Τυφλός μαθητής… σημαιοφόρος σε σχολείο του Πειραιά- ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ δύναμης, θέλησης και ελπίδας! «Δεν διάλεξα να γεννηθώ τυφλός, διάλεξα όμως είναι να είμαι καλός σε ό,τι κάνω»
«Δεν διάλεξα να γεννηθώ τυφλός, διάλεξα όμως είναι να είμαι καλός σε ό,τι κάνω»
Mια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας προσέφερε απλόχερα ένας 11χρονος αριστούχος με προβλήματα όρασης, ο οποίος κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στους συμμαθητές του και να γίνει σημαιοφόρος στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου του περασμένου σχολικού έτους.
Ο μαθητής αφηγείται τη δική του «φωτεινή» ιστορία, κόντρα στη μιζέρια της εποχής στην Ελλάδα της κρίσης.
«Έχω και πρόβλημα όρασης. –“Αυτό όμως δε σε δυσκολεύει να είσαι ο καλύτερος της τάξης σου;” – Καθόλου, καθόλου, σχεδόν σε τίποτα δε με δυσκολεύει και μάλιστα με ευχαριστεί που έχω μια ιδιαιτερότητα από τους άλλους» εξομολογείται ο Γιάννης.
Ο 11χρονος βλέπει με τα μάτια της ψυχής κι έτσι ο κόσμος δείχνει κάποιες φορές πιο όμορφος απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.
«Μερικές φορές στεναχωριέμαι ας πούμε, που δεν μπορώ να δω κάποια ωραία πράγματα. Το καινούριο μας κατοικίδιο, τις μικρούλες αδελφές μου όταν γεννήθηκαν, το καινούριο μου σχολείο, αλλά δε βλέπω και τα κακά πράγματα στο δρόμο, να βλέπω δηλαδή ένα χτυπημένο άνθρωπο. Για σκεφτείτε το. Αυτά δεν μπορώ να τα δω και είμαι χαρούμενος».
Ο Γιάννης κάνει μαθήματα υπολογιστών, αγγλικών και κολύμβησης. Η μεγάλη του αγάπη όμως, είναι η μουσική. Γράφει στίχους, παίζει πιάνο κι έχει υπέροχη φωνή.
«Μου αρέσει η ιστορία πολύ και η φυσική, αλλά το παν για εμένα είναι οι υπολογιστές. Έκανα format στον υπολογιστή μου σε δέκα μόλις λεπτά» προσθέτει ο σημαιοφόρος του 35ου δημοτικού σχολείου του Πειραιά.
Στο πλευρό του, ο δάσκαλός του, Αλέξης Γκλινός, ο οποίος εθελοντικά του κάνει παράλληλα μάθημα στην τάξη μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές.
«Αντί για τετράδια εμείς έχουμε τη μηχανή braille και γράφουμε. Είναι έτοιμος του χρόνου που θα πάει σε κοινό γυμνάσιο» αναφέρει ο δάσκαλος του και ο Γιάννης επισημαίνει: «Χρησιμοποιώ πρόγραμμα αναγνώρισης οθόνης, ώστε να μου αφηγείται ό,τι ακριβώς είναι στην οθόνη, το nvda της nv access από δύο τυφλούς ανθρώπους στην Αυστραλία».