Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται πιο φιλικό στους φοιτητές με αναπηρία
Θα παρέχεται η δυνατότητα της δωρεάν μεταφοράς από το σπίτι τους στο ΠΑΜΑΚ
Οι περίπου 110 φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), μέχρι το τέλος τους έτους θα δουν να βελτιώνεται η ζωή τους στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, χάρη στις δράσεις που αναπτύσσει και τις υπηρεσίες που θα παρέχει η νεοσύστατη Μονάδα Προσβασιμότητας. Συγκεκριμένα στους φοιτητές με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι 36, καθώς και σε κάποιους τυφλούς, θα παρέχεται η δυνατότητα της δωρεάν μεταφοράς από το σπίτι τους στο ΠΑΜΑΚ.
Παράλληλα προωθείται η δημιουργία δύο σταθμών εργασίας – σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πανεπιστημίου – πλήρως εξοπλισμένων με τελευταίας τεχνολογίας συσκευές και λογισμικά για φοιτητές με αναπηρία καθώς και υπηρεσία παραγωγής προσβάσιμων συγγραμμάτων για τυφλούς φοιτητές.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου δημιουργίας της Μονάδας Προσβασιμότητας, καθηγητής και αναπληρωτής Πρύτανης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η Μονάδα έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους 110 φοιτητές του ΠΑΜΑΚ που έχουν αναπηρία (κινητικά ανάπηρους, τυφλούς και κωφούς) ή έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (δυσλεξία, φάσμα αυτισμού, ‘Ασπεργκερ, αναπτυξιακές διαταραχές).
«Στόχος της προσπάθειας είναι να παρέχουμε στους συγκεκριμένους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ισότιμη και χωρίς περιορισμούς συμμετοχή στις ακαδημαϊκές σπουδές και στη “ζωή” της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα ενισχύσουν και θα συστηματοποιήσουν ακόμη περισσότερο το φιλικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια για όσους φοιτητές και φοιτήτριες το έχουν ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν και τις προϋποθέσεις και για την ανάδειξή τους και την καλύτερη ένταξή τους στην κοινωνία με τις δικές τους δυνάμεις.
Το έργο της δημιουργίας Μονάδας Προσβασιμότητας υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020».