Επικαιρότητα

«Μάθημα» με αυτοδιαχειριζόμενη καντίνα σε άτομα με νοητική στέρηση στο ίδρυμα «Θεοτόκος»

Υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού, οι νέοι του ιδρύματος προετοιμάζονται μέσω της πρακτικής άσκησης για όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας

Η αυτοδιαχειριζόμενη καντίνα του ιδρύματος Θεοτόκος είναι μια πραγματικότητα. Ο επιθετικός προσδιορισμός μπορεί να παραπέμπει σε κίνηση ομάδας ατόμων με συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις όμως σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Σε αυτή την καντίνα, υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού, οι νέοι του ιδρύματος «Θεοτόκος» προετοιμάζονται μέσω της πρακτικής άσκησης για όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Μια ομάδα ατόμων βρίσκεται στη κουζίνα του ιδρύματος. Με μεράκι και αγάπη ετοιμάζουν όλα τα προϊόντα που λίγες ώρες αργότερα θα πωληθούν από την καντίνα που λειτουργεί καθημερινά, μέσα στους χώρους της «Θεοτόκου», από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.

Κάποιοι αναλαμβάνουν να πουλήσουν τα προϊόντα: καλοψημένα τοστ, γαλλικές μπαγκέτες και γευστικότατα κριτσίνια την ώρα που άλλοι νέοι ετοιμάζουν χυμούς και καφέδες. Όλα αυτά τα… καλούδια θα τα γευτούν τόσο οι ίδιοι όσο και τα υπόλοιπα παιδιά, για την ακρίβεια 360 στο σύνολο, που φοιτούν στο ίδρυμα «Η Θεοτόκος».

Θεοτόκος: Ένα ίδρυμα με ιστορία 56 ετών

Σε μία εκταση 51 στρεμμάτων εκτείνεται το Κέντρο Αποκαταστασιακής Εκπαίδευσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση με την επωνυμία “Θεοτόκος” για παιδιά και νέους ηλικίας έως 25 ετών. Λειτουργεί απρόσκοπτα από το 1963, διοικείται από 9μελες άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Στους χώρους του ιδρύματος παρέχεται σε παιδιά και νέους ειδική αγωγή και εκπαίδευση, ειδική επαγγελματική κατάρτιση με στόχο να ενταχθούν οι νέοι αργότερα στην αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 επτά νέοι που «φοίτησαν» στο ίδρυμα βρήκαν δουλειά.

Υπηρεσίες – Δράσεις

Διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες: Παρέχεται λεπτομερής διάγνωση και θεραπευτικές παρεμβάσεις προς τους εξυπηρετούμενους και τις οικογένειες τους.

Υπηρεσία πρώιμης παρέμβασης: απευθύνεται σε παι­διά προσχολικής ηλικίας (2,5-4,5) ετών με αναπτυξιακές διαταραχές. Έχει ως στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής τους πορείας, την ενδυνάμωση της οικογένειας και της ενσωμάτωση του παιδιού στο κοινωνικό και σχολικό πλαίσιο.

Προ-Επαγγελματική Εκπαιδευση / Κατάρτιση: απευθύνεται σε εφήβους και νέους (14-20 ετών) με νοητικές αναπτυξιακές διαταραχές η διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Ο σχεδιασμός των ψυχοεκπαιδευτικων παρεμβάσεων είναι προσωποκεντρικός.

Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης: Απευθυνεται σε νέους ενήλικες (20-32 ετών) και οι άξονες δράσης του αφορούν:

– Την κατάκτηση ψυχοκοινωνικών και θεμελιωδών επαγγελματικών δεξιοτήτων, απαραίτητων για την αυτονομία και την κοινωνική ένταξη.

-Εφαρμοζονυαι μεθοδικά τεχνικές απόκτησης, εμπλουτισμού αλλά και συντήρησης ακαδημαϊκών γνώσεων μέσω συγκεκριμένων μαθησιακών προγραμμάτων.

Κέντρο Επαγγελματικής Προετοιμασίας και Προώθησης: Το πρόγραμμα απευθυνευαιβσε νέους και νέες (29-35 ετών) αποφοίτους των εργαστηρίων κατάρτισης ή της κοινότητας.

Προώθηση στην Ελεύθερη Αγορά Εργασίας μετά την κατάρτιση από την υπηρεσία «ΕργΑξία»: Εφαρμόζεται το μοντέλο της υποστηριζόμενης εργασίας, το οποίο συνίσταται στην εύρεση εργασίας και στην υποστήριξη του νέου/νέας και του εργοδότη μετά την πρόσληψη ώστε να ενσωματωθούν στο εργασιακό περιβάλλον και να διαρηρησουν μακροπρόθεσμα την εργασία τους.

Εμπλουτιστικά Προγράμματα: Λειτουργούν συμπληρωματικά και πλαισιώνουν όλες τις παραπάνω υπηρεσίες για κάθε ομάδα εκπαιδευόμενων.

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button