Υγεία

Ανδρόπαυση: Η ανδρική κλιμακτήριος

Τι ορίζουμε ως ανδρόπαυση;

Η ανδρόπαυση είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με τη μείωση της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη βαριά φωνή, την εκτεταμένη μυϊκή μάζα και τα μοτίβα τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα που εμφανίζονται στους άνδρες. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, το επίπεδο τεστοστερόνης στο σώμα και η παραγωγή σπέρματος σταδιακά μειώνονται και παρουσιάζουν σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα ως απόρροια αυτών των χαμηλών επιπέδων. Το παραπάνω αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και υπολογίζεται ότι η τεστοστερόνη μειώνεται περίπου στο 10% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών.

Σε αντίθεση με την εμμηνόπαυση, η μείωση της τεστοστερόνης και η ανάπτυξη συμπτωμάτων ανδρόπαυσης είναι πιο σταδιακή από ό,τι συμβαίνει στις γυναίκες. Περίπου το 30% των ανδρών στα 50 τους θα εμφανίσουν συμπτώματα ανδρόπαυσης. Ένα άτομο που βιώνει ανδρόπαυση μπορεί να έχει μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση και μπορεί να κινδυνεύει από άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της ανδρόπαυσης;

Η μείωση της τεστοστερόνης είναι ένας σημαντικός παράγοντας στους άνδρες που εμφανίζουν συμπτώματα ανδρόπαυσης. Ωστόσο, καθώς οι άνδρες γερνούν, όχι μόνο το σώμα αρχίζει να παράγει λιγότερη τεστοστερόνη, αλλά και τα επίπεδα μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται σφαιρίνη της δεσμεύουσας φυλετικής ορμόνης (SHBG), η οποία τραβάει τη χρησιμοποιήσιμη τεστοστερόνη από το αίμα, αρχίζουν να αυξάνονται. Το SHBG δεσμεύει μέρος της διαθέσιμης τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο αίμα. Εντούτοις, η τεστοστερόνη που δεν συνδέεται με την ορμόνη SHBG ονομάζεται βιοδιαθέσιμη τεστοστερόνη, που σημαίνει ότι είναι διαθέσιμη για χρήση από τον οργανισμό.

Οι άνδρες που εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με την ανδρόπαυση έχουν μειωμένες ποσότητες βιοδιαθέσιμης τεστοστερόνης στο αίμα τους. Ως εκ τούτου, οι ιστοί του σώματος που διεγείρονται από την τεστοστερόνη λαμβάνουν μικρότερη ποσότητα από αυτή που επαρκεί, με αποτέλεσμα να προκληθούν διάφορες σωματικές και πιθανώς ψυχικές αλλαγές στον άνδρα, όπως εναλλαγές της διάθεσης ή κόπωση.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα ανδρόπαυσης;

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα κοινά συμπτώματα των ανδρών που περνούν από ανδρόπαυση περιλαμβάνουν:

  • χαμηλή σεξουαλική διάθεση
  • στυτική δυσλειτουργία
  • έλλειψη ενέργειας
  • κατάθλιψη
  • ευερεθιστότητα και εναλλαγές διάθεσης
  • απώλεια δύναμης ή μυϊκής μάζας
  • αυξημένο σωματικό λίπος
  • εξάψεις

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με την ανδρόπαυση περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και οστεοπόρωσης.

Πώς διενεργείται η διάγνωση και η θεραπεία της ανδρόπαυσης;

Αρχικά, ο εξιδεικευμένος ουρολόγος- ανδρολόγος θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με το πώς αισθάνεται ο ασθενής για να δει εάν τα συμπτώματά ταιριάζουν με αυτά των ατόμων με χαμηλή τεστοστερόνη. Στη συνέχεια, γίνεται εξέταση αίματος για τον έλεγχο του επιπέδου της τεστοστερόνης στο αίμα.

Επειδή υπάρχουν άλλες παθήσεις που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (π.χ. υπογοναδισμός, που προκαλεί καθυστέρηση της σεξουαλικής ανάπτυξης, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση), ο γιατρός πιθανότατα θα κάνει εξετάσεις για να αποκλείσει αυτές τις πιθανότητες πριν κάνει τη διάγνωση της ανδρόπαυσης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανδρόπαυση αποτελούν επίσης φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα με τη θεραπεία.

Πως αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης;

Η θεραπεία της ανδρόπαυσης συντελείται με την αποκατάσταση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα, αυτό μπορεί να γίνει με διάφορα σκευάσματα.

Μερικά παραδείγματα είναι:

  • Δερματικά επιθέματα
  • Κάψουλες
  • Τζελ
  • Ενέσεις

Στις επισκέψεις παρακολούθησης, ο γιατρός θα ελέγξει την ανταπόκρισή του ασθενή στη θεραπεία και θα κάνει προσαρμογές, εάν είναι απαραίτητο. Εντούτοις, οι θεραπείες τεστοστερόνης δεν ενδείκνυνται για όλους τους ασθενείς, θα πρέπει να συνταγογραφηθούν κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης και συμβουλευτικής από έναν ενδεδειγμένο ουρολόγο- ανδρολόγο.

Επιπροσθέτως, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αυξημένη άσκηση, η μείωση του στρες και η καλή διατροφή βοηθούν επίσης.

Πηγή
lekas-urology.com
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button