Επικαιρότητα

Το έξυπνο γάντι που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα!

Αυτό το γάντι υψηλής τεχνολογίας μεταφράζει κατευθείαν τη νοηματική γλώσσα σε ομιλία, και δίνει τη δυνατότητα στους κωφούς να επικοινωνούν με οποιονδήποτε!

Η νέα συσκευή που δημιούργησαν οι επιστήμονες, λειτουργεί με αισθητήρες, οι οποίοι διαπερνάν τα δάκτυλα του χρήστη, και αναγνωρίζουν κάθε λέξη, φράση ή γράμμα της Αμερικάνικης νοηματικής γλώσσας.

Όταν το γάντι καταγράψει τα νοήματα, τα στέλνει ασύρματα σε ένα smartphone, και αυτό με τη σειρά του τα μεταφράζει σε προφορικό λόγο. Ο ρυθμός μετάφρασης είναι περίπου μία λέξη ανά δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες του UCLA, που ήταν υπεύθυνοι του προγράμματος, υποστηρίζουν ότι αυτή η καινοτομία θα δώσει την ευκαιρία στους κωφούς ανθρώπους να επικοινωνούν πιο εύκολα.

«Ελπίζουμε ότι θα διευκολύνει τη ζωή όσων χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα, και θα επικοινωνούν απευθείας με όσους δεν μπορούν να την κατανοήσουν, χωρίς να χρειάζονται κάποιον μεταφραστή,» δήλωσε ο ερευνητής Jun Chen.

Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 με 1 εκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν την Αμερικάνικη νοηματική γλώσσα, ενώ πάνω από 300 γλώσσες νοηματικής χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 70 εκατομμύρια κωφούς ανθρώπους στον κόσμο.

Ωστόσο, το γάντι δεν μπορεί να μεταφράσει τη Βρετανική νοηματική, η οποία χρησιμοποιείται από περίπου 151.000 ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Κωφών.

Στο παρελθόν οι ερευνητές έχουν κατασκευάσει παρόμοιο εξοπλισμό live μετάφρασης της νοηματικής γλώσσας, όμως ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης, και όπως είναι λογικό ήταν πολύ άβολο για αυτούς που το φορούσαν. Σύμφωνα με τον Chen, το γάντι υψηλής τεχνολογίας που κατασκεύασαν τώρα, είναι αρκετά πιο ελαφρύ και πολύ πιο άνετο συγκριτικά με τις προηγούμενες προσπάθειες.

Κατά τις δοκιμές της συσκευής, οι ερευνητές προσέθεσαν αισθητήρες-αυτοκόλλητα στα πρόσωπα των χρηστών, για να καταγράψουν τις εκφράσεις που περιλαμβάνει η νοηματική. Συγκεκριμένα, τους τοποθέτησαν μεταξύ των φρυδιών και στη μία πλευρά του στόματός τους.

«Επιπλέον, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τους χρήστες να μάθουν περισσότερα για τη νοηματική γλώσσα.»

Πηγή
meallamatia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button