Κορωνοϊός: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» – Γεμίζουν πάλι οι Εντατικές
Στο 68% η πληρότητα στις ΜΕΘ της χώρας – Ποιες περιοχές απειλούνται με μίνι lockdown – Στο «τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – Αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα
Πρωτοφανή χαρακτήρισε την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο Παπανικολάου, ο διευθυντής της ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος.
Όπως εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Για την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κυρία Παγώνη είπε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 58%, ενώ χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79% των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.
«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Και ενώ ο Αύγουστος βαίνει προς το τέλος του, η προσοχή των υγειονομικών αρχών στρέφεται σταδιακά στον Σεπτέμβριο και τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν, ανάλογα και με την εικόνα των κρουσμάτων, αρχής γενομένης και της 13ης Σεπτεμβρίου που τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Πάντως το «μαύρο ρεκόρ» των 4.608 κρουσμάτων στην επικράτεια που καταγράφηκε μόλις την Τρίτη, αποτρέπει οποιαδήποτε διάθεση για εφησυχασμό.
Σε ποιες περιοχές είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα
Παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν επιδέχεται εφησυχασμού, δεδομένου ότι τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται ήδη από την σημαντικά επιβαρυμένη εικόνα αρκετών ακόμα περιοχών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».
Συγκεκριμένα, με εφαρμογή αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα (140 κρούσματα σήμερα), η Ηλεία (97), η Εύβοια και η Κοζάνη (70), ο Έβρος (67), η Καβάλα (66), η Λάρισα (65) και η Αιτωλοακαρνανία (60). Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα νησιά, καθώς η αποχώρηση και των τελευταίων τουριστών τις επόμενες ημέρες θα αποτυπώσει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα στην εκάστοτε νησιωτική περιοχή. Προς το παρόν, πάντως, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρόδος (77 νέες λοιμώξεις), η Χίος (32), η Κάλυμνος (21), η Νάξος (19) και η Ικαρία (11).
Τέλος, σταθερή παραμένει η εικόνα του τελευταίου 24ωρου και από τα νοσοκομεία, αφού σήμερα πραγματοποιήθηκαν 248 νέες εισαγωγές, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σε 337, ενώ καταγράφηκαν και 22 νέοι θάνατοι συμπολιτών μας από τη λοίμωξη COVID-19.