μικρότερης διάρκειας θεωρείται η τήρηση ενός λεπτού σιγής, σε συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.
Ένας ακόμα τρόπος ένδειξης πένθους είναι και η ανάρτηση μαύρων κορδελών οι οποίες μπορούν να αναρτηθούν σε προσόψεις κτιρίων, σε κεραίες αυτοκινήτων, αλλά και στην άκρη της οθόνης σε εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών και ιστοσελίδων.
Πότε είχαμε στην Ελλάδα ξανά Εθνικό πένθος;
Τριήμερο εθνικό πένθος για τους νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του, από το Μέγαρο Μαξίμου τον Ιούλιο του 2018.
Τον Νοέμβριο του 2017, μετά από τις φονικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική και περισσότερο στις περιοχές Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Μαγούλα και Ελευσίνα, προκαλώντας τον θάνατο 20 ατόμων, ενώ υπήρξαν και μεγάλες υλικές καταστροφές.
Στις 29 Μαΐου του 2017 και σε ηλικία 99 ετών απεβίωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Προς τιμήν του είχε κηρυχθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος με τις σημαίες των δημοσίων καταστημάτων της χώρας, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των τραπεζών να κυματίζουν μεσίστιες. Επιπρόσθετα, η σορός του είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ενώ του είχαν αποδοθεί οι αντίστοιχες τιμές ως εν ενεργεία πρωθυπουργού.
Στις 28 Ιανουαρίου του 2008 στις 5:15 το πρωί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρός Χριστόδουλος της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών.
Το 2007, περισσότερα από 63 άτομα ανάμεσά τους παιδιά πέθαναν στις φωτιές στην Πελοπόννησο και υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Φωτιές και στον Υμηττό, στη Φιλοθέη Αττικής και στην Εύβοια. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος και η χώρα σύσσωμη κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Τα ξημερώματα τις 23ης Απριλίου του 1998, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φεύγει από τη ζωή σε βαθύ γήρας, συνεπεία καρδιακής ανακοπής, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο θεραπευτήριο «Υγεία». Για τον θάνατό του, η κυβέρνηση είχε κηρύξει τριήμερο πένθος, ενώ, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του εκλιπόντος, κηδεύτηκε με μία σεμνή τελετή, χωρίς επικήδειους, σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Τον Μάρτιο του 1994 η Μελίνα Μερκούρη νικήθηκε από τον καρκίνο στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης.