Εθνική ακρωτηριασμένων: Το χρυσό παπούτσι και το χέρι του Θεού σκοράρουν στο πλεκτό
Στο αθλητικό ρεπορτάζ για να δοθεί έμφαση σε σημαντικά γεγονότα οι περιγραφές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής με φράσεις όπως «αγώνας ζωής και θανάτου», «το χέρι του Θεού» (από την ατάκα του Μαραντόνα), «το χρυσό παπούτσι» ή το έχει «καλό πόδι».
Λέγονται μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν φράσεις κλισέ που έχουν χάσει το πραγματικό νόημα τους και σχεδόν αποτελούν ύβρις για όσους κυριολεκτικά παλεύουν για τη ζωή τους ή αγωνίζονται μέσα στα γήπεδα όντας ακρωτηριασμένοι ύστερα από μία χαμένη παρτίδα με τη μοίρα.
Τα παιδιά της νεοσύστατης Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων μας δείχνουν το δρόμο. Μας διδάσκουν τι σημαίνει προσπάθεια και αγώνας, τι σημαίνει θέληση για τη ζωή.
«Ολα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016 όταν ο κόουτς Άρης Μαυρόπουλος βρέθηκε σε προπονητικό καμπ στην Πολωνία που απευθύνονταν σε ακρωτηριασμένους ποδοσφαιριστές. Γύρισε στην Ελλάδα με πολύ οπτικό υλικό και γνώση και ξεκινήσαμε την προσπάθεια να δώσουμε αγωνιστική ευκαιρία στα παιδιά που είτε από κάποιο ατύχημα είτε από κάποια ασθένεια έχουν χάσει κάποιο από τα άκρα τους», λέει στο ethnos.gr ο αρχηγός αποστολής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παναγιώτης Καδδάς και υπεύθυνος του Α.Σ.Καστελάνοι. Και κάπως ξεκίνησαν όλα…
Από όλη την Ελλάδα
Από το πρώτο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 16 αθλητές. Από αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα επωφελούνται ήδη 15 αθλητές σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χαλκίδα, Βόλος, Χίος, Ρόδος, Δράμα, Ηράκλειο), συμμετέχοντας εβδομαδιαίως σε 2 προπονήσεις από εθελοντές πιστοποιημένους προπονητές ποδοσφαίρου.
Αναμένουν την… αναγνώριση
Το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και ο ζήλος της ηγετικής ομάδας να οργανώσει συλλόγους, πρωτάθλημα, κύπελλο και έτρεξε τις εξελίξεις ώστε στις 12 Αυγούστου 2021 να έχουμε την ίδρυση της ομοσπονδίας (Amputee Football Hellas) η οποία αναμένει από μέρα σε μέρα την αθλητική αναγνώριση.
Ο τίτλος τιμής του Ευ Αγωνίζεσθαι στο Εuro-21
Η Εθνική Ομάδα ακρωτηριασμένων αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Κρακοβία της Πολωνίας και η ελληνική ομάδα πήρε την 10η θέση. Η πιο τιμητική διάκριση για την ελληνική ομάδα ήρθε στην απονομή της διοργάνωσης όταν της αποδόθηκε ο τίτλος του Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play) που για κάθε αθλητή έχει ξεχωριστή σημασία διότι ένας τιμητικός τίτλος με ρίζες στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Τεράστια και δύσκολη διάκριση»
«Είναι τεράστια διάκριση. Θα έλεγα πως αντιστοιχεί με κάποιο μετάλλιο στη διοργάνωση. Δεν είναι εύκολο να πάρεις τον τίτλο του Fair Play. Συνήθως δίνουν αυτόν τον τίτλο σε κάποια ομάδα που είναι στις πρώτες θέσεις. Εμείς πήραμε την 10η θέση και μας απένειμαν τον τίτλο του Ευ Αγωνίζεσθαι. Δεν ήταν τυχαίος ο τίτλος. Τον δίνουν στις ομάδες που δεν έχουν πάρει ούτε μία κίτρινη κάρτα, στις ομάδες που τηρούν το fair play μέσα στους αγώνες, που οι αθλητές είναι υποδειγματικοί μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Επομένως είναι μία τιμητική διάκριση για όλη την αποστολή που τίμησε και με το παραπάνω την Ελλάδα».
- Μαρίγκος Λάζαρος Νο4
- Λαζαρίδης Γιώργος Νο5
- Τσίκουρας Πέτρος Νο6
- Αλεξάς Θεόδωρος Νο7
- Μπακογιάννης Βασίλειος Νο9
- Τσικουρέλης Δημήτρης Νο10
- Τσίγκας Τάσος Νο11 (C)
- Υδραίος Αλέξανδρος Νο1 (GK)
- Ευθυμίου Λάμπρος Νο12 (GK)
- Μαδεμλής Νίκος Νο13
- Πανίδης Βασίλης Νο20
- Καπίτσας Αλέξανδρος Νο23 (GK)
- Προπονητής: Μπαλτουμάς Αποστόλης
- Τεχνικός Διευθυντής: Μαυρόπουλος Άρης
- Φυσιοθεραπευτής: Λυμπέρης Χρήστος
- Υπεύθυνος Εξοπλισμού: Κωστόπουλος Σταύρος
- Αρχηγός Αποστολής: Καδδάς Παναγιώτης
Αγωνιστικά η ελληνική ομάδα ηττήθηκε στην πρεμιέρα από την Αγγλία με 5-0 στον πρώτο αγώνα. Έκανε φοβερή εμφάνιση με την Γαλλία παρά την ήττα με 2-1 και γκολ που σημείωσε ο Λάζαρο Μαρίγκος και στη συνέχεια νίκησε το Ισραήλ με 3-1 με δύο γκολ του δραμινού Νίκου Μαδεμνλή και ένα του Λάζαρου Μαρίγκου επίσης από τη Δράμα.