Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή: 31 ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με τις αιτήσεις
Της Γεωργίας Μπουλμέτη και του Βασίλη Βούγια, Αιρετών ΚΥΣΕΕΠ
1. Ποιες είναι οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με τις Προκηρύξεις ΑΣΕΠ
Υποψήφιοι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ)
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο ΑΣΕΠ αρχίζει στις 8 Μαΐου 2019 ημέρα Τετάρτη και λήγει στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.
Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στις Δ/νσεις ορίζεται από την Πέμπτη 2 Μαΐου έως και την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο ΑΣΕΠ αρχίζει στις 21 Μαΐου ημέρα Τρίτη και λήγει στις 5 Ιουνίου 2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00.
Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στις ΠΔΕ εμπεριέχεται στην Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία θα εκδοθεί την Τρίτη 30 Απριλίου 2019. Υποψήφια μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο ΑΣΕΠ αρχίζει στις 21 Μαΐου ημέρα Τρίτη και λήγει στις 5 Ιουνίου 2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00. Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στις ΠΔΕ εμπεριέχεται στην Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία θα εκδοθεί την Τρίτη 30 Απριλίου 2019.
2. Πόσες αιτήσεις υποβάλλουμε;
Θα υποβληθούν 2 Αιτήσεις.
Η μία στο ΑΣΕΠ ηλεκτρονικά.
Η δεύτερη ονομάζεται Ειδική Αίτηση κατάθεσης δικαιολογητικών και σ αυτήν επισυνάπτονται τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά που ορίζονται στο Κεφάλαιο Δ’ της οικείας Προκήρυξης του ΑΣΕΠ.
3. Που την καταθέτω την Ειδική Αίτηση κατάθεσης δικαιολογητικών;
Τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται στην Ειδική αίτηση κατάθεσης δικαιολογητικών και κατατίθενται αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας (για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ61-ΠΕ71 και ΠΕ70-ΠΕ60 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ) ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς των λοιπών κλάδων με εξειδίκευση στην ΕΑΕ) ή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης(ΠΔΕ) (για τα υποψήφια μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ).
Δεν απαιτείται, εκ νέου, η υποβολή δικαιολογητικών για στοιχεία που είναι ήδη καταχωρισμένα και επικυρωμένα στον ηλεκτρονικό φάκελο των υποψηφίων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) του ΥΠ.Π.Ε.Θ., εκτός και αν υφίσταται ανάγκη επικαιροποίησης αυτών.
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι ΠΔΕ (για ΕΕΠ και ΕΒΠ) παραλαμβάνουν και ελέγχουν τις αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων και, εφόσον αυτά συνάδουν με τα ρητώς αναφερόμενα στην προκήρυξη, καταχωρίζουν τα αντίστοιχα στοιχεία στους ηλεκτρονικούς φακέλους των υποψήφιων εκπαιδευτικών που τηρούνται στο Ο.Π.ΣΥ.Δ..
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει το Α.Σ.Ε.Π. για την ολοκλήρωση της καταχώρισης.
Τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων των υποψήφιων εκπαιδευτικών ΕΑΕ, ΕΕΠ και ΕΒΠ θα διασταυρωθούν με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) με τα αντίστοιχα στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στους ηλεκτρονικούς φακέλους των εκπαιδευτικών στο Ο.Π.Σ.Υ.Δ.
Αναλυτικά για Υποψήφιους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ
Υποψήφιοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ ήδη εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/Θμιας Εκπαίδευση (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σε περισσότερους του ενός κλάδους ΕΑΕ, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης, υποβάλλουν δικαιολογητικά σε μία μόνο Διεύθυνση (Α/θμιας ή Β/θμιας) Εκπαίδευσης.
Σε περίπτωση, δε, κατά την οποία προσκομίζονται βεβαιώσεις προϋπηρεσίας (πέραν της ήδη καταχωρισμένης στο Ο.Π.ΣΥ.Δ.) ή/και αποδεικτικά ένταξης σε νέο εκπ/κό κλάδο, τότε η κατάθεση αυτών γίνεται υποχρεωτικά σε Δ/νση της αντίστοιχης βαθμίδας Εκπ/σης με την βαθμίδα στην οποία προσφέρθηκε η προϋπηρεσία ή ανήκει ο νέος κλάδος.
Προσοχή!!
(α) Επισημαίνεται ότι κατά την παρούσα διαδικασία δεν κατατίθενται δικαιολογητικά από εκπ/κούς οι οποίοι ανήκουν μόνο σε κλάδο Γενικής Εκπ/σης.
(β) Εκπαιδευτικοί που κατέχουν, ως δεύτερο πτυχίο, τίτλο που τους εντάσσει σε κλάδο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή έχουν προσφέρει προϋπηρεσία ως μέλη Ε.Ε.Π. σε προηγούμενο σχολικό έτος, τα οποία δεν είναι καταχωρισμένα στο Ο.Π.ΣΥ.Δ., εφόσον επιθυμούν τη μοριοδότησή τους, υποχρεούνται, εντός της προθεσμίας υποβολής που ορίζεται με την παρούσα πρόσκληση, να τα καταθέσουν σε μία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Πριν την κατάθεση των δικαιολογητικών:
(α) Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο στο Ο.Π.ΣΥ.Δ., οφείλουν, αρχικώς, να εγγραφούν ως χρήστες στο Ο.Π.ΣΥ.Δ. (https://opsyd.sch.gr/), αναζητώντας το σχετικό Εγχειρίδιο Εγγραφής και Σύνδεσης Χρήστη, στο οποίο περιέχονται αναλυτικές οδηγίες για την εγγραφή και αυθεντικοποίηση του χρήστη.
Σημειώνεται, σε κάθε περίπτωση, ότι οι αιτούντες υποψήφιοι/χρήστες είναι υπεύθυνοι για την αποκλειστική και ορθή χρήση των κωδικών πρόσβασης ή των λοιπών στοιχείων ταυτοποίησής τους.
(β) Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη ηλεκτρονικό φάκελο στο Ο.Π.ΣΥ.Δ., οφείλουν να εισέλθουν στον φάκελό τους (με τους προσωπικούς τους κωδικούς), προκειμένου να διαπιστώσουν τα στοιχεία (προσόντα/κριτήρια/ιδιότητες) τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν, κατά την εναρκτήρια ημερομηνία προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών, καταχωρισμένα και επικυρωμένα, κατόπιν των αναγκαίων διεργασιών προσαρμογής του Ο.Π.ΣΥ.Δ. στο νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών (ΚΕΦ. Ε΄ του ν. 4589/2019).
Στην ειδική έντυπη αίτηση κατάθεσης δικαιολογητικών, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο παράρτημα της παρούσης, οι υποψήφιοι οφείλουν:
(α) Να καταγράψουν τα ήδη καταχωρισμένα και επικυρωμένα πεδία/στοιχεία στον ηλεκτρονικό τους φάκελο στο Ο.Π.ΣΥ.Δ., τα οποία επικαλούνται για την απόδειξη του, κατά περίπτωση, προσόντος/κριτηρίου/ιδιότητας [Κεφ. Ε΄ του ν. 4589/2019 και Κεφ. Γ΄ της οικείας Προκήρυξης ΑΣΕΠ] στην σχετική ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητάς τους στο ΑΣΕΠ (ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ Ι του εντύπου).
Υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών
Eφιστάται η προσοχή των υποψηφίων στα εξής:
(α) Για τη μοριοδότηση επιμόρφωσης ή σεμιναρίου επιμόρφωσης-εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Α.Ε.Ι. ή άλλον φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είχαν προσκομιστεί και καταχωριστεί κατά το παρελθόν, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ή βεβαίωσης, από τα οποία, να προκύπτει η διάρκεια αυτών (τουλάχιστον 300 ή 400 ώρες, αντίστοιχα), καθώς και ημεροχρονολογία έναρξης και λήξης τους, προκειμένου να διαπιστώνεται το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα πραγματοποίησης [τουλάχιστον επτά (7) μήνες] [παρ. α περ. ιι του άρθρου 57 και παρ. 4 περ. β στοιχ. αα του άρθρου 58 του ν. 4589/2019].
(β) Η προσκόμιση πιστοποιητικού αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου, είναι υποχρεωτική για όλους τους ενδιαφερόμενους, ακόμα και για αυτούς που είχαν λάβει στο παρελθόν σχετικό ευεργέτημα, προκειμένου να καταχωρίζεται το ακριβές ποσοστό αναπηρίας [παρ. 1 γ του άρθρου 58 σε συνδυασμό με την παρ. γ περ. ββ του άρθρου 57 του ν. 4589/2019].
(γ) Βεβαιώσεις για προϋπηρεσίες που έχουν προσφερθεί σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), (του τρέχοντος σχολικού έτους 2018-2019 ή/και προηγουμένων, που δεν είναι καταχωρισμένες στο ΟΠΣΥΔ), προσκομίζονται, υποχρεωτικά, με ευθύνη των υποψηφίων.
Δεν απαιτείται η (εκ νέου) υποβολή δικαιολογητικών / βεβαιώσεων:
(α) Για στοιχεία (προσόντα/κριτήρια/ιδιότητες) που είναι ήδη καταχωρισμένα και επικυρωμένα στον ηλεκτρονικό φάκελο των υποψηφίων στο Ο.Π.ΣΥ.Δ., εκτός και αν υφίσταται ανάγκη επικαιροποίησης αυτών, σύμφωνα με την οικεία προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π..
(β) Για προϋπηρεσίες παρελθόντων ετών που είναι ήδη καταχωρισμένες στον ηλεκτρονικό φάκελο των υποψηφίων στο Ο.Π.ΣΥ.Δ., καθώς και για δημόσιες προϋπηρεσίες της ημεδαπής (αναπληρωτή ή/και ωρομίσθιου εκπ/κού) του τρέχοντος σχολικού έτους 2018-2019.
Γενικά
Το σύνολο των ανωτέρω μαζί με την έντυπη αίτηση κατατίθενται, με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του υποψηφίου, επί αποδείξει κατάθεσης/παραλαβής (αριθμός πρωτοκόλλου), στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Κατά την παραλαβή των δικαιολογητικών, η Διεύθυνση βεβαιώνει ότι ο εκπ/κός προσκόμισε τα δικαιολογητικά που επικαλείται στην ειδική έντυπη αίτηση, χωρίς περαιτέρω έλεγχο για το αν αυτά είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οικεία Προκήρυξη του ΑΣΕΠ.
Η Δ/νση διατηρεί τα δικαιολογητικά στο αρχείο της και αναμένει σχετικές διευκρινίσεις από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την περαιτέρω διαχείριση της όλης διαδικασίας.
Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τα δηλωθέντα προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες δεν αποδεικνύονται με βάση τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται ή τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Κεφαλαίου Δ΄ της οικείας Προκήρυξης του ΑΣΕΠ, δεν λαμβάνονται υπόψη.
Ομοίως, προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες τα οποία δεν δηλώνονται στην ειδική έντυπη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, δεν λαμβάνονται υπόψη, ακόμη και αν προσκομισθούν τα σχετικά δικαιολογητικά.
Αναλυτικά για Υποψήφιους ΕΕΠ και ΕΒΠ
Αναμένουμε την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 την Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας με τις λεπτομέρειες.
4. Τι πρέπει να κάνω για να καταθέσω ηλεκτρονική αίτηση στο ΑΣΕΠ;
Συμπληρώνεις και υποβάλεις αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου –www.asep.gr
Την ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης την φέρεις αποκλειστικά εσύ.
Η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μηχανογραφικά και υποχρεούσαι να συμπληρώσεις τα οικεία τετραγωνίδια/πεδία των ηλεκτρονικών αιτήσεων, καθώς και τους κωδικούς που αναφέρονται σε αντίστοιχα προσόντα ή κριτήρια ή ιδιότητες που απαιτούνται και διαθέτεις.
Αν δεν συμπληρώσεις τα τετραγωνίδια/πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσεις άλλα τετραγωνίδια ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα ή κριτήρια ή ιδιότητες ή αν τα αναφέρεις σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα ή κριτήρια ή ιδιότητες, έστω και αν τα σχετικά δικαιολογητικά τα υποβάλεις στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ή στις ΠΔΕ αν είσαι ΕΕΠ ή ΕΒΠ.
