Ζωή & Αναπηρία

Βοηθώντας παιδιά με σωματικές αναπηρίες να κάνουν φίλους

Η αλληλεπίδραση με τ’άλλα παιδιά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Το να βοηθήσετε παιδιά με σωματικές αναπηρίες να κάνουν φίλους τους δίνει την αίσθηση ότι ανήκουν και συνυπολογίζονται κάπου.Αυτά τα παιδιά συχνά έχουν δυσκολία με τις σχέσεις εξαιτίας των σωματικών τους περιορισμών.Σωματικές προκλήσεις,όπως  η δυσχέρεια στην ομιλία,η πολλαπλή σκλήρυνση ή η μυική δυστροφία παρεμβαίνουν στην ψυχολογική και κοινωνική του ανάπτυξη.

Κοινωνικές δεξιότητες.

Αναπτύσσοντας του παιδιού σας τις κοινωνικές δεξιότητες στο σπίτι είναι το πρώτο βήμα για να κάνει φίλους.Η ποιότητα ζωής που του παρέχετε επιδρά στις ικανότητές του να κάνει φίλους,σύμφωνα με μια έρευνα του 2010 δημοσιευμένη από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μίσιγκαν.

Μεγαλώστε τα παιδιά σας με τον πιο υπεύθυνο τρόπο,παρέχοντας τους την οικογενειακή φροντίδα και αγάπη που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες.Βοηθήστε τα να μάθουν να εστιάζουν και να ασχολούνται με πράγματα πέρα από τον εαυτό τους αμέσως από την νηπιακή ηλικία. Διδάξτε τα πώς να ανταλλάσσουν συναισθηματικές εκφράσεις,όπως το αγκάλιασμα,το χαμόγελο και την ανταλλαγή χειραψίας.

Εστίαση στις ικανότητες.

Ένα παιδί με σωματικές προκλήσεις έχει πολλές ικανότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν.Αν δεν έχει το ένα του χέρι,μπορεί να χρησιμοποιήσει το άλλο για να πιάσει πράγματα ή να σου δείξει τι θέλει. Δείξτου πώς να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του προς συναισθηματικό και κοινωνικό όφελος.

Μάθε τε του ότι πάρα την αναπηρία του,έχει ακόμα αποφασιστικότητα.Εστιάστε στα χόμπι και  τα ταλέντα του παιδιού σας.Δουλέψτε με τους σωματικούς του περιορισμούς  ,ώστε να δημιουργήσετε λύσεις που θα του επιτρέπουν να εξερευνήσει τη δική του ικανότητα για διεκδίκηση.Κάντε το φίλο με ένα παιδί με μια αντίθετη σωματική αναπηρία και αφήστε τα να εξερευνήσουν μαζί  τις κοινωνικές δράσεις.

 

Ενθάρρυνση.

Η ενθάρρυνση του παιδιού σας να σχετιστεί με κοινωνικές δραστηριότητες το παρακινεί να δημιουργήσει σχέσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην  ‘’Εφημερίδα Έρευνας στην ειδικής αγωγής εκπαίδευση’’,τα παιδιά με αναπηρίες έχουν μεγαλύτερα συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα,όπως πιο χαμηλή αυτοεκτίμηση από τους αρτιμελείς συμμαθητές τους. Χρησιμοποιήστε δράσεις που ενθαρρύνουν τη σχέση τους με τα άλλα παιδιά και βοηθήστε τα να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Παίξτε με το παιδί σας και ενισχύστε το να μοιράζεται  ή να ανταλλάσσει παιχνίδια μαζί σας.

Διαβάστε πολλά παιδικά βιβλία μαζί και συζητήστε μαζί του τις ικανότητες που προσπαθείτε να διαπλάσετε μέσα του.Χτίστε του την αυτοπεποίθηση δίνοντας του την ευκαιρία να διαχειριστεί δραστηριότητες με τόλμη.Το Δίκτυο Ανάπτυξης Παιδιών υπογραμμίζει ότι όταν τα παιδιά έχουν αυτοπεποίθηση είναι πιο πιθανό να παίξουν με άλλα.

Σωστές δραστηριότητες.

Επιλέγοντας τη σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας μπορεί να το βοηθήσει να κάνει φίλους.Μολονότι,οι σωματικές αναπηρίες εμποδίζουν το παιδί σας να παίξει παιχνίδια που απαιτούν καλό σωματικό συντονισμό,όπως το ποδόσφαιρο και οι αγώνες ποδηλάτου,το να καταφύγετε σε λιγότερο διαδραστικά βίντεο παιχνίδια δεν είναι βοηθητικό.

Το παιδί σας μπορεί να προτιμάει να παίζει μόνο του ή να βλέπει  άλλα παιδιά να παίζουν,εναλλακτικές όμως αθλητικές δράσεις θα το βοηθήσουν να σχετιστεί.Ανακαλύψτε τις απόψεις του και  ενισχύστε το να αναγνωρίσει το νόημα του σωματικού παιχνιδιού δημιουργώντας φιλίες.Αγοράστε του μουσικά όργανα,καλλιτεχνικά είδη ή υλικά κατασκευής και βοηθήστε το να μάθει να τα χρησιμοποιεί.Αφήστε το μετά να μοιραστεί τα νέα του εφόδια με άλλα παιδιά.

Πηγή
babyradio.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button