«Βόμβα» ΣτΕ στα εργασιακά: «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες
Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου) απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) καθώς και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων, που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φεβρουαρίου 2019, με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή «τριετιών» στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η εν λόγω εγκύκλιος «δεν είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου», παρέχοντας υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, οι οποίες «δεν είναι καθ’ εαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι’ αυτούς».
Οι «τριετίες» στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη. Το επίδομα προϋπηρεσίας, («τριετίες»), ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.
Οι προσφεύγοντες, δηλαδή η πλευρά των εργοδοτών, υποστήριζε ότι οι «τριετίες» στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, και πως η επίμαχη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι «τριετίες» πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται. Μάλιστα η εργοδοτική πλευρά επικαλέστηκε οικονομική επιβάρυνση από τον καθορισμό των αποδοχών των εργαζομένων, οι οποίες θα προσαυξάνονταν ανάλογα με την προϋπηρεσία (τριετίες) του κάθε εργαζόμενου.