Πώς ένας 22χρονος με σύνδρομο Down κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος φτιάχνοντας… κάλτσες
Για να γίνεις εκατομμυριούχος αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι ψυχή και ο 22χρονος Τζον Κρόνιν από το χωριό Melville της Νέας Υόρκης, που γεννήθηκε με σύνδρομο Down απέδειξε πως έχει δύναμη, ψυχή και καλλιτεχνική φλέβα.
Αυτό που γέμιζε τον Τζον ήταν κάτι απλό, αλλά αρκετά ευφυές για να τον κάνει εκατομμυριούχο. Ήταν φθινόπωρο του 2016, όταν ο Τζον πήγαινε στην τελευταία τάξη του γυμνασίου και έπρεπε να αποφασίσει τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Τότε του ήρθε η τρελή ιδέα να φτιάχνει κάλτσες. Όχι όμως συνηθισμένες κάλτσες. Πρόκειται για κάλτσες με ό,τι τρελό σχέδιο μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Από την φάτσα του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό μέχρι ζωγραφιές που μοιάζουν με πίνακες του Βαν Γκονγκ.
«Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για άτομα με αναπηρίες», λέει ο 60χρονος πατέρας του Τζον, Μαρκ στο CNBC Make It και προσθέτει: «Όλα τα προγράμματα κατάρτισης στα εργαστήρια και τα προγράμματα εργαστηρίων είχαν λίστες αναμονής και πολλοί εργοδότες δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους όπως ο Τζον. Αναρωτηθήκαμε τι θα κάνει όταν τελειώσει το σχολείο και κοιτάξαμε τις επιλογές».
https://www.instagram.com/p/BpPgk-vH2A9/?utm_source=ig_embed
Ο Τζον έφτιαξε αρχικά μια κάλτσα μοβ με καρδιές και την ημερομηνία που είναι η Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με σύνδρομο Down.
«Ο Τζον φορούσε ανέκαθεν τρελές κάλτσες», λέει ο Μαρκ. «Όπου πήγαινε φορούσε αυτές τις τρελές, πολύχρωμες κάλτσες. Μπορώ να θυμηθώ πολλές φορές που ένας από τους μεγαλύτερους αδελφούς του έρχονταν και μου έλεγε “Δεν μπορείτε να τον αφήσετε να πάει σχολείο έτσι…”».
Όπως εξηγεί ο Μαρκ όταν αποφάσισαν να τολμήσουν να εφαρμόσουν την ιδέα με τις κάλτσες δεν το πολυσκέφτηκαν.
«Δεν πήγαμε να ετοιμάσουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, δεν κάναμε πολλή έρευνα … είπαμε ας πάρουμε κάτι και βλέπουμε πως θα αντιδράσουν οι άνθρωποι».
https://www.instagram.com/p/Bo2RPZyHh1r/?utm_source=ig_embed
Η επιχείρηση ξεκίνησε με αρχικό κεφάλαιο 2.000 δολάρια. Στη ιστοσελίδα που δημιούργησαν εργάζονταν αρχικά πατέρας και γιος. Το μόνο μάρκετινγκ που κάνανε ήταν μια σελίδα που έφτιαξαν στο facebook όπου περιελάμβανε ένα βίντεο χαμηλής ποιότητας στο οποίο μιλούσε ο Τζον για τις κάλτσες. Η ιστοσελίδα του John’s Crazy Socks εγκαινιάστηκε επίσημα το Δεκέμβριο του 2016. Την πρώτη ημέρα έλαβαν 42 παραγγελίες κυρίως από κοντινά χωριά.
Τότε ο Τζον είχε μια ακόμα ιδέα που ίσως να ήταν και το «κλειδί» για την επιτυχία. Αποφάσισε να κάνει κατ΄οίκον παραδόσεις.
«Ήταν δική μου ιδέα και άρχισα να χρησιμοποιώ κάτι κόκκινα κουτιά». Κάθε φορά λοιπόν, που έκαναν κατ΄οίκον παράδοση, τυλίγανε τις κάλτσες σε χαρτί υγείας, ύστερα τις βάζανε σε κόκκινα κουτάκια μαζί με μια καραμέλα δώρο και ένα ευχαριστήριο σημείωμα.
Στην αρχή, οι Crazy Socks του Τζον προσέφεραν κάλτσες σε 31 διαφορετικά σχέδια, που κυμαίνονταν από $5 έως $12 το ζευγάρι. Βίντεο και φωτογραφίες των εγχώριων παραδόσεων του Τζον άρχισαν να διαδίδονται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και οι πωλήσεις άρχισαν να ανεβαίνουν. Τον πρώτο μήνα, ο Μαρκ θυμάται ότι έστειλαν 452 παραγγελίες και είχαν έσοδα περίπου 13.000 δολάρια.
https://www.instagram.com/p/BoHpiz2HL1J/?utm_source=ig_embed
Σήμερα η επιχείρηση John Crazy Socks πουλάει 2.000 διαφορετικά στυλ κάλτσες από 20 διαφορετικούς προμηθευτές. Σύμφωνα με τον Μαρκ, οι κάλτσες που σχεδιάζουν οι ίδιοι είναι οι πιο επιτυχημένες. Ο Μαρκ ανέφερε ότι πέρυσι έστειλαν πάνω από 42.000 παραγγελίες, συνολικού ύψους περίπου 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Φέτος, οι παραγγελίες τους αναμένεται να κυμανθούν από 160.000 έως 180.000, με έσοδα άνω των 6 εκατ. δολαρίων. Ανάμεσα στους πελάτες τους είναι και διάσημοι όπως ο George H.W. Μπους και η Εύα Λονγκόρια.
Σε κάθε πώληση τα δύο δολάρια πάνε για φιλανθρωπικούς σκοπούς ενώ δωρίζουν επίσης το 5% των κερδών τους στους Special Olympics.
Στην πραγματικότητα, η John Crazy Socks είναι μια επιχείρηση που απασχολεί άτομα με διαφορετικές ικανότητες. Δηλαδή άτομα που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Down. Ο Μαρκ επισημαίνει ότι ενώ έχουν γίνει βήματα στον ιατρικό και εκπαιδευτικό χώρο για τα άτομα αυτά, είναι μια διαφορετική περίπτωση εργασίας.
Μάλιστα σε κάθε του ομιλία δε παραλείπει να λέει «Έχω σύνδρομο Down και αυτό δεν με συγκρατεί».
https://www.instagram.com/p/Bn2TP3Rnwsb/?utm_source=ig_embed