Η Ιταλία απαγόρευσε τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία…Μήπως πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε το ίδιο;
Με σύνθημα «Όχι εμβόλια, όχι σχολείο», ο νόμος που απαγορεύει στα ανεμβολίαστα παιδιά να φοιτούν στα σχολεία, ενώ προβλέπει πρόστιμα για τους γονείς είναι πλέον πραγματικότητα για την Ιταλία από χθες ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν γίνει και σε άλλες χώρες ( Αυστραλία, πολιτείες της Αμερικής, Γαλλία, Γερμανία) σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδος του επικίνδυνου αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Τι ορίζει ο νόμος για τον εμβολιασμό των παιδιών και τη φοίτηση στο σχολείο
Οι Ιταλοί μαθητές δεν θα μπορούν να πάνε στο σχολείο αν δεν μπορούν να αποδείξουν πως έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης είχαν προηγηθεί μήνες δημόσιου διαλόγου. Οι γονείς αντιμετωπίζουν πρόστιμο ως 500 ευρώ, αν στέλνουν ανεμβολίαστα τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ οι μαθητές κάτω των έξι θα στέλνονται σπίτι τους. Ο νέος νόμος συμπίπτει με την αύξηση των ποσοστών ιλαράς, με τους Ιταλούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν βελτιωθεί μετά την παρουσίασή του. Με την ψήφιση του νόμου επιδιώκεται τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ιταλία, που ανέρχονταν κάτω από το 80%, να ανέλθουν στο 95%, όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά τα παιδιά
Σύμφωνα με τον νόμο Lorenzin, που πήρε το όνομα της πρώην υπουργού υγείας που τον εισήγαγε, τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει μια σειρά βασικών εμβολίων πριν πάνε σχολείο. Ανάμεσα στα εμβόλια αυτά είναι τα εμβόλια της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς. Τα παιδιά ηλικίας ως και έξι ετών θα αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα παιδιά ηλικίας έξι ως δεκαέξι ετών δεν θα αποκλείονται από το σχολείο, ωστόσο οι γονείς τους θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα αν δεν τους έχουν κάνει τα υποχρεωτικά εμβόλια.
Μήπως να εφαρμόσουμε το ίδιο και για τα ανεμβολίαστα παιδιά στην Ελλάδα;
Τονίζεται ότι και στη χώρα μας το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας. Εχει επιδράσει ώστε να διαμορφώνεται ολοένα και περισσότερο μία επιφυλακτική στάση για τα εμβόλια, τόσο για την αναγκαιότητά τους και την προσφορά τους στη δημόσια υγεία, όσο και για την ασφάλειά τους και οδηγεί τους γονείς σε προβληματισμό για τον αν θα πρέπει ή όχι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Το δικαίωμα αυτών που δεν επιθυμούν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους ή να εμβολιάζονται οι ίδιοι είναι σεβαστό αλλά υπό κρίση. Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν το δικαίωμα των λίγων αυτών ομάδων να βάζει σε κίνδυνο όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση,ασθένειες ξεχασμένες όπως η ιλαρά, έχουν επιστρέψει στη χώρα μας γεγονός που κάνει πολλούς να ζητάνε αυστηροποίηση του πλαισίου, παρόλο που η χώρα μας έχει υψηλά ποσοστά σε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών.Ένα βασικό επιχείρημα, το δίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μεταδοτικών Ασθενειών, που εκπέμπει σήμα κινδύνου μέσω των υψηλών ποσοστών ιλαράς στην Ελλάδα.