5. Πως τη συμπληρώνω την αίτηση του ΑΣΕΠ;
Για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στις προκηρύξεις 3ΕΑ/2019 (Εκπαιδευτικοί ΕΑΕ), 2ΕΑ/2019 (ΕΕΠ) και 1ΕΑ/2019 (ΕΒΠ), απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Εγγραφή στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ, στη διαδρομή: «Πολίτες-> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» η οποία πραγματοποιείται με:
-Εγγραφή Νέου Χρήστη μέσω ΓΓΠΣ (τα προσωπικά στοιχεία συμπληρώνονται αυτόματα) ή
-Εγγραφή Νέου Χρήστη (με πλήρη συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων από τους υποψήφιους) και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα Στοιχεία Σύνδεσης, οι υποψήφιοι προχωρούν στην «Είσοδο Μέλους». Οι υποψήφιοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ προχωρούν στην «Είσοδο Μέλους», χρησιμοποιώντας τα Στοιχεία Σύνδεσης.
Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων παρέχεται ειδικά σχεδιασμένος σύνδεσμος «Ξέχασα τον κωδικό μου» στη διαδρομή: «Πολίτες -> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».
Ακολούθως, οι υποψήφιοι, επιλέγοντας «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων», προβαίνουν στη δημιουργία νέας αίτησης επιλέγοντας «Νέα Αίτηση».
Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται σκόπιμο οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται τον «Οδηγό Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για πολίτες» στην αρχική σελίδα του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), όπου παρέχονται ηλεκτρονικά αναλυτικές οδηγίες, ειδικά κείμενα βοήθειας, βίντεο και παραδείγματα συμπλήρωσης ανά πεδίο.
Στους υποψηφίους παρέχεται η δυνατότητα να προχωρήσουν στην υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, να την εκτυπώσουν, να εξέλθουν από την οθόνη της ηλεκτρονικής αίτησης και να επιστρέψουν στη λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Συνιστάται, κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, να γίνεται αποθήκευση των δεδομένων κατά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι πέραν των δέκα λεπτών.
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν με ακρίβεια και πληρότητα τα πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης που αντιστοιχούν στα προσόντα, τις ιδιότητες ή τα κριτήρια της υποψηφιότητάς τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Ο υποψήφιος αναγράφει στην ηλεκτρονική αίτηση τους κωδικούς των θέσεων, εφόσον κατέχει τα ειδικά τυπικά προσόντα ένταξης για τους αντίστοιχους κλάδους ΕΑΕ ή ΕΕΠ ή ΕΒΠ.
Ο υποψήφιος πρέπει να δηλώσει τα προσόντα / κριτήρια κατάταξης (τίτλο σπουδών, προϋπηρεσία, δεύτερο τίτλο, γνώση Η/Υ, μεταπτυχιακό, κ.λπ.) στις αντίστοιχες θέσεις της ηλεκτρονικής αίτησης, προκειμένου να μοριοδοτηθεί για αυτά.
Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο ΑΣΕΠ ολοκληρώνεται επιλέγοντας «Οριστικοποίηση».
Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης και η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής εμφανίζονται στη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων».
Ανάλογη ειδοποίηση αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που δήλωσαν οι υποψήφιοι.
Οι υποψήφιοι πρέπει να εισέλθουν στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ και από τη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων» να επιλέξουν την αίτηση που έχουν υποβάλει και, ακολούθως, την ένδειξη «Προβολή» και, στη συνέχεια, «Εκτύπωση».
Η εκτύπωση της αίτησης είναι εφικτή και σε μεταγενέστερο χρόνο.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της επιτυχούς υποβολής, η αίτηση εμφανίζεται στη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων» του λογαριασμού των υποψηφίων στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες με την ένδειξη κατάστασης «Υποβληθείσα».
6. Αν έκανα λάθος ή θέλω κάτι να συμπληρώσω τι κάνω;
Εάν οι υποψήφιοι επιθυμούν τη διόρθωση ή συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης που «Υποβλήθηκε», πρέπει, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην προκήρυξη, να εισέλθουν στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ και από τη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων» να επιλέξουν (για τη συγκεκριμένη αίτηση) «Ακύρωση».
Στη συνέχεια, αφού ανανεώσουν την τρέχουσα σελίδα (πλήκτρο F5), επιλέγουν «Αντιγραφή» για να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο της προηγούμενης (ακυρωμένης) αίτησης, την οποία μπορούν να επεξεργαστούν (να διορθώσουν/ συμπληρώσουν) και να υποβάλουν, εκ νέου, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση».
7. Αν μετάνιωσα και δεν θέλω να συμμετάσχω στον διαγωνισμό, ενώ έχω υποβάλλει αίτηση τι κάνω;
Σε περίπτωση που, μετά την υποβολή αίτησης, ο υποψήφιος δεν επιθυμεί, πλέον, να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία, πρέπει να ακυρώσει την ηλεκτρονική του αίτηση που είναι σε κατάσταση «Υποβληθείσα» και να αποστείλει υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία να δηλώνει ότι επιθυμεί την ακύρωση της συγκεκριμένης αίτησης για την εν λόγω προκήρυξη 3ΕΑ/2019.
8. Τι απόδειξη θα έχω πως την κατέθεσα εμπρόθεσμα;
Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο ΑΣΕΠ. Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης και η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της εμφανίζονται στη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων».
Ανάλογη ειδοποίηση αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που δήλωσαν οι υποψήφιοι. Παράλληλα, η ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται σε εκτυπώσιμη μορφή.
9. Ζητάει και Παράβολο, αυτό πως εκδίδεται;
Το παράβολο τριών (3) Ευρώ εκδίδεται μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο), επιλέγοντας Φορέας Δημοσίου Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).
Προς διευκόλυνση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) σχετικός σύνδεσμος (βλ. λογότυπο με την ονομασία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ»), ο οποίος οδηγεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www. gsis.gr).
Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναγράψει τον αριθμό παραβόλου στο κατάλληλο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παράβολου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, άλλως, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
Μοριοδοτείται η πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 4 στ) του ν. 4589/2019, για τον υπολογισμό των μονάδων εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας λαμβάνεται υπόψη η συνολική διάρκεια της πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 34 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α΄ 152), της παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 3762/2009 (Α΄ 75) και της παρ. 4 του άρθρου 23, σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 6 και την παρ. 1.β του άρθρου 17 του ν. 3699/2008, που έχει πραγματοποιηθεί σε κλάδο της ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας (εν προκειμένω ΠΕ) με τον κλάδο για τον οποίο τίθεται η υποψηφιότητα.
Συγκεκριμένα:
(α) Στις διατάξεις των περ. α και β της παρ. 34 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (ΦΕΚ 152 Α΄), όπως ισχύουν, ορίζεται ότι:
«34.α. Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, νοείται αυτή που προσφέρθηκε:
α) στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
β) στα Μουσικά Σχολεία,
γ) στα Τμήματα Αθλητικών Διευκολύνσεων,
δ) στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής,
ε) στα Ναυτικά Λύκεια,
στ) στα Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα,
ζ) στα Ολοήμερα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
η) στα Εκκλησιαστικά Σχολεία,
θ) στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων,
ι) σε θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών πριν από την αποχώρησή τους, εφόσον έχει προσφερθεί μέχρι 31.8.2005,
ια) για την εφαρμογή του προγράμματος της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης,
ιβ) για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης,
ιγ) στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) του άρθρου 5 του ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188 Α΄),
ιδ) στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που τελούν υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, Υπουργείου των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιφυλασσόμενης της διάταξης της παρ. 10 του άρθρου 8 του ν. 2817/2000,
ιε) στις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης Τ.Ε.Ε. του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.), ιστ) στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης, μετά την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α΄), για την υλοποίηση προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.),
ιζ) για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και λοιπών εκπαιδευτικών δράσεων σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υλοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.).
β. Προσμέτρηση των υπηρεσιών της υποπαραγράφου (α) γίνεται, εφόσον η πρόσληψη έχει γίνει από:
i) το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης,
ii) τους αρμόδιους φορείς κατά τις ισχύουσες διατάξεις για τα Ολοήμερα Σχολεία και για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης,
iii) το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τα Δημόσια Ναυτικά Λύκεια, πριν την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
iv) τη διοίκηση της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, v) τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας προσμετράται, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των λοιπών δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά κλάδο, ειδικότητα και βαθμίδα εκπαίδευσης,
vi) φορείς των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η λειτουργία των σχολείων τελεί υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, Υπουργείου,
vii) το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τα Τ.Ε.Ε. του Ο.Τ.Ε.Κ. και viii) το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση προ- γραμμάτων για Α.Μ.Ε.Α. στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης,
ix) το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων και λοιπών εκπαιδευτικών δράσεων στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Ε.Σ.Π.Α.».
(β) Στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 3762/2009 (ΦΕΚ 75 Α΄) ορίζεται ότι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ1 Θεολόγων, ΠΕ2 Φιλολόγων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών (όλες οι ειδικότητες), ΠΕ5 Γαλλικών, ΠΕ6 Αγγλικών, ΠΕ7 Γερμανικών και ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής και απασχολούνταν στα TEE Μαθητείας Α΄ και Β΄ κύκλου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τα οποία αντικατέστησαν με την κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 40026/17.2.1999 (ΦΕΚ 171 Β΄) τις Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. της παραγράφου 11 του άρθρου 9 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α΄), εντάσσονται, μετά από αίτησή τους, στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α΄) από το σχολικό έτος 2009-2010.
Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων υπολογίζεται από 17.2.1999 μέχρι το μισό του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου (11 ώρες εβδομαδιαίως).
(γ) Οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 23, σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 6 και της παρ. 1.β του άρθρου 17 του ν. 3699/2008, όπως ισχύουν, αφορούν στην προϋπηρεσία του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού που προσφέρθηκε, κατόπιν πρόσληψης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) νυν Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη (για τον κλάδο ΠΕ25) και σε σχολικές μονάδες Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (για τους κλάδους ΠΕ23 και ΠΕ30).
Εκπαιδευτικοί Ιδιωτικών Σχολείων
Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4ζ) του άρθρου 61 του ν. 4589/2019 η πραγματική προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των ιδιωτικών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσμετράται μόνο εφόσον:
αα) οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν απολυθεί για κατάργηση των ιδιωτικών σχολικών μονάδων, τάξεων ή τμημάτων ή με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, και
ββ) έχουν συμπληρώσει κατά την ημέρα της απόλυσης συνεχή υπηρεσία τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών με πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο ή με αναγωγή αυτού στο υποχρεωτικό. Για κάθε σχολικό έτος υπολογίζεται υπηρεσία δέκα (10) μηνών (ν. 3391/2005, άρθρο 9, παρ. 6).
Δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών των οποίων η σχέση εργασίας λύεται λόγω παραίτησης, καθώς και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που απολύονται για τους λόγους των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 682/1977 (Α΄ 244).
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί για τους οποίους προσμετράται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, δεν διορίζονται αν κατά το χρόνο του διορισμού δεν έχουν συμπληρώσει υπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομίσθιου σε δημόσια σχολεία επί δύο (2) τουλάχιστον πλήρη διδακτικά έτη.
Δικαιολογητικά
Διευκρινίζονται τα εξής:
Για εκπαιδευτικές προϋπηρεσίες αναπληρωτή ή ωρομισθίου της ημεδαπής (πλην ιδιωτικών), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις [άρθρο 61 παρ. 4 στ) του ν. 4589/2019], που δεν είναι καταχωρισμένες, κατά τα ανωτέρω στο ΟΠΣΥΔ, απαιτείται βεβαίωση από την αρμόδια, κατά περίπτωση, υπηρεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ή τον αρμόδιο, κατά περίπτωση, φορέα απασχόλησης, από την οποία να προκύπτει σαφώς:
η δομή (Γενική Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ή λοιπές προβλεπόμενες) και η βαθμίδα εκπαίδευσης, στην οποία πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη
ο κλάδος πρόσληψης
αν ο εκπαιδευτικός απασχολήθηκε ως αναπληρωτής πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιος
τα ακριβή χρονικά διαστήματα κατά τα οποία παρασχέθηκε η ανωτέρω προϋπηρεσία
για τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου το εβδομαδιαίο ωράριο απασχόλησης και
για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, οι ώρες απασχόλησης ανά μήνα.
Για την προσμέτρηση ιδιωτικής προϋπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4ζ) του άρθρου 61 του ν. 4589/2019, οι υποψήφιοι καταθέτουν:
Βεβαίωση προϋπηρεσίας (συγκεντρωτική) από την οικεία Δ/νση Εκπ/σης στην οποία ανήκει το ιδιωτικό σχολείο, όπου θα αναγράφονται τα ακριβή χρονικά διαστήματα κατά τα οποία παρασχέθηκε η προϋπηρεσία, καθώς και το ωράριο εβδομαδιαίας διδασκαλίας τους.
Έγγραφο απόλυσης της οικείας Δ/νσης Εκπ/σης, στο οποίο θα αναγράφεται η πράξη-απόφαση της κατάργησης-αναστολής σχολικής μονάδας κ.λπ. ή της καταγγελίας σύμβασης.
Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν εργάζονται σε άλλη σχολική μονάδα του ίδιου ή άλλου ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου (Γνωμ. ΝΣΚ 35/2006).
Για την προσμέτρηση εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας σε κράτη – μέλη Ε.Ε.:
Βεβαίωση πρόσληψης από τον αρμόδιο/αρμόδιους φορείς οι οποίοι τελούν υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, Υπουργείου και συνοδευόμενη από επίσημη μετάφραση στην οποία να αναγράφεται:
– ότι τα σχολεία πρόσληψης ανήκουν στη δημόσια Γενική ή Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
– η ακριβής διάρκεια του διδακτικού έτους
– τα ακριβή χρονικά διαστήματα κατά τα οποία παρασχέθηκε η ανωτέρω προϋπηρεσία
– η εργασιακή σχέση με την οποία αποκτήθηκε η αναφερόμενη στα παραστατικά προϋπηρεσία
– το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας του μονίμου, αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού
– οι ώρες απασχόλησης ανά μήνα για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και
– ο φορέας πρόσληψης και το Υπουργείο στη διοικητική εποπτεία του οποίου ανήκει Σύμφωνα με την αριθμ. 360/2011 Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει δεκτή από την Υπουργό Παιδείας, προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί σε δημόσια σχολεία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους, κατά περίπτωση όρους, και προϋποθέσεις που ορίζονται από την οικεία νομοθεσία, δύναται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία για την ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων, ακόμα και αν έχει προσφερθεί πριν από την ημερομηνία της ακαδημαϊκής/επαγγελματικής αναγνώρισης στην ημεδαπή του αλλοδαπού τίτλου.
11. Τι λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό μονάδων της Εκπαιδευτικής Προϋπηρεσίας
Για τον υπολογισμό των μονάδων εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας λαμβάνεται υπόψη:
H συνολική διάρκεια της πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 34 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α΄152), της παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 3762/2009 (Α΄75) και της παρ. 4 του άρθρου 23, σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 6 και την παρ. 1.β του άρθρου 17 του ν. 3699/2008, που έχει πραγματοποιηθεί σε κλάδο της ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας (ΠΕ) με τον κλάδο για τον οποίο τίθεται η υποψηφιότητα και έχει αποκτηθεί μετά την κτήση του απαιτούμενου κατά περίπτωση τίτλου σπουδών και κατά τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά τη λήψη της άδειας, εκτός των περιπτώσεων που ορίζεται διαφορετικά.
Με άλλα λόγια λαμβάνεται υπόψη εξ ολοκλήρου η εκπαιδευτική προϋπηρεσία από την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών(πτυχίου) και μετά.
12. Μέχρι ποια ημερομηνία προσμετράται προϋπηρεσία
Διευκρινίζεται ότι, βάσει των διατάξεων του άρθρου 10 «Χρόνος συνδρομής προϋποθέσεων διορισμού» του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α΄), για την κατάταξη στους οικείους πίνακες, θα ληφθεί υπόψη προϋπηρεσία προσφερθείσα μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων της παρούσης.
13. Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας;
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων στον συνολικό βαθμό, προηγείται κατά σειρά ο υποψήφιος ο οποίος έχει περισσότερες μονάδες:
α) στα κοινωνικά κριτήρια και αν και αυτές συμπίπτουν, ο υποψήφιος που έχει περισσότερες μονάδες στο κριτήριο: Αναπηρία πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη, ή τέκνου
β) στα ακαδημαϊκά κριτήρια και αν και αυτές συμπίπτουν, ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου,
γ) στο κριτήριο της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας. Εφόσον δεν καταστεί δυνατή η επιλογή με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, διενεργείται από το Α.Σ.Ε.Π. κλήρωση μεταξύ των ισοβαθμησάντων.
14. Τι νοείται Δεύτερο Πτυχίο ΑΕΙ ή Δεύτερος Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών
Ως δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. ή ως δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών νοείται το πτυχίο ή ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, αντίστοιχα, ο οποίος δεν αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού για τον κλάδο για τον οποίο τίθεται υποψηφιότητα.
Για τους κλάδους και τις περιπτώσεις όπου ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού για τον κλάδο για τον οποίο τίθεται υποψηφιότητα, αυτός ο τίτλος δεν μοριοδοτείται.
Για τον κλάδο ΠΕ23 Ψυχολόγων η εξειδίκευση στη σχολική ψυχολογία, η οποία αποτελεί προσόν πρόταξης στον οικείο αξιολογικό πίνακα κατάταξης, μοριοδοτείται.
Ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integratedmaster) κατά τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114 Α΄) μοριοδοτείται.
15. Δεν έχει γίνει ορκωμοσία για τον Μεταπτυχιακό μου τίτλο. Tι κάνω;
Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ ή ΤΕΙ στην οποία να αναφέρεται ο τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου.
Οσον αφορά την ημεροχρονολογία κτήσης του διδακτορικού τίτλου σπουδών αρκεί η βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Α.Ε.Ι. από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχούς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά να προκύπτει το θέμα της διδακτορικής διατριβής.
Αν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται μόνον πράξη αναγνωρίσεως του τίτλου από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή Πιστοποιητικό Αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) περί ισοτιμίας που να έχει εκδοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Για τους ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, περί υπαγωγής του τμήματος στις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114 Α΄), εφόσον η απόφαση αυτή έχει δημοσιευτεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων της παρούσας προκήρυξης. Ειδικότερα, για τους διδακτορικούς / μεταπτυχιακούς τίτλους που απαιτούνται για την εξειδίκευση στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία:
(i) Φωτοαντίγραφο του τίτλου για τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων της παρ. 1 του άρθρου 1 και της παρ. 1 του άρθρου 2 της αριθμ. 54929/Ζ1/8.4.2019 υπουργική απόφαση.
Εάν πρόκειται για τίτλους του εξωτερικού βεβαίωση ισοτιμίας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με τους απονεμόμενους τίτλους σπουδών από τα Πανεπιστήμια της ημεδαπής.
Η εν λόγω βεβαίωση χορηγείται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π) [πρώην Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.)].
16. Τι γίνεται με τη διαπίστωση της συνάφειας των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών με το αντικείμενο της Ε.Α.Ε. ή της Σχολικής Ψυχολογίας
Για τη διαπίστωση της συνάφειας των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών της παρ. 2 του άρθρου 1 και της παρ. 2 του άρθρου 2 της ως άνω υπουργικής απόφασης με το αντικείμενο της Ε.Α.Ε. ή της Σχολικής Ψυχολογίας, αντίστοιχα, απαιτείται, επιπλέον, η υποβολή αποδεικτικού / βεβαίωσης για την πραγματοποίηση υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών, η οποία αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 20 ECTS.
17. Το μεταπτυχιακό μου δεν περιλαμβάνεται στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση περί συνάφειας, τι κάνω;
Στην περίπτωση που στον κατάλογο των Π.Μ.Σ. της ως άνω υπουργικής απόφασης δεν περιλαμβάνεται κάποιο Π.Μ.Σ. πανεπιστημίου της αλλοδαπής και ο/η ενδιαφερόμενος/η που κατέχει τον εν λόγω τίτλο, θεωρεί ότι έχει συνάφεια με την Ειδική Αγωγή ή/και τη Σχολική Ψυχολογία, αιτείται στο Τμήμα Β΄ Μεταπτυχιακών Σπουδών, της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης, του ΥΠ.Π.Ε.Θ., την ένταξη του συγκεκριμένου Π.Μ.Σ., προσκομίζοντας τον τίτλο του και το πρόγραμμα σπουδών του Π.Μ.Σ. και επικυρωμένη μετάφραση των παραπάνω εγγράφων, καθώς και βεβαίωση ισοτιμίας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με τους απονεμόμενους τίτλους σπουδών από τα πανεπιστήμια της ημεδαπής.
Η εν λόγω βεβαίωση χορηγείται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π).
Οι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων σπουδών που επιθυμούν να εξεταστεί η συνάφεια αυτών με την Ειδική Αγωγή ή τη Σχολική Ψυχολογία αιτούνται, στο Τμήμα Β΄ Μεταπτυχιακών Σπουδών, της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης, του ΥΠ.Π.Ε.Θ. την εξέταση της συνάφειας από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή της παρ. β του άρθρου 65 του ν. 4589/2019 (Α΄13), προσκομίζοντας:
α) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Διδακτορικού τίτλου,
β) Διδακτορική διατριβή, σε ηλεκτρονική μορφή,
γ) Περίληψη του περιεχομένου της διδακτορικής διατριβής, δ) Τα ονόματα της εξεταστικής επιτροπής,
Αν πρόκειται για Διδακτορικό τίτλο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής απαιτείται επικυρωμένη μετάφραση των παραπάνω εγγράφων καθώς και βεβαίωση ισοτιμίας του διδακτορικού τίτλου σπουδών με τους απονεμόμενους τίτλους σπουδών από τα Πανεπιστήμια της ημεδαπής.
Η εν λόγω βεβαίωση χορηγείται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π).
Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια ειδική επιστημονική επιτροπή δύναται να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
18. Για αυτούς που έχουν ήδη Συνάφεια τι ισχύει;
Σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη της παρ. 5 του αρ. 66 του ν. 4589/2019, για τους υποψηφίους, κατόχους διδακτορικών ή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των οποίων η συνάφεια έχει, ήδη, κριθεί με απόφαση της επιστημονικής επιτροπής της παρ. 11 του αρ. 28 ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) ή της Δ/νσης ΕΑΕ του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά το χρόνο κτήσης της συνάφειας διατάξεις, και το σχετικό στοιχείο είναι καταχωρισμένο στον ηλεκτρονικό τους φάκελο, δεν απαιτείται, η, εκ νέου, διαπίστωση της συνάφειας των αντικειμένων των διδακτορικών ή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών τους.
19. Δεν έχω Παιδαγωγική Επάρκεια, μπορώ να κάνω αίτηση;
Μπορείτε αλλά θα καταταχθείτε μετά τους έχοντες Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια.
Με εξαίρεση τον κλάδο ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών, για το διορισμό και την πρόσληψη στους κλάδους του Ε.Ε.Π. οι υποψήφιοι απόφοιτοι Πανεπιστημίου που δεν διαθέτουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια κατατάσσονται μαζί με τους υποψήφιους απόφοιτους Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) που διαθέτουν την επάρκεια αυτή και επιμορφώνονται υποχρεωτικά σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία του διορισμού τους, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019, ως ισχύει.
Στην ανωτέρω υποχρέωση επιμόρφωσης εμπίπτουν και οι υποψήφιοι του κλάδου ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων, οι οποίοι κατατάσσονται ανεξαρτήτως παιδαγωγικής επάρκειας, καθώς και οι υποψήφιοι του κλάδου ΠΕ23 Ψυχολόγων, οι οποίοι κατατάσσονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 59 του ν. 4589/2019, ως ισχύει, ανεξαρτήτως παιδαγωγικής επάρκειας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Στην περίπτωση που τίτλοι με τους οποίους πιστοποιείται η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια των υποψηφίων (Παράρτημα Ε. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ της Προκήρυξης ΑΣΕΠ) αποτελούν, ταυτόχρονα, και κριτήριο μοριοδότησης (κατά το Κεφάλαιο Γ΄ της Προκήρυξης), μοριοδοτούνται.
Η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των Τμημάτων Ένταξης, των Κ.Ε.Σ.Υ., των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι (άρθρο 16 παρ. 1 του ν. 3699/2008) γίνεται από:
α) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, και
β) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ανήκουν σε όλους τους προβλεπόμενους από τις ισχύουσες διατάξεις κλάδους γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ.
Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής (ΚΩΔ: 001) ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής (ΚΩΔ: 002) ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής (ΚΩΔ: 003) ή
δδ) Πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ (ΚΩΔ: 004).
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11, πέραν των ανωτέρω, η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται επιπροσθέτως με πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία» (ΚΩΔ: 005).
21. Ποια τα Κριτήρια ένταξης στον Επικουρικό αξιολογικό πίνακα (άρθρο 58 παρ. 4 του ν. 4589/2019), εκπαιδευτικών.
Για την ένταξη στον Επικουρικό αξιολογικό πίνακα απαιτείται:
α) Πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από ΑΕΙ ή άλλον φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών, που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών (ΚΩΔ: 006) ή
β) Προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους (10 μήνες) στην ΕΑΕ, (ΚΩΔ: 007) ή
γ) Εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (ΚΩΔ: 008).
22. Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς Ε.Α.Ε. και ΕΕΠ οι οποίοι έχουν πιστοποιημένη επάρκεια στην Ελληνική γραφή Braille (Ε.Γ.Β) ή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.),
Για την εκπαίδευση μαθητών με προβλήματα όρασης ή κωφών και βαρήκοων μαθητών, διορίζονται ή πρσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί Ε.Α.Ε. και ΕΕΠ οι οποίοι έχουν πιστοποιημένη επάρκεια στην Ελληνική γραφή Braille (Ε.Γ.Β) ή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3699/2008, όπως ισχύει (άρθρο 58 παρ. 3 του ν. 4589/2019).
23. Για τα μέλη ΕΒΠ τι ισχύει επί του παραπάνω θέματος;
Για την υποστήριξη κωφών και βαρήκοων μαθητών διορίζονται ή προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα τα μέλη ΕΒΠ που έχουν πιστοποιημένη επάρκεια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3699/2008 όπως ισχύει.
24. Σε ποια αντικείμενα πρέπει να αποδείξω γνώση χειρισμού Η/Υ για να μοριοδοτηθώ;
Η γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα:
α) επεξεργασίας κειμένων,
β) υπολογιστικών φύλλων και
γ) υπηρεσιών διαδικτύου
Από τα ανωτέρω πιστοποιητικά πρέπει να αποδεικνύεται η γνώση και των τριών γνωστικών αντικειμένων:
α) επεξεργασίας κειμένων,
β) υπολογιστικών φύλλων και
γ) υπηρεσιών διαδικτύου (τα πιστοποιητικά μπορούν να περιέχουν οποιονδήποτε συνδυασμό των ενοτήτων «Επεξεργασία Κειμένου», «Υπολογιστικά Φύλλα», «Υπηρεσίες Διαδικτύου»).
25. Πέρασα τις εξετάσεις αλλά δεν εκδόθηκε ακόμη το Πιστοποιητικό γνώσης χειρισμού Η/Υ. Τι κάνω;
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις εξετάσεις στις οριζόμενες από την προκήρυξη ενότητες αλλά το σχετικό πιστοποιητικό δεν έχει ακόμη εκδοθεί, μπορεί να γίνει αποδεκτή σχετική περί τούτου βεβαίωση του κατά τα ανωτέρω πιστοποιημένου φορέα έκδοσης αυτού.
Ο υποψήφιος, όμως, εφόσον, είναι διοριστέος πρέπει να προσκομίσει το πιστοποιητικό στο φορέα που διορίζεται.
Λοιπά παραστατικά (βεβαιώσεις εξεταστικών κέντρων, κάρτες δεξιοτήτων κλπ) δεν γίνονται δεκτά.
26. Για ποια δικαιολογητικά καταθέτω απλά φωτοαντίγραφα και για ποια όχι;
Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της ημεδαπής:
α) Δημόσια έγγραφα ημεδαπής,
δηλαδή έγγραφα που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. τίτλοι σπουδών – άδειες – πιστοποιητικά – βεβαιώσεις κ.λπ.), υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.
β) Ιδιωτικά έγγραφα ημεδαπής,
δηλαδή έγγραφα που δεν εκδίδονται από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εκδίδονται από ιδιωτικούς φορείς), υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο καθώς και
σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων).
γ) Φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών και βεβαιώσεων απόδειξης γνώσης Η/Υ γίνονται αποδεκτά χωρίς επικύρωση από δικηγόρο ή θεώρηση από δημόσια υπηρεσία
Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής:
Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων που έχουν εκδοθεί και επικυρωθεί από τις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές και πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.
Η επίσημη μετάφρασή τους γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο. Ειδικώς, όμως, μετά τον νέο «Κώδικα Δικηγόρων» [άρθρο 36, ν.4194/2013 (ΦΕΚ 208 Α΄)], από την 27.9.2013 και μετά, η μετάφραση ξενόγλωσσου εγγράφου από δικηγόρο γίνεται δεκτή, μόνον, εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι ο ίδιος έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου περί τίτλων σπουδών με τους οποίους αποδεικνύεται η γνώση της ξένης γλώσσας, τίτλοι που προσκομίζονται σε απλά φωτοαντίγραφα γίνονται δεκτοί, υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζονται επικυρωμένες μεταφράσεις αυτών, στις οποίες γίνεται μνεία ότι στους νόμιμους μεταφραστές είχαν προσκομισθεί τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των τίτλων.
Οι βεβαιώσεις εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας σε χώρα μέλους της Ε.Ε. θα πρέπει, επιπλέον, να φέρουν είτε επικύρωση των ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή (ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών) είτε επισημείωση με τη Σφραγίδα της Χάγης (apostille).
Γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.
27. Μπορώ να κάνω αίτηση και ως εκπαιδευτικός και ως ΕΕΠ ή ΕΒΠ;
Βεβαίως μπορείτε. Καταθέτετε δικαιολογητικά σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης ως εκπαιδευτικός και σε ΠΔΕ ως ΕΕΠ ή ΕΒΠ.
28. Στο πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου επιμόρφωσης δεν αναγράφεται ημεροχρονολογία, τι κάνω;
Σε περίπτωση που στο ως άνω πιστοποιητικό δεν αναγράφεται η ημεροχρονολογία έναρξης και λήξης του σεμιναρίου, απαιτείται η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από τον οικείο φορέα.
Υπενθυμίζουμε πως το πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου επιμόρφωσης από Α.Ε.Ι. ή άλλον φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για να μοριοδοτηθεί πρέπει να είναι διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών και να πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών.
29. Ποια είναι τα αποδεικτικά αναπηρίας;
Αποδεικτικά αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου.
Πιστοποιητικό από ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, με το οποίο προσδιορίζεται το ποσοστό αναπηρίας συνοδευόμενο από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο εγγραφής ή της κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου {(ΟΠΣΕΔ) – κοινή υπουργική απόφαση 7228/2014 (ΦΕΚ 457/Β΄/2014)}, για τις περιπτώσεις αναπηρίας του/της συζύγου ή τέκνου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 7 «Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας» του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α΄) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 170 Α΄) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4058/2012 (ΦΕΚ 63 Α΄), εκτός του Πιστοποιητικού ΚΕ.Π.Α. γίνονται δεκτά και πιστοποιητικά, σε ισχύ, από τις κάτωθι Υγειονομικές Επιτροπές:
1. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.)
2. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.),
3. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.)
4. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας και
5. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
30. Ποια είναι τα γενικά προσόντα διορισμού και συμμετοχής μου στη διαδικασία;
Σύμφωνα με την Προκήρυξη ΑΣΕΠ, κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού, που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων, είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει:
1. Να είναι:
(α) Ελληνες πολίτες.
(β) Ελληνες πολίτες – υπήκοοι χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση.
(γ) Πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ν. 2431/1996 με τους περιορισμούς του άρθρου 1 παρ. 1 αυτού).
(δ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί, που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και ομογενείς εξ Αιγύπτου, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.δ. 3832/1958, όπως ισχύει, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας.
2. Να έχουν την υγεία που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης που επιλέγουν (ν. 4210/2013, αρ. 7, παρ. 1).
3. Να μην έχουν κώλυμα διορισμού, ούτε κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, ούτε κατά το χρόνο του διορισμού, ήτοι:
Α. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης:
i) Όσοι απολύθηκαν από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου του δημοσίου τομέα λόγω οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητά τους, αν δεν έχει παρέλθει πενταετία από την απόλυση (άρθρο 9 του ν. 3528/2007).
ii) Όσοι διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4301/2014 (ΦΕΚ 223 Α΄ – Διορθ. σφαλμ. στο ΦΕΚ 229 Α΄) ορίζεται ότι:
«Στην παρ. 8 του άρθρου 1 του ν. 2942/2001 προστίθενται εδάφια ως εξής: «Για τη συμμετοχή στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητείται υποχρεωτικά πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών του τόπου κατοικίας και του τόπου όπου υπηρέτησε ο εκπαιδευτικός τα προηγούμενα έτη, περί άσκησης ή μη εις βάρος του ποινικής δίωξης για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και ποινικό Μητρώο περί του αν υπάρχει καταδίκη για τέτοιο έγκλημα.
Στην περίπτωση που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή υπάρχει καταδίκη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ο υποψήφιος αυτός απαγορεύεται να συμμετάσχει στη διαδικασία για πλήρωση θέσεων αναπληρωτών εκ- παιδευτικών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών».
Ως εκ τούτου θα πρέπει να ζητηθεί η υποβολή της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης για τη συμμετοχή στην παρούσα διαδικασία.
iii) Όσοι εμπίπτουν στα κωλύματα διορισμού του άρθρου 8 του ν. 3528/2007. B. Έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης-δήλωσης, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία σε περίπτωση πρόσληψης αν εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιότητά τους:
(i) Οι υποψήφιοι που μετέχουν σε εταιρείες και οι έχοντες την εμπορική ιδιότητα κατά τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (άρθρα 32 και 31 παρ. 3 του ν. 3528/ 2007), οι οποίοι δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εάν προηγουμένως δεν παραιτηθούν με οποιονδήποτε τρόπο ή δεν αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
(ii) Όσοι ασκούν έργα ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα (άρθρο 33 του ν. 3528/2007 και άρθρα 56 και 57 του Συντάγματος).
(iii) Οι υπάλληλοι που απασχολούνται στο Δημόσιο και τα Κρατικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου με πλήρες ωράριο εργασίας (και άσχετα από τη φύση της σχέσεως που τους συνδέει με το Δημόσιο ή το νομικό πρόσωπο) δεν μπορούν να απασχοληθούν/αναλάβουν υπηρεσία στη δημόσια εκπ/ση με πλήρες ωράριο (άρθρο 1, παρ. 1 του ν. 1256/1982, άρθρο 35 του ν. 3528/2007 και Γνωμοδότηση ΝΣΚ 251/2007).
4. Να κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα/ιδιότητες (π.χ. πτυχίο, τίτλο ξένης γλώσσας), όπως και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά αναγνώρισης και ισοτιμίας των πτυχίων τους -εφόσον τα τελευταία αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αιτήσεως συμμετοχής.
5. Οι άνδρες κατά το χρόνο διορισμού πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές (άρθρο 5 του ν. 3528/2007 και άρθρο 29 του ν. 4440/2016).
Εξαίρεση: Δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων για τους πολίτες κράτους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, για τους οποίους δεν προβλέπεται στη χώρα τους τέτοια υποχρέωση και έχουν πολιτογραφηθεί ως Έλληνες πολίτες.
Ανώτατο όριο ηλικίας των υποψηφίων ορίζεται το εξηκοστό έβδομο έτος (67ο) (αριθμ. 1959/2017 απόφαση ΣτΕ).
Κατώτατο όριο ηλικίας ορίζεται το εικοστό πρώτο (21ο) έτος. Για τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου ηλικίας ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης, ενώ για τη συμπλήρωση του κατώτατου ορίου ηλικίας, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης (άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 3528/2007).
31. Εν κατακλείδι, τι πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος, ιδίως ΕΕΠ και ΕΒΠ, που για πρώτη φορά εντάσσεται σε μια τέτοια διαδικασία και ποια τα βήματα από εδώ και πέρα;
Από εδώ και πέρα χρειάζεται:
Προσεκτική μελέτη της Προκήρυξης του ΑΣΕΠ.
Προσεκτική μελέτη της Πρόσκλησης του Υπουργείου Παιδείας και της αίτησης που θα περιέχει, η οποία για το ΕΕΠ και ΕΒΠ θα εκδοθεί την ερχόμενη Τρίτη 30/04/2019.
Δοκιμαστικές αιτήσεις για να φανούν πιθανά λάθη ή αστοχίες Ψυχραιμία….
Χρόνος υπάρχει και με οργάνωση θα ξεπεραστούν πολλά προβλήματα.