Σε αυτήν τη χώρα ζουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά και δεν είναι τυχαίο
Από τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο είναι τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Ολλανδία, σύμφωνα με έρευνα της UNICEF, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Το αμερικανικό δίκτυο CNBC επικαλείται την εν λόγω έκθεση -η οποία δόθηκε πέρυσι στη δημοσιότητα- προκειμένου να υποστηρίξει ότι τα παιδιά που ζουν στην πυκνοκατοικημένη χώρα της δυτικής Ευρώπης είχαν την υψηλότερη αίσθηση ευημερίας.
Η UNICEF που προωθεί και προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών σε 191 χώρες, επεξεργάστηκε δεδομένα από 41 χώρες με υψηλά εισοδήματα, ταξινομώντας τις χώρες ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε δείκτες που μετρούν την ψυχική ευημερία των παιδιών, τη σωματική υγεία και την ανάπτυξη τόσο ακαδημαϊκών όσο και κοινωνικών δεξιοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 29η θέση της λίστας της UNICEF.
Η Χιλή, η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις τις κατάταξης.
Σε σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, και σύμφωνα με τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής για το 2020, η Ολλανδία σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία σε διάφορους τομείς, όπως οι αποδοχές των πολιτών της, το επίπεδο της εκπαίδευσης, οι συνθήκες στέγασης και το ισχύον σύστημα υγείας.
Η Ανίτα Κλίαρ, συγγραφέας του βιβλίου «The Working Parent’s Survival Guide», δήλωσε στο CNBC ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ρόλο των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την ευτυχία των παιδιών. Εξήγησε ότι εάν ορισμένες ανάγκες των παιδιών ικανοποιούνται, κάτι που είναι πιο πιθανό σε μια χώρα υψηλών εισοδημάτων, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες τα παιδιά να «κατακτήσουν» την ευτυχία.
Η έκθεση της UNICEF κατέδειξε επίσης ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά που ζουν σε πλούσιες χώρες μια καλή παιδική ηλικία.
«Ακόμη και χώρες με καλές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες απέχουν πολύ από την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», αναφέρει η UNICEF στην έκθεσή της.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτές οι αδυναμίες, η UNICEF προέτρεψε τις χώρες υψηλού εισοδήματος να συμβουλευτούν τα ίδια παιδιά σχετικά με το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η ζωή τους και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωση πολιτικών για την προώθηση της ευημερίας τους. Η UNICEF συνέστησε επίσης στις χώρες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως η μείωση της φτώχειας και η βελτίωση της πρόσβασης σε δημόσια κέντρα παιδικής φροντίδας.
Γιατί ξεχωρίζει η Ολλανδία
Οι Ολλανδοί έχουν τη φήμη ότι «σέβονται τη διαφορετικότητα και εφαρμόζουν πρακτικές συμπερίληψης», δηλώνει η Κλίαρ.
Αυτό το είδος προσέγγισης στην ανατροφή των παιδιών είναι σημαντικό, είπε, δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζουν τώρα τα παιδιά τόσο ακαδημαϊκά όσο και κοινωνικά, αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημαντικοί οι δεσμοί με το σχολείο για τους έφηβους
Η έρευνα της UNICEF έδειξε ότι το 81% των εφήβων στην Ολλανδία ηλικίας 15 ετών ένιωθαν ότι μπορούσαν να κάνουν εύκολα φίλους, πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των 41 χωρών που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Έδειξε επίσης ότι οι 15χρονοι που είχαν ισχυρή την αίσθηση του ανήκειν στη σχολική κοινότητα, ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
Η Αμάντα Γκούμερ, ιδρύτρια του οργανισμού ανάπτυξης δεξιοτήτων Good Play Guide, ανέφερε στο CNBC ότι η σχολική φοίτηση είναι «μη ανταγωνιστική» στην Ολλανδία και ότι, αντίθετα, επικεντρώνεται στην καλλιέργεια αγάπης για τη διαδικασία της μάθησης.
Στη Νορβηγία, η οποία ήρθε τρίτη στην κατάταξη της UNICEF, υπάρχει μια «κουλτούρα συντροφικότητας», σημείωσε η Γκούμερ. «Το να βοηθάς τους άλλους είναι σημαντικό για την ψυχική σου υγεία, γι’ αυτό σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους ολόκληρη η οικογένειά σας μπορεί να συνεισφέρει στην κοινότητα», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι ο εθελοντισμός ήταν ένας τρόπος για να καλλιεργηθεί αυτή η αίσθηση της συντροφικότητας.