Οι Εθελοντές, φύλακες – άγγελοι της «Κιβωτού του Κόσμου»
Περισσότεροι από 150 Βολιώτες συνδράμουν εθελοντικά τη δομή που λειτουργεί στο Διμήν.
Ανοιξαν διάπλατα την αγκαλιά τους στα παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου» συνδράμοντας εθελοντικά τις καθημερινές ανάγκες της δομής που λειτουργεί στο Διμήνι. Περισσότεροι από 150 Βολιώτες προσφέρουν εθελοντικά έργο σε διάφορους τομείς, με το ενδιαφέρον για προσφορά να διατηρείται αμείωτο.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ο εθελοντισμός αποτελεί άρρηκτο συνδετικό κρίκο για τη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» που φιλοξενεί 27 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 16 ετών στη δομή του Βόλου. Οι εθελοντές από την ίδρυση του οργανισμού μέχρι και σήμερα είναι πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες του έργου που επιτελείται, με μοναδικό τους κίνητρο την αγάπη στα παιδιά.
Οι τομείς εθελοντικής εργασίας περιλαμβάνουν την ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών, την ανάπτυξη και η καλλιέργεια κοινωνικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων όπως θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, χειροτεχνίες, χορό, κατασκευές, την προσφορά υπηρεσιών από ιατρούς, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, τη συνοδεία σε ιατρικά ραντεβού, αλλά και την επίβλεψη των παιδιών κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας, τη βοήθεια στην προετοιμασία του σπιτιού (μαγείρεμα, καθαριότητα, σιδέρωμα), τη βοήθεια στη συντήρηση του σπιτιού (καθαρισμοί εξωτερικών χώρων, προσφορά τεχνικών υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές), καθώς και τη φροντίδα των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων.
Ανθρωποι με διάθεση προσφοράς
Συγκινητική είναι η στήριξη του κόσμου στο έργο της «Κιβωτού», ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κοινωνική λειτουργός Εύα Καραβοσιάνη υπεύθυνη της δομής του Βόλου «η κοινωνία στηρίζει την «Κιβωτό», προσφέροντας στην καθαριότητα, τη μαγειρική, είτε συνοδεύοντας τα παιδιά στα ιατρικά ραντεβού, ενώ υπάρχουν και σταθεροί χορηγοί οι οποίοι μας στηρίζουν με διάφορες ενέργειες που κάνουν».
Εξίσου συγκινητική είναι η συνδρομή δεκάδων εκπαιδευτικών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, ακόμη και φοιτητών παιδαγωγικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο στην ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών, στηρίζοντας ταυτόχρονα το έργο των παιδαγωγών.
«Σε κάθε βάρδια υπάρχουν τρεις παιδαγωγοί που έχουν από μια ομάδα, τη μικρή, τη μεσαία και τη μεγάλη. Κατά συνέπεια οι εθελοντές βοηθούν πολύ όπου υπάρχει ανάγκη στο διάβασμα των παιδιών και χρειαζόμαστε εθελοντές ενισχυτικής διδασκαλίας» υπογραμμίζει η υπεύθυνη της δομής.
Οι εκπαιδευτικοί που συνδράμουν δωρεάν στην ενισχυτική διδασκαλία υπολογίζονται σε 30 και τα μαθήματα που απευθύνονται στα παιδιά του Δημοτικού περιλαμβάνουν γλώσσα και ιστορία και στα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, αντίστοιχα, μαθηματικά και φυσικοί. «Υπάρχουν εθελοντές που έρχονται και διδάσκουν στα παιδιά αγγλικά και είναι κατά κύριο λόγο ενεργοί εκπαιδευτικοί, φοιτητές, αλλά και ορισμένοι συνταξιούχοι που θέλουν να βοηθήσουν. Υπάρχει ενδιαφέρον και αιτήματα από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά» τονίζει η κ. Καραβοσιάνη.
Αυξανόμενες ανάγκες
Χάρη στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας καλύπτονται οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της δομής που λειτουργεί στον Βόλο και όπως υπογραμμίζει η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός «οι εθελοντές εναλλάσσονται, ορισμένοι είναι σταθεροί, έρχονται κάθε μέρα ανάλογα με τη δυνατότητα που έχουν, ενώ υπάρχουν και εθελοντές που έρχονται μια φορά την εβδομάδα ή ανά δεκαπενθήμερο, αναλόγως με τον χρόνο που μπορεί να προσφέρει ο καθένας».
Νέοι, ενήλικες, αλλά και υπερήλικες επισκέπτονται την δομή είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες, για να παρασκευάσουν τα γεύματα των παιδιών, να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όποιον τομέα υπάρχει ανάγκη. Πολλοί είναι, παράλληλα, εκείνοι που επικοινωνούν με την δομή του Βόλου, ζητώντας πληροφορίες για τις ανάγκες που υπάρχουν.
Οσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν την κοινωνική υπηρεσία που βρίσκεται στο σπίτι των παιδιών, στη διεύθυνση Ηρας 8 στο Διμήνι, είτε να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την κοινωνική υπηρεσία στο 2421077020, 9 με 5 καθημερινά και το Σαββατοκύριακο 10 το πρωί με 3 το απόγευμα.
«Είναι σημαντικό για μας, πέρα από την υλική προσφορά, να χτυπά το τηλέφωνο, να μας ρωτούν πώς είμαστε, να ενδιαφέρονται για τα παιδιά. Οι εθελοντές είναι η κινητήριος δύναμή μας» υπογραμμίζει η κ. Καραβοσιάνη.