Αυτή είναι η ελληνική πανεπιστημιακή κλινική που «χάρισε ακοή» σε 25 μωράκια με βαριά βαρηκοΐα
Εικοσιπέντε βρέφη και νήπια με πολύ βαριά βαρηκοΐα άκουσαν για πρώτη φορά τη φωνή της μητέρα τους μετά την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος. Το ρεκόρ χειρουργικών επεμβάσεων για το 2019 ανήκει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στην ομάδα της Β΄ Ω.Ρ.Λ πανεπιστημιακής κλινικής του Α.Π.Θ.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της κλινικής Dr. Κωνσταντίνο Μάρκου η χειρουργική επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος σε ενήλικες αποδίδει άμεσα αποτελέσματα ενώ σε νήπια και βρέφη ο χρόνος κατάκτησης της ακοής απαιτεί έως και τρία χρόνια.
Μιλώντας στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης , ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Dr Κωνσταντίνος Δ. Μάρκου Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 2016 Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Ω.Ρ.Λ. Κλινικής Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου πενήντα παιδιά με σοβαρά προβλήματα ακοής.
Η χειρουργική επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος
Το σύστημα κοχλιακού εμφυτεύματος θεωρείται η πιο σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης, του προβλήματος της βαρηκοΐας. Μετατρέπει τους καθημερινούς ήχους σε κωδικοποιημένους ηλεκτρικούς παλμούς. Αυτοί, διεγείρουν τις νευρικές ίνες στον κοχλία. Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει τα σήματα στον εγκέφαλο όπου γίνονται αντιληπτά ως ήχοι.
Το κόστος του υπολογίζεται στις 27.000 ευρώ και καλύπτεται απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.