Συμβουλές από έναν ηλεκτρολόγο για τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια – Τι πρέπει να προσέχουμε
Από τον Μιχαήλ Κορμπάκη
Γενικά:
Αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε λαμπάκια για την χριστουγεννιάτικη μας διακόσμηση μόνο με την πιστοποίηση – σήμανση CE. Αν όχι ΔΕΝ αγοράζουμε. Αν δεν είναι πιστοποιημένα είναι άκρως επικίνδυνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προϊόντα που ενώ φέρουν το σήμα καταλληλότητας δεν προκαλούν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση τα λαμπάκια είναι μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη κατασκευή που απαιτεί την απαραίτητη προσοχή.
# Να έχουν απαραίτητα οδηγίες χρήσης τις οποίες πρέπει να διαβάσεις και να τηρήσεις κατά γράμμα. Διαπιστώνουμε ότι είναι εμφανή και ξεκάθαρα τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας τους όπως τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας και ότι συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά όπως και αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για service. Έτσι θα είμαστε βέβαιοι ότι για την ασφαλή λειτουργία τους έχουν τηρηθεί από τους κατασκευαστές τους βασικά μέτρα προστασίας.
# Πρέπει να τα ελέγχουμε προσεκτικά πριν τη χρήση για τυχόν ζημιές. Επίσης, δεν πρέπει να υπερφορτώνουμε τις πρίζες με συσκευές και λαμπάκια, ούτε τα πολύπριζα γιατί η υπερφόρτωση με πολλές ηλεκτρικές καταναλώσεις μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά! Η υπερθέρμανση όταν τα λαμπάκια είναι τυλιγμένα και ακουμπούν το ένα το άλλο είναι μια ακόμα αιτία πυρκαγιάς.
# Τά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια πρέπει να έχουν βαθμό στεγανότητας πάνω από IP64 προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικό χώρο. Όταν οι καταναλωτές αγνοούν αυτή τη βασική αρχή τότε εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι, ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή (πχ. ηλεκτροπληξία).
# Βασικότερο όλων των μέτρων που πρέπει όλοι να έχουμε στον πίνακα του σπιτιού είναι το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Δοκιμάζετε συχνά με το κουμπί TEST αν λειτουργεί. Πιέζοντας το κουμπί TEST πρέπει να πέσει το πλήκτρο και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Σηκώνοντας το πλήκτρο ξανά έχετε ρεύμα.
(Υπεύθυνοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με κάθε δικαίωμα για έλεγχο και τοποθέτηση ρελέ αλλά και για κάθε ηλεκτρολογική εργασία είναι μόνο οι Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάτες. Μην παίζετε με τη ζωή σας και με τη ζωή των γύρω σας. Το ρεύμα δεν είναι παιχνίδι και την ασφάλεια μπορούν να εγγυηθούν μόνο Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάτες).
# Αν τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει από προηγούμενα χρόνια ελέγχουμε με προσοχή μήπως κάποια λαμπάκια έχουν σπάσει κατά την αποθήκευση τους και ότι τα καλώδια τους δεν έχουν φθαρεί αναζητώντας εμφανή χαλκό στο καλώδιο. Πετάμε ένα προβληματικό σετ. Ποτέ δεν συνδέουμε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα. Ακόμα και ένας μικρός σπινθήρας μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος κοντά στο δέντρο μας .
# Αν υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δε χρησιμοποιούμε τα φωτάκια, αλλά τα επιστρέφουμε, στο κατάστημα αγοράς. Δε διορθώνουμε ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.
# Δεν αγοράζουμε λαμπάκια από πλανόδιους ή από καταστήματα που δεν μπορούν να εγγυηθούν την αντικατάσταση τους σε περίπτωση βλάβης εντός του χρόνου διάρκειας της εγγύησης τους ή να αναλάβουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Τα λαμπάκια να αγοράζονται από επιλεγμένα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρολογικό υλικό. Προτιμότερο να επιλέγονται λαμπάκια LED και όχι πυρακτώσεως. «Τα LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και έχουν μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα πυρακτώσεως. Το ίδιο ισχύει και για τους ξεπερασμένους, ευαίσθητους σωλήνες που μοιάζουν με διαφανή λάστιχο, αφού οι καταναλωτές πλέον στρέφονται στη νέα γενιά γνωστές και ως ταινίες LED.
# Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας ( LED) όταν χαλάσουν τα πετάμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
# Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε μεταλλικό δέντρο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ηλεκτροπληξία από ένα χαλασμένο λαμπάκι.
# Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο, από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού. Δεν τοποθετούμε τα λαμπάκια μας στο δέντρο ενώ είναι αναμμένα. Μπορεί να μας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο μετά για να κάνουμε τυχόν διορθώσεις, ώστε να είναι ομοιόμορφος ο φωτισμός, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές. Επίσης δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το στολισμό. Δεν υπερφορτώνουμε το δέντρο μας με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Όσο όμορφο και να είναι, γίνεται και πιο επικίνδυνο.
# Τα κάγκελα του σπιτιού και γενικά μεταλλικά αντικείμενα είναι στολισμένα, είτε με λαμπάκια, είτε με φωτοσωλήνα. Να μην τα αγγίζουμε με γυμνό χέρι όταν αυτά είναι αναμμένα γιατί αν κάποιο λαμπάκι σπάσει ή σε περίπτωση φθοράς του καλωδίου υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
Υ.Γ: Το ρεύμα δεν προειδοποιεί, δεν είναι ορατό και δεν οσφρίζεται. Πριν μερικά χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση στην ΕΕ με τους θανάτους από ηλεκτροπληξία.
Καλά Χριστούγεννα με Ασφάλεια!
Μιχαήλ Κορμπάκης (Αδειούχος Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάσεων)