Ο ΕΦΚΑ παίζει με τη ζωή ασθενούς
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Όμηρος της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας και των σύγχρονων τεράστιων προβλημάτων του ΕΦΚΑ είναι ένας 35χρονος που πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, με αποτέλεσμα πλέον η ζωή του να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, διότι πολύ απλά κάποιοι ιθύνοντες δεν μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά που τους αναθέσει το κράτος και οι εκατομμύρια ασφαλισμένοι.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Χρήστος Καρυώτης διαγνώστηκε το 2011 με μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, την ίδια που έπασχε και η μητέρα του, η οποία απεβίωσε λόγω αυτής. Πρόκειται για το σύνδρομο Peutz – Jeghers. (Διαβάζουμε στη Wikipedia: Γνωστό ως κληρονομικό σύνδρομο εντερικής πολυποδίασης, είναι ένα αυτοσωματικό κυρίαρχο γενετικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη των καλόηθων αμαρτωματώδων πολυπόδων στο γαστρεντερικό σωλήνα και αμαρτωματώδων κηλίδων στα χείλη και του βλεννογόνου του στόματος (μελάνωση). Το σύνδρομο Peutz – Jeghers έχει μια συχνότητα περίπου 1 σε 25.000 έως 300.000 γεννήσεις).
Όπως είπαν οι γιατροί στον Έλληνα ασθενή, αυτή είναι η μοναδική αντίστοιχη περίπτωση που έχουν αντιμετωπίσει και ίσως ο ίδιος να αποτελεί τη μοναδική καταγεγραμμένη περίπτωση ασθενούς με σύνδρομο Peutz – Jeghers και αιμορροφιλία. Ανέφεραν μάλιστα ότι η περίπτωση του θα καταγραφεί στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, και η εξέλιξη της υγείας του θα παρουσιαστεί σε συνέδρια.
Το πόρισμα από το Ιπποκράτειο, στο οποίο έχει νοσηλευθεί ο Χρήστος κατά καιρούς, που τον παραπέμπει στην Αγγλία καθώς «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ειδική εμπειρία».
Δείτε πώς περιγράφει ο Χρήστος Καρυώτης την κατάσταση και το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, στον φακό του zougla.gr:
Δραματικές καθυστερήσεις λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας
Οικογενειάρχης και πατέρας ενός 9χρονου παιδιού σήμερα, ο Χρήστος από το 2011 ακολουθεί τις απαιτούμενες θεραπείες σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Αγγλίας. Τα μεγάλα κόστη που απαιτούνται από τότε και μέχρι πρότινος καλύπτονταν, όπως προβλέπει ο νόμος, από το ελληνικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή 10% του ασθενούς (πλέον η συμμετοχή αυξήθηκε στο 20%). Τα εντεινόμενα προβλήματα του ΕΦΚΑ όμως μάλλον έχουν οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής, με αποτέλεσμα η επόμενη – και απόλυτα κρίσιμη για την επιβίωση του ασθενούς- θεραπεία στο αγγλικό θεραπευτικό κέντρο να είναι στον… αέρα!
Γιατί; Αρχικά, ο ασθενής αναγκάστηκε να αλλάξει το νοσοκομείο και τον γιατρό που εμπιστευόταν, λόγω του γεγονότος ότι οι Άγγλοι ζητούν πλέον από τη χώρα μας να πληρώνονται μπροστά… Σε προηγούμενη πληρωμή υπήρξε καθυστέρηση 14 μηνών στην απόδοση των χρημάτων, με αποτέλεσμα αυτή τελικά να γίνει μετά την παρέμβαση διεθνούς εισπρακτικής εταιρείας.
Το νέο νοσοκομείο που βρήκε ο Χρήστος απαιτεί εγγυήσεις, πέρα από ένα έγγραφο από τον ελληνικό ασφαλιστικό φορέα, σχετικά με την ημερομηνία της πληρωμής της θεραπείας, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την απόδοση των χρημάτων από τον ελληνικό ασφαλιστικό φορέα. Οι αρμόδιοι στον ΕΦΚΑ δεν διατίθενται να επικοινωνήσουν με την Αγγλία και να παράσχουν αυτή την εγγύηση, προφανώς λόγω ευθυνοφοβίας αλλά και αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τα οικονομικά του οργανισμού.
Επίσης, ο υπεύθυνος του ΕΟΠΥΥ, ενώ από το 2011 η διαδικασία γινόταν, επαναλαμβάνουμε, κανονικά, για να καλύψει τα έξοδα ζητάει γραπτή εγγύηση από το νοσοκομείο της Αγγλίας ότι… κανένα άλλο δημόσιο νοσοκομείο σε όλη την Ε.Ε. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το περιστατικό! Θεωρώντας προφανώς ότι οι διοικητές του νοσοκομείου οφείλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και να εγγυηθούν για αυτό…
Τέτοια απάντηση φυσικά δεν πρόκειται να δοθεί, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να προκύψουν δραματικές καθυστερήσεις για τη θεραπεία του ασθενούς.
Σημειώνεται ότι όπως έχει κριθεί από τους γιατρούς, ο Χρήστος θα πρέπει να νοσηλευτεί οπωσδήποτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Αγγλία, αν και παρέχεται η συγκεκριμένη υπηρεσία κι από κάποια δημόσια, διότι στα δεύτερα η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη -ξεπερνάει τους 6 μήνες- χρόνος ο οποίος μπορεί να αποβεί -πάντα κατά τους γιατρούς- μοιραίος…
Ο Χρήστος αναμένει με αγωνία άμεσα την απόφαση του συμβουλίου του ΕΦΚΑ για να γνωρίζει αν θα γίνει δεκτός στο αγγλικό νοσοκομείο, προκειμένου να ξεκινήσει η νέα επέμβαση τις επόμενες εβδομάδες.
Και ο χρόνος μετράει αντίστροφα…
Η άμεση θεραπεία που χρειάζεται ο Χρήστος, δια χειρός του Άγγλου γιατρού: