Σύνδρομο του επιζώντα
Η ενοχή του επιζώντα (ή σύνδρομο του επιζώντα) είναι μια πνευματική κατάσταση, που επέρχεται όταν ένας άνθρωπος πιστεύει ότι έκανε κάτι κακό επειδή επιβίωσε από ένα τραυματικό γεγονός, ενώ άλλα άτομα δεν επιβίωσαν.
Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε επιζήσαντες από φόνο, τρομοκρατικές ενέργειες, μάχες, φυσικές καταστροφές, επιδημίες, και επίσης σε φίλους και οικογένειες αυτοχείρων (ατόμων που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν) ή ασθενών στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους, που βιώνουν αβάσταχτους πόνους.
Η ενοχή του επιζώντα εντοπίστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1960 και αρχικά περιγράφηκε ως αυτόνομη διαταραχή. Αργότερα, το 1994, όταν δημοσιεύτηκε το DSM-IV, ο κατάλογος της Αμερικανικής Εταιρείας, που ταξινομεί σε κατηγορίες τις ψυχικές διαταραχές και χρησιμοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών, το σύνδρομο καταργήθηκε ως ξεχωριστή διάγνωση και επαναπροσδιορίστηκε ως ένα ιδιαίτερο (σημαντικό) σύμπτωμα της αγχώδους μετατραυματικής διαταραχής (PTSD).
Ο Stephen Joseph, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Warwick, o οποίος μελέτησε τη διαταραχή, πιστεύει ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνάς του υπάρχουν τρεις τύποι της διαταραχής (συνδρόμου).
Πρώτον, άτομα που νιώθουν ενοχή γιατί κάποιοι επιβίωσαν ενώ άλλοι πέθαναν.
Δεύτερον, άτομα που νιώθουν ενοχή για όσα δεν καταφέραν να κάνουν — αυτοί οι άνθρωποι συχνά υπέφεραν από μετατραυματικές “εισβολές” (διαλείψεις μνήμης) καθώς ξαναζούσαν το γεγονός ξανά και ξανά.