Ρεβύθια στο φούρνο (Βίντεο)
Εγώ το λατρεύω γιατί μεγάλωσα μ’αυτό! Ακόμα κι αυτοί που δεν αγαπούν τα ρεβύθια ορκίζονται σ΄αυτή τη γεύση! Υγιεινό, νηστίσιμο, vegan!
Υλικά Συνταγής
- 500 γραμμ. ρεβύθια
- 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
- 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 /2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- νερό όσο πάρει
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα ρεβύθια στο φούρνο, από την προηγούμενη μέρα, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβύθια με λίγη σόδα μαγειρικής. Αν γνωρίζετε την ποιότητα των ρεβυθιών ότι είναι δηλαδή βραστερά, μπορείτε να παραλείψετε τη σόδα.
Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των ρεβυθιών). Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Θα φουσκώσουν και θα γίνουν διπλάσια σε όγκο.
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβύθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Προαιρετικά, φτιάχνουμε ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3 ½-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το χρώμα, η υφή και το χείλωμα των ρεβυθιών.