Αναδεικνύεται η αναδοχή και η υιοθεσία στο Παράρτημα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής
Δημιουργήθηκε νέα ομάδα έργου που θα προωθήσει τον σκοπό αυτό – Σωτήρης Σωτηριάδης «Αδιανόητο να μιλάμε για παιδιά δύο ταχυτήτων· κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον»
Στην ενίσχυση της αναδοχής και της υιοθεσίας στο Παράρτημα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με αναπηρία Κομοτηνής, στοχεύει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει, μέσω του προγράμματος πρόσληψης νέων επιστημόνων, ειδική ομάδα που θα στηρίξει αυτό το έργο.
Ειδικά στο Παράρτημα της Κομοτηνής, υπάρχουν δύο ομάδες έργου, η μία από τις οποίες ασχολείται με την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε αυτό, ενώ η δεύτερη ασχολείται με την προώθηση της λειτουργικότητας και της κοινωνικοποίησηςσε άτομα με αναπηρία.
Επιπλέον στο παράρτημα γίνονται μια σειρά από άλλες δράσεις ενίσχυσης, με τη σημαντικότερη αυτή στον τομέα των υποδομών, τη δημιουργία ενός μικρού Βιολογικού με την στήριξη του Ελληνικού Στρατού.
Ενημερώνοντας την κοινωνία της Ροδόπης για την υιοθεσία και την αναδοχή
Αναλυτικότερα όπως εξήγησε ο κ. Σωτηριάδης, η πρώτη ομάδα, πουαφορά την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας, οι οποίοι αποτελούν τις πιο σύγχρονες πρακτικές για την αποϊδρυματοποίηση, στόχο έχουν να ενημερώσουν τόσο την κοινωνία της Ροδόπης όσο και των ευρύτερων περιοχών τι σημαίνει υιοθεσία, τι σημαίνει αναδοχή και πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι δύο θεσμοί, ώστε κανένα παιδί να μην μεγαλώνει μέσα σε ίδρυμα.Παράλληλα ενημερώνει και τις κοινωνικές υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτό τον τομέα, για την λειτουργία αυτής της ομάδας έργου, κάτι που θεωρεί σημαντικό μιας και ακόμα και σήμερα πολύς κόσμος συγχέει τις έννοιες αυτές.
Η συγκεκριμένη ομάδα στην Κομοτηνή αποτελείται από τρείς επιστήμονες, ένα Κοινωνικό Λειτουργό, ένα Ψυχολόγο και ένα Κοινωνιολόγο, και αυτή είναι η πρώτη φορά που μια οργανωμένη ομάδα, στον ένα χρόνο που θα διαρκέσει η σύμβασή τους, θα ασχοληθούν με αυτό το σπουδαίο ρόλο που αφορά την αποϊδρυματοποίηση, την αναδοχή και την υιοθεσία.
Ο κ. Σωτηριάδης παραδέχτηκε πως πρόκειται για ένα δύσκολο έργο όσο αφορά το Παράρτημα Κομοτηνής, διότι σε αυτό φιλοξενούνται παιδιά και ενήλικες με αναπηρία, που τις περισσότερες περιπτώσεις είναι βαριάς μορφής, παρόλα αυτά πιστεύει πως οφείλουν από την πλευρά τους να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο.«Ακόμα και αν καταφέρουμε μόνο ένα παιδί ή ενήλικα να φύγει από το ίδρυμα, και να μείνει σε μια οικογένεια, θα είναι μεγάλη επιτυχία» σημείωσε χαρακτηριστικά.Έτσι με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να βάλουν τις βάσεις ώστε να μπορέσουν να μιλούν με άλλους τρόπους και να κοιτούν τελείως διαφορετικά την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ιδρύματα και το συγκεκριμένο παράρτημα.
Ενίσχυση του θεσμού παρά τις δυσκολίες
Ο θεσμός της αναδοχής έχει παρουσία στην Περιφέρεια, με το παράρτημα Καβάλας να έχει ήδη 19 ανάδοχες οικογένειες, για αυτό και μπήκαν στο πρόγραμμα των νέων Επιστημόνων Ομάδες έργου που θα ασχοληθούν με την αναδοχή παρόλο που το πρόγραμμα στην Κομοτηνή θεωρείται πιο δύσκολο λόγω της αναπηρίας των παιδιών. Όμως ο κ. Σωτηριάδης τόνισε πως είναι αδιανόητο να μιλάμε για παιδιά δύο ταχυτήτων, με διάκριση ανάμεσα σε παιδιά με και χωρίς αναπηρία, εξ ου και βλέπουν τον κάθε άνθρωπο σαν άνθρωπο που έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, και όχι σε ένα ίδρυμα.«Αυτό το δικαίωμα» ξεκαθάρισε ο κ. Σωτηριάδης«θα το υπερασπιστούμε και με την συγκεκριμένη ομάδα» που κλείνει ένα μήνα λειτουργίας και ελπίζουν πως θα έχει συνέχεια και μετά από τον ένα χρόνο, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των μελών που απαρτίζουν την ομάδα.
Αυτό βέβαια απαιτεί να ενισχυθεί ο τομέας της πρόνοιας, που όπως σημείωσε, ήταν ο φτωχός συγγενής, από άποψη προσωπικού, ακόμα και πριν τα μνημόνια, για αυτό και ελπίζουν ότι με τον προγραμματισμό που έχει γίνει θα ενισχυθεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 34 θέσεις από τις 450 προσλήψεις μόνιμων που θα γίνουν στον τομέα.
Άλλωστε η δεύτερη ομάδα έργου που έχει δημιουργηθεί, αφορά στην ενίσχυση της λειτουργικότητας και της κοινωνικοποίησης σε άτομα με αναπηρία, που διαβιούν για περισσότερα από 10 χρόνια σε κλειστά ιδρύματα φροντίδας.Στο Παράρτημα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής αυτή η ομάδα αποτελείται από ένα Κοινωνικό Λειτουργό, ένα Ψυχολόγο, δύο Φυσικοθεραπευτές, ένα Λογοθεραπευτή, ένα Κοινωνιολόγο και ένα Γυμναστή.