Νέα εμπλοκή για θεραπείες ειδικής αγωγής
Ομιχλώδες τοπίο σχετικά με την αποζημίωση των θεραπειών ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των θεραπευτών ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ειδικοί ψυχικής υγείας κ.ά.), οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες και ο νέος τρόπος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των πράξεων έχει οδηγήσει τους γονείς παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής σε αβεβαιότητα, αφού δεν γνωρίζουν πότε θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ για συνεδρίες ειδικής αγωγής.
Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής κατηγορούν το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ότι έχουν προχωρήσει σε οριζόντιο «κούρεμα» της δαπάνης για την ειδική αγωγή, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επιδημιολογική μελέτη ή καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού. Οπως τονίζουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 65,6 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το 2015. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο Παναγιώτης Μπούρος, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου, πέρυσι ο κλειστός προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή ήταν στα 80 εκατομμύρια ευρώ, και ήδη σε πολλές περιοχές καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ασφαλισμένων για τα ποσά που έχουν καταβάλλει για τις θεραπείες. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοχές της δυτικής Αθήνας η καθυστέρηση φτάνει τους έξι μήνες.
Επιπλέον, εμπλοκή δημιουργεί και η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των θεραπειών, η οποία έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρο, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των θεραπειών δεν έχει αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ –που έχει εκ του θεσμικού πλαισίου προθεσμία ενός μήνα για να εγκρίνει τη παροχή– και μετά να ξεκινήσει η θεραπεία. Οποιες συνεδρίες γίνουν πριν από την έγκριση από την επιτροπή δεν προβλέπεται να αποζημιώνονται. Ετσι, οι γονείς αναγκάζονται είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους –χωρίς δικαίωμα να αποζημιωθούν– τη συνέχιση της θεραπείας είτε να τη διακόπτουν, αναμένοντας την έγκριση.