Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» άνοιξε τις πύλες του για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» άνοιξε τις πύλες του για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό. Στον Φάρο, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Agitos (Ίδρυμα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που υποστηρίζει την ανάπτυξη του Παραολυμπιακού αθλητισμού), συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο «Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός Ενώνει – Para Sports Unite».
Η πλειοψηφία των Ελλήνων Παραολυμπιονικών και Παραολυμπιακών αθλητών ήταν εκεί, για να παρουσιάσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τα αθλήματά τους. Από την ποδηλασία και το τένις με αμαξίδιο, μέχρι το γκόλμπολ και το μπότσια. Την επίδειξη των αθλημάτων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κάππας, η Τομεάρχης Αθλητισμού της ΝΔ και Βουλευτής Β` Αθήνας, Άννα Καραμανλή, πρέσβεις διαφόρων χωρών (Κορέα κ.α.), εκπρόσωποι φορέων ΑμεΑ και πλήθος κόσμου.
«Ο αθλητισμός είναι το κομβικότερο σημείο της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η δική μας χώρα αποτελεί παράδειγμα στον τρόπο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος και υποστήριξης όλων αυτών των ανθρώπων. Κι αυτό αναγνωρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και των διεθνών οργανισμών. Πριν από 10 ημέρες, στη σύνοδο υπουργών αθλητισμού του συμβουλίου της Ευρώπης, καταλήξαμε να καταθέσουμε ψήφισμα ότι ο αθλητισμός είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ούτως ώστε μέσα στις ομάδες των πολιτών που συμπεριλαμβάνονται να είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα. Υπάρχουν κάποια θέματα γιατί τα κανονιστικά πλαίσια των ομοσπονδιών πολλές φορές κάνουν δύσκολη την ένταξη των ανθρώπων αυτών. Εμείς θα ασκήσουμε πίεση και θα πάρουμε κάθε μέτρο γιατί μέσα από τον αθλητισμό θα πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την κοινωνική ενσωμάτωση», είπε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αθλητισμού.
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κάππας, είπε από την πλευρά πως «ο αθλητισμός ενδείκνυται για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να αποκτήσουν ξανά μία φυσιολογική ζωή και θέλουν να αναπτύξουν δεξιότητες. Υπάρχει και δεύτερη διάσταση γιατί όσο καλές κι αν είναι οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας ή στα διαμερίσματα, δεν παύουν να έχουν το ψυχολογικό βάρος της περιπέτειας που έχουν υποστεί στη διαδρομή τους μέχρι να βρεθούν στη χώρα μας. Συνεπώς ο αθλητισμό νομίζω ότι μπορεί να είναι ένας μηχανισμός που μπορεί ψυχολογικά να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς στην απόκτηση της κανονικότητας της ζωής τους. Και βεβαίως είναι ο μηχανισμός που θα φέρει κοντά όλα τα παιδιά, τα οποία θα παίξουν, θα αθληθούν σε ίδια ομάδα, θα διαγωνισθούν, θα κερδίσουν και θα χαρούν, θα χάσουν και θα βάλουν τον επόμενο στόχο».
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς στάθηκε για ακόμη μία φορά στη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στο πρόγραμμα Agitos, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης τόνισε οι προσπάθειες του προγράμματος για την ένταξη προσφύγων στον αθλητισμό θα επεκταθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, με τη βοήθεια της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής «η οποία αναγνωρίζει τη δουλειά που γίνεται και σε αυτό το επίπεδο και μάλιστα μας έχει ως παράδειγμα προς μίμηση προς τις υπόλοιπες εθνικές Παραολυμπιακές επιτροπές. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει κερδίσει το συγκεκριμένο στοίχημα, γιατί γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει πρόσφυγας, τι σημαίνει δυσκολίες, τι σημαίνει κοινωνικός αποκλεισμός».