Η Ελένη Παντεχάκη διεκδικεί μια θέση στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο
Δήμητρα-Ελένη Παντεχάκη: Η μοναδική Ελληνίδα ιππέας με αναπηρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια που διεκδικεί μια θέση στη Παραολυμπιάδα του Τόκιο.
Ήταν πριν από 15 περίπου χρόνια όταν η Δήμητρα-Ελένη Παντεχάκη, ένα πεντάχρονο κορίτσι με διπληγία από το χωριό Πεζά του Ηρακλείου, ζήτησε από τους γονείς της να δει από κοντά άλογα σαν αυτά που παρακολουθούσε στις ταινίες.
Η τωρινή της προπονήτρια, Μαριάννα Γραμματικάκη, παρατήρησε την αναπηρία της και προσέγγισε τους γονείς της για να τους μιλήσει σχετικά με τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας στο σώμα και τον ψυχισμό των παιδιών. Από εκείνη τη μέρα την έχει κοντά της, την προπονεί εντατικά και την εξελίσσει ως αθλήτρια της ιππασίας, όπως εξηγεί στην ATHENS VOICE.
Στα 20 της η Δήμητρα-Ελένη διαπρέπει εκπροσωπώντας τη χώρα μας και κατακτώντας πανελλήνιους τίτλους στην παραολυμπιακή ιππασία. Είναι μάλιστα η μοναδική Ελληνίδα «αμαζόνα», όπως την αποκαλούν, με αναπηρία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που διεκδικεί μια θέση στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο, όποτε κι αν γίνει αυτή.
Το κατόρθωμά της όμως δεν φτάνει εκεί. Η ίδια σπάει το κατεστημένο αποδεικνύοντας ότι η ιππασία δεν είναι ένα ελιτίστικο άθλημα που προορίζεται μόνο για τους ευκατάστατους οικονομικά αθλητές, αλλά και για όσους αγαπούν την άθληση, σέβονται τα άλογα κι έχουν μεγάλη θέληση, όπως λέει και η ίδια.
Το άλογό της, η Μiss Olympia, είναι γέννημα θρέμμα της Κρήτης, χωρίς ολυμπιακές προδιαγραφές αλλά καταφέρνει να πιάνει τα ποσοστά που απαιτούνται για να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς. Η προετοιμασία και αποκατάστασή της γίνονται καθημερινά με μια σειρά προπονήσεων από λογοθεραπεία μέχρι φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και κολύμβηση. Το πρόγραμμα είναι εντατικό, όπως σε όλους τους αθλητές που διαγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Κατά πόσο είναι εύκολο, όμως, κάτι τέτοιο;
Οι οικονομικές απαιτήσεις για τα ταξίδια που πρέπει να κάνει με το άλογό της εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να αγωνιστεί, αλλά και για τον εξοπλισμό της, είναι υψηλές για την οικογένειά της. Στο μικρό χωριό των 500 περίπου κατοίκων από το οποίο κατάγεται, όλοι τη βοηθούν οικονομικά και την ενθαρρύνουν αφού η κάθε διάκριση της Ελένης-Δήμητρας είναι γι’ αυτούς θέμα κρητικής περηφάνιας.
*Την πορεία της αθλητικής σταδιοδρομίας της Δήμητρας-Ελένης μπορεί να παρακολουθεί κάποιος εδώ.