“Αφού μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ”…
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στη Λάρισα (και στις άλλες πόλεις όπου παρουσιάστηκε) για το πρόγραμμα οικολογικού πλοηγού μετακίνησης με χρήση των λεωφορείων κι άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το οποίο δημιούργησε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πως πίσω από την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου project κρύβεται ένας Λαρισαίος και συγκεκριμένα ο Φαλανιώτης Νείλος Ψαθάς. Απόφοιτος της σχολής, τετραπληγικός εκ γενετής, πρόσφατα απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας όταν διάβασε ο ίδιος τον όρκο στην τελετή ορκωμοσίας της σχολής του, σε μια ατμόσφαιρα όπου περίσσεψε η συγκίνηση και η περηφάνια.
Ο Νείλος Ψαθάς ανοίγει την καρδιά του στην «Ε» μιλώντας για το πώς προέκυψε η εμπλοκή του με το project του πλοηγού “Green Your Move” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλους, με αφορμή και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ότι «μπορούμε να καταφέρουμε ό,τι θέλουμε αρκεί να προσπαθήσουμε. Και αφού μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ»!
Ο Νείλος εργάζεται σήμερα για το project “Green Your Move” ενώ αναφερόμενος στα επαγγελματικά του σχέδια τονίζει πως το όνειρό του είναι να παραμείνει στον τομέα του προγραμματισμού και ίσως σε άλλους παρόμοιους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Αναφορικά με την τετραπληγία λέει πως έχει μάθει να ζει με αυτή και ότι μικρός αντιμετώπισε τα όποια προβλήματα υπήρχαν με τη βοήθεια του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος.
Αναλυτικότερα η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:
* Καταρχήν από πού βγαίνει το όνομα Νείλος και πώς προέκυψε;
– Το άκουσε η μητέρα μου και η νονά μου και τους έκανε εντύπωση και είπαν να με πούνε έτσι. Βαφτίστηκα στο μοναστήρι του Αγίου Νείλου στην Τρίπολη (και ναι, υπάρχει και άγιος). Στα ελληνικά δε σημαίνει κάτι. Στα αρχαία Αιγυπτιακά είναι ο θεός της γονιμότητας και της ζωής. Κάτι αντίστοιχο με τους Τιτάνες στην ελληνική μυθολογία.
* Παιδικά και μαθητικά χρόνια στη Φαλάνη; Πόσο σε επηρέαζε το πρόβλημα της τετραπληγίας;
– Ναι, στη Φαλάνη. Από δημοτικό μέχρι λύκειο. Γενικά το πρόβλημα δε με επηρέασε, επειδή το έχω εκ γενετής και έχω μάθει να ζω με αυτό. Προβλήματα δεν είχα στην πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας γιατί οι δάσκαλοι κανονίζανε η αίθουσα της τάξης μου να είναι σε προσβάσιμο μέρος. Επίσης, πέρα από αυτό, πάντα ήμουν με φίλους, οπότε αν υπήρχαν κάπου σκαλιά ή σκάλα με βοηθούσαν να ανέβω. Ευτυχώς σε όλη την παιδική μου ηλικία είχα δίπλα μου τη γιαγιά και τον παππού, να με πηγαίνουν και να με φέρνουν από το σχολείο, αφού οι γονείς μου πήγαιναν για δουλειά.
* Προγραμματιστής υπολογιστών λοιπόν. Παιδικό όνειρο ή προέκυψε;
– Το παιδικό όνειρο ήταν μαθηματικός. Ο προγραμματισμός προέκυψε αφού ήρθα στο Πολυτεχνείο του Βόλου. Δεν είχα καθόλου επαφή με τον προγραμματισμό στο λύκειο επειδή ήμουν θετική κατεύθυνση. Όταν ανακάλυψα τη μαγεία του προγραμματισμού, στο πρώτο έτος της σχολής, κόλλησα και ήξερα ότι αυτό είναι που πραγματικά ήθελα.
– Ήταν μια ανταμοιβή το να πω εγώ τον όρκο. Προσπάθησα πολύ αυτά τα χρόνια και έκανα χαρούμενη και την οικογένειά μου. Προσωπικά το θεωρώ μεγαλύτερη επιτυχία που πήρα το πτυχίο, πάρα που είπα τον όρκο. Όλοι οι απόφοιτοι της σχολής μου είναι εξίσου άξιοι, γιατί το επίπεδο της σχολής μου είναι αρκετά υψηλό.
* Ζεις μόνιμα στον Βόλο και εργάζεσαι εξ αποστάσεως σε εταιρεία ως προγραμματιστής. Άλλα επαγγελματικά σχέδια;
– Εφόσον η δουλειά μου το επιτρέπει, θα συνεχίσω να ζω στον Βόλο. Για πολλούς λόγους είναι καλύτερο από το να ζω στη Φαλάνη. Όχι ότι δε μου αρέσει να ζω στη Φαλάνη, αλλά όπως καταλαβαίνετε στην πόλη υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες. Προς το παρόν εργάζομαι στο “Green Your Move” που είναι ένα project του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπεύω να συνεχίσω μέχρι το τέλος του. Τα επαγγελματικά μου όνειρα είναι να παραμείνω στον τομέα του προγραμματισμού και ίσως σε άλλους παρόμοιους τομείς, όπως τεχνητή νοημοσύνη. Δε θα ήθελα να δουλέψω για μια μεγάλη πολυεθνική, προτιμώ να δουλεύω με ανθρώπους που υπάρχει πιο άμεση επαφή και φιλικό περιβάλλον. Η δουλειά για μένα, όπως και για κάθε προγραμματιστή, είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας και δε θα ήθελα να κάνω κάτι απλά και μόνο για τα χρήματα.
* Θα δεχόσουν τον χαρακτηρισμό ο «Λαρισαίος Στίβεν Χόκινγκ»;
– Ε όχι, είναι υπερβολικό. Ο Στίβεν Χόκινγκ έχει αλλάξει την ανθρωπότητα και στα επόμενα χρόνια θα φανεί περισσότερο το έργο του. Είναι ένα από τα άτομα που θαυμάζω, αλλά πιστεύω ότι δεν έχει καμία σχέση η πορεία μου με τη δική του.
* Ας μιλήσουμε και για το project του πλοηγού “Green Your Move“, που προβλέπει την ανάπτυξη ενός πλοηγού μετακίνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Πώς προέκυψε η ιδέα και πόσο εύκολα υλοποιήθηκε;
– Την ιδέα την είχε ο κ. Σαχαρίδης ο οποίος είναι και υπεύθυνος του project. Εγώ είδα το email του στη λίστα του πανεπιστημίου που αναζητούσαν προγραμματιστή. Μετά από επικοινωνία μαζί του, βρεθήκαμε και μου εξήγησε την ιδέα, μου άρεσε πάρα πολύ γιατί είναι πρωτοπόρα για την Ελλάδα και συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Από θέμα ειδοποίησης αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες, αλλά ήταν αρκετά καλή η έρευνα πριν ξεκινήσει το project και αυτό μας βοήθησε να ξεπεράσουμε τις οποίες δυσκολίες προέκυψαν στην πορεία. Το project βασίζεται σε ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, το οποίο λέγεται open trip planner και εμείς στην ουσία βελτιώσαμε αυτό και το προσαρμόσαμε στις ανάγκες του project.
– Το project έχει σχεδόν τελειώσει, ο κόσμος μπορεί να το χρησιμοποιεί μέσω Web στο greenyourmove.eu είτε μέσω smartphone. Βάζεις το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό σου και το πρόγραμμα σού λέει ποια μέσα μαζικής μεταφοράς θα χρησιμοποιήσεις και ποια ώρα για να βρεθείς εκεί που θέλεις.
* Κλείνοντας, θα ήθελες να πεις κάτι στον κόσμο;
– Ήθελα να πω ότι μπορούμε να καταφέρουμε ό,τι θέλουμε αρκεί να προσπαθήσουμε. Και αφού μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ!