Κορωνοϊός: Άδεια έως και 15 ημέρες στους γονείς – Επίδομα 718 ευρώ στους εργαζομένους κλειστών επιχειρήσεων
Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά
Σε κεντρικό θέμα αναδεικνύεται η διευκόλυνση των γονέων με χορήγηση αδειών μετά το «λουκέτο» στα σχολεία λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, με βάση το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική, ένα μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταβολής επιδόματος σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στην περίπτωση του κορωνοϊού θα αξιοποιηθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης του ΟΑΕΔ, ύψους 718 ευρώ, που χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας
Όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «επειδή η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους “ανωτέρας βίας” οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή μισθών -ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ- στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν».
α) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του ένα έτος
β) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως 15 ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.
«Η ενδεχόμενη πανδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. «Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ΄υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους, όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του ιού. Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της 10ετούς κρίσης, να βρει ένα τρόπο να κερδίσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πληγή